מצפון תיפתח טובה
הטבות לרופאים, הזדמנויות קורצות ליזמים, סצנת הייטק שגדלה במהירות, תוכניות פיתוח גדולות של הממשלה. חיפה, הקריות, הגליל, הגולן - כולם טומנים בחובם הזדמנויות מפתות למי ששוקל לעבור מהמרכז הצפוף. במסגרת פרויקט חדש, "מחזקים את הצפון", נכיר לכם כמה מהן
בשיתוף בזן
גשמי הברכה של החורף החולף הביאו איתם המוני מטיילים אשר הגיעו לצפון הארץ לצפות בנחלים הגועשים ובכינרת המתמלאת מחדש, במראות אשר מרחיבים את הלב ממש. ובאמת, נהוג לחשוב על צפון הארץ כעל אזור לנופש או טיולים, כזה שמגיעים אליו בחגים או בעונת הקיץ למספר ימים לשאוף אוויר פסגות ולהשתכשך בנחלים ואז לחזור שוב לשגרת החיים במרכז הארץ הצפוף.
אך למרות שרבים מאיתנו משתעשעים מפעם לפעם לעבור להתגורר בצפון וליהנות מאיכות החיים שיש לאזור הירוק והפורה להציע לנו, אנו לרוב לא מקדישים לכך מחשבה עמוקה יותר וחבל. לא רבים יודעים זאת אבל צפון הארץ מתפתח מאוד בשנים האחרונות והפוטנציאל שבו למגורים איכותיים במחירים נוחים, לצד תעסוקה הולכת ומתרחבת. אמנם צריך להפוך אותו למשמעותי יותר ממה שהוא כעת, עבור מרבית האוכלוסייה בישראל המצטופפת בגוש דן החנוק והפקוק, אז אנחנו לגמרי בכיוון.
הדים לכך שהצפון אמור וצריך להוות אלטרנטיבה למרכז הארץ אף הגיעו בשנים האחרונות מכיוון הממשלה אשר אישרה בתחילת 2017 תוכנית ענק לפיתוח הצפון בהיקף של 17 מיליארד שקלים. התוכנית אשר תיפרס על פני מספר רב שנים כוללת בין השאר השקעה של כ-12 מיליארד ש"ח בתשתיות תחבורה כרכבת קלה בין חיפה לנצרת, הארכת קווי המטרונית מחיפה לערים הסמוכות ושדרוג והרחבה של כבישים. כמו כן התוכנית הקצתה למעלה מ-800 מיליון שקלים לתחום החינוך, לרבות הגדלת שעות ההוראה, הגדלת ההשקעה בחינוך בלתי פורמאלי, הגדלת תקציבי בינוי בתי הספר והגדלת מכסות הסטודנטים במחוז הצפון.
היקף המועסקים בגליל - כ-650 אלף איש
וזה לא מסתיים רק בתחבורה או חינוך. עבור תושבי המרכז הפרמטר החשוב ביותר הוא זה התעסוקתי וכאן יש מספר בשורות בייחוד במקצועות האיכות בענפי ההייטק והרפואה. "אם מתייחסים בפרט לאזור הגליל הרי שנכון להיום היקף המועסקים באזור הוא כ-650 אלף איש, כאשר 3.5 אחוזים מהם, הינם עובדי הייטק", אומר חיים שולמן, מנהל אגף מחקר ומידע ברשות לפיתוח הגליל, "אם עד היום רק אחוז אחד מהם מצא עבודה בחברות ההייטק בגליל והשאר נאלצו לעשות את דרכם מדי יום למרכז בשעות נסיעה ארוכות ומתישות, הרי שבשנתיים האחרונות אנו עדים לשינוי מגמה בתחום ההייטק ואנשים רוצים לעבור לצפון הארץ וליהנות מאיכות החיים שבו לצד תעסוקה ראויה ומתגמלת".
"אפשר אפילו להגדיר זאת כטרנד חדש ואנו נתקלים בהמון מקרים כאלו של עובדי הייטק מהמרכז שבוחרים לעבור לגליל ולפתוח חברת הייטק קטנה, לגייס עובדים ולהתפתח. זה תופס תאוצה מאוד גדולה והמון אנשים פונים אלינו ומבקשים לשאול היכן יש מקומות שניתן להשכיר אותם לצורך כך. לשם כך הוקמו בשנתיים האחרונות "האבים" רבים לפיתוח סטארט-אפים שהעלויות שלהם הם די נמוכות עבור אותם סטארט-אפיסטים בעלי חזון. ההאבים מאפשרים לתושבי מרכז הארץ לפתח את העסק שלהם בצפון ובמקביל לתושבי הצפון למצוא תעסוקה בהייטק באזור מגוריהם".
"בין היתר הוקמו "האבים" בפארק התעשייה תפן וכמו כן ביישוב בני יהודה בגולן על ידי המשרד לפיתוח הנגב והגליל. האבים ואקסלרטורים נוספים נפתחו באזור הגליל גם בשיתוף עם הסתדרות המעו"ף. אחד ממתחמי ההייטק הבולטים ביותר כיום בצפון הוא ללא ספק פארק תעשיות בר לב המציע לחברות הייטק ממרכז הארץ לעבור אליו בתנאים מועדפים. על מנת לבדוק את ההיתכנות לכך, נעשה כנס בפארק לפני כשבועיים, והמארגנים חשבו שיגיעו כמה עשרות מתעניינים כאשר בפועל הגיעו 1200 צעירים בעלי חזון לפתח הייטק בגליל".
שולמן מוסיף כי "אחד היעדים כעת הוא לא רק לשכנע את סצנת ההייטק התל אביבית לעבור לצפון, אלא בעיקר להביא לכאן חברות הייטק בינלאומיות. הדבר נובע מכך שכאשר חברות הייטק עוברות צפונה הן מציעות לעובדים שכר נמוך ממה שהן היו מציעות במרכז הארץ והדרך לצמצם את פערי השכר האלה היא בהבאת חברות בינלאומיות בהן השכר לא משתנה מאזור לאזור. השכר הגבוה ימשוך את הסטודנטים הלומדים את מקצועות ההייטק במוסדות האקדמיים, להישאר בצפון ולהתיישב בו".
בוחרים גליל
וזה לא נגמר כאמור רק בהייטק. גם עבור עובדי הרפואה הצפון מציע הזדמנויות ועל כך מרחיבה ורדה קורן, ראש תחום תעשייה ותעסוקה ברשות. "כחלק ממהלך לאומי לחיזוק מערך הבריאות בגליל, קידום בית הספר לרפואה והעצמת בתי החולים בגליל, חברו יחד המשרד לפיתוח הפריפריה נגב גליל, הרשות לפיתוח הגליל, הסוכנות היהודית ומפעל הפיס לטובת גיבוש והפעלת תכנית הנקראת "בוחרים גליל", היא אומרת.
"התוכנית כוללת שני מסלולים - האחד עבור סטודנטים לרפואה והשני עבור בוגרים המגיעים אלינו לביצוע שנת הסטאז' בבתי החולים בצפון. אם נתחיל במסלול לסטודנטים הרי שהתוכנית מעניקה מלגה של 10,000 שקלים עבור סטודנטים המבצעים פעילות קהילתית ביישובי הגליל, וזאת מתוך מטרה לחבר אותם לאזור ולבתי החולים שבו מתוך מטרה לבנות בו את עתידם. בתוכנית משתתפים סטודנטים מהפקולטה לרפואה בצפת אשר נמצאים בשנתיים האחרונות ללימודיהם. עד היום לקחו חלק בתכנית כ- 80 סטודנטים ו- 14 מהם המשיכו לסטא'ז בבתי החולים בגליל.
"המסלול השני של התוכנית הוא כאמור מסלול הסטאז'רים בו אנו מעודדים בוגרים לבצע אצלנו את הסטאז' שלהם. הם מקבלים מענק של 15 אלף ₪ תמורת פעילות קהילתית לבחירתם. מעבר לפעילות בקהילה המשתתפים עוברים מפגשים קבוצתיים בעלי תוכן העשרתי ומקצועי בין השאר עם ראשי רשויות בצפון, מובילי דעת קהל ויזמים וכמו כן טיולים חווייתיים באזור. מהמחזור האחרון של הסטאז'רים שהסתיים בדצמבר 2018 בו היו 12 סטאז'רים בחרו מחציתם לעשות התמחות בגליל, וזה מאוד משמח אותנו".
תוכנית מעניינת נוספת המקודמת כעת על ידי הרשות היא תוכנית להבאת רופאים - עולים חדשים מחו"ל לבתי החולים בגליל. "הוצאנו לאחרונה קול קורא לעידוד רופאים עולים מחו"ל שישתלבו כרופאים בגליל" מספרת קורן. "התוכנית מתקיימת בשיתוף פעולה עם משרד הקליטה, הסוכנות היהודית וארגון "נפש בנפש" ובמסגרת זו הצגנו את התוכנית במספר ירידי תעסוקה לעולים בפריז ובניו יורק והייתה לכך היענות מרשימה. אנו מציעים לרופאים אלו מענקים והטבות ונכון לעכשיו יש כבר 5 בקשות הנמצאות בטיפול, כאשר התחזית שהיא שהביקוש רק יילך ויגבר עם הזמן".
נוסף על כך, גם בחיפה בירת הצפון קורים דברים ורשות החדשנות משיקה בימים אלו מסלול חדש במטרה לקדם יזמות טכנולוגית ולהגדיל את מספר חברות הזנק בעיר, בדגש על רובע העיר התחתית. במסגרת המהלך יוצאת הרשות להליך תחרותי לבחירת גורם מבצע אשר ירכז את הפעילות הזו בעיר. הגוף אשר ייבחר במסגרת התחרות יקבל מענק מדינה בסך של 25 מיליון ש"ח למשך 4 שנים.
כל אלה, וזה רק על קצה המזלג, הינן דוגמאות לכך שהצפון עמוס בפוטנציאל להפוך לאזור מאוכלס לא פחות מהמרכז. על מנת לתמוך בתהליך זה, "ידיעות אחרונות" אתר ynet וחברת בזן חברו יחדיו לפרויקט "מחזקים את הצפון". בשבועות הקרובים נציג לכם שלל נתונים על אפשרויות התעסוקה באזור, כולל הצעות עבודה של ממש בחברות מובילות במשק, שאליהן תוכלו להגיש את מועמדותכם.
"אנחנו מקווים באמצעות הפרויקט החשוב הזה להצעיד את הצפון צעד נוסף קדימה, וקוראים לצעירים לבוא ולקבוע את מקום מושבם כאן איתנו", מסביר ישר בן מרדכי, מנכ"ל קבוצת בזן. "יזמים צעירים בעלי חזון מוזמנים לפעול מתוך מרכז החדשנות שלנו, ויש עוד הרבה עמדות קורצות אצלנו ואצל שאר החברות שנרתמו לפרויקט הזה באהבה מתוך הבנה של חשיבותו למדינת ישראל".
בשיתוף בזן