שתף קטע נבחר

 

לב אמיץ: מרקו טרונגליטי נלחם בהימורים הבלתי חוקיים בטניס

הארגנטינאי בן ה-29 (130 בעולם) הוביל לגל מעצרים בספרד אחרי שסירב למכור משחק שלו בטורניר פיוצ'ר וסיפר על כך לרשויות. בעקבות המעשה קיבל הודעות נאצה מטניסאים אחרים ונאלץ להעביר את מקום מגוריו לאנדורה בעקבות סכנה לחייו

בכל ענף ספורט גדול כמו כדורגל, כדורסל ואפילו טניס שמגלגל מיליארדים בשנה מתחרויות, פרסים, מכירת כרטיסים וזכויות שידור - יש תחום שרץ במקביל ונהנה גם הוא מהצלחת הענף - הימורים, חלקם חוקיים, אבל יש גם לא מעט, ואולי אפילו יותר, שהם לא חוקיים.

 

בשנים האחרונות ה-ITF (איגוד הטניס העולמי) מנסה להילחם בתופעה שהתגלגלה גם לשחקנים עצמם, שרצו להרוויח כמה שיותר ומהר, מה שגרר אפילו ביטול הימורים באליפות אוסטרליה לפני שלוש שנים.

 

מרקו טרונגליטי בפעולה (צילום: AP)
טרונגליטי. החלוץ(צילום: AP)

 

האיגוד העולמי קיבל בשנה האחרונה עזרה ממקור בלתי צפוי, מרקו טרונגליטי, טניסאי ארגנטינאי, שעזר לאסוף ראיות אחרי שהתבקש למכור משחק בטורניר פיוצ'ר, אך סירב לכך. במקום זה, השחקן בן ה-29 (130 בעולם), הוביל לגל מעצרים בספרד, שם הוא התגורר בשנים האחרונות, של אלה שפנו אליו על מנת שימכור את המשחק ושל שלושה טניסאים ארגנטינאים שקשורים להימורים בלתי חוקיים.

 

במקום לקבל תמיכה משחקני הסבב, ההפך הוא שקרה. טרונגליטי הרגיש שמתנכלים לו, הודעות נאצה נשלחו אליו והוא כונה "מלשן". בעקבות כל הלחץ נאלץ הארגנטינאי להעתיק את מקום מגוריו לאנדורה. הוא אף התלונן כי האיגוד העולמי לא תמך בו במהלך המאבק, למרות שהיה זה שעזר לו בכל הסיטואציה.

 

בעקבות כך ובאיחור, החליטו בסופו של דבר באיגוד העולמי לשחרר הודעת תמיכה בטניסאי. "אנחנו מעריצים ומשבחים את עמדתו האמיצה והעקרונית נגד אלה המבקשים להשחית את הטניס", נכתב בהודעה. כמו כן, הסבירו באיגוד מדוע לא תמכו בפומבי בארגנטינאי בתחילת הפרשה: "כחלק ממדיניות הסודיות שלנו והכוונה להגן על זהותם של עדים, לא הגבנו או אישרנו את מעורבותו של מר טרונגליטי במקרים אלה".

 

מרקו טרונגליטי באנדורה (צילום: AP)
טרונגליטי באנדורה. נאלץ לעזוב את ספרד(צילום: AP)

 

שבעה מיליון דולר על משחק זניח

לאורך השנים האחרונות, לפחות פעמיים בשנה, עולה לכותרות סיפור כזה או אחר שנוגע לשחיתות, הימורים בלתי חוקיים או בעיות שנחקרות בענף הטניס, רוב הפעמים מדובר בשחקנים פחות מוכרים בדירוגים נמוכים, אך לפעמים גם כאלה מהצמרת.

 

ב-2007, משחקו של ניקולאי דווידנקו בסיבוב השני של טורניר סופוט בפולין היה תחת חקירה לאחר שחברת ההימורים בטפייר עצרה את ההימורים עליו. הרוסי, שדורג אז במקום הרביעי בעולם (זכה בסופוט שנה קודם לכן), פרש במהלך המשחק מול מרטין ורסאלו אגואלו כשהוא בפיגור 6:2, 3:6, 2:1.

 

סך ההימורים שהועברו לפני המשחק ובמהלך המערכה הראשונה עמד על כשבעה מיליון דולר (!), בערך פי עשרה מהסכומים הנהוגים בדרך כלל. הסבב העולמי לגברים (ATP) החל בבדיקה, אך לא נמצאה מעורבות של השחקן והוא זוכה.

 

ניקולאי דווידנקו (צילום: AP)
דווידנקו. שני אירועים מחשידים(צילום: AP)

 

לא חלפו חודשיים ודווידנקו עלה שוב לכותרות כשהתאחדות הטניס החליטה לקנוס אותו ב-2,000 דולר בטענה לכך שלא התאמץ בהפסד למריאן צ'יליץ' במהלך טורניר סנט פטרסבורג. יש לציין כי הרוסי הוזהר במהלך ההתמודדות על ידי השופט הבלגי על כך שהוא לא מתאמץ ומראה חוסר חשק.

 

אבל יש גם עונשים הרבה יותר חמורים מכמה אלפי דולרים ומי שהרגיש זאת על בשרו היה הטניסאי האוסטרי דניאל קולרר, שדורג בשיאו במקום ה-55 בעולם. ב-2011 הוא הושעה מפעילות לכל חייו לאחר שהורשע בהטיית תוצאות משחקיו.

 

ב-2016, החשש הגדול הכה גם באליפות אוסטרליה הפתוחה כשהימור על משחק זוגות מעורבים בין אנדראה הלבצ'קובה ולוקאש קובוט נגד לארה ארובארנה ודויד מוררו, בוטל בעקבות סכומים אדירים שעברו באתרי ההימורים עליו. במשחק עצמו ניצחו הלבצ'קובה וקובוט 0:6, 3:6 כשהמערכה הראשונה הסתיימה תוך 20 דקות בלבד. הלבצ'קובה וקובוט תושאלו על ידי האיגוד העולמי, אבל הכחישו כל טענה להטיה של המשחק.

 

אליפות אוסטרליה (צילום: AP)
החשד להימורים בלתי חוקיים הגיע אפילו לאליפות אוסטרליה(צילום: AP)

 

הפסקת השת"פ עם חברות ההימורים

בשנה שעברה, חקירה של גוף עצמאי העוסק בשחיתות בטניס, העלתה כי קיימות בעיות קשות של אמינות והטיית משחקים. הדו"ח ששוחרר טוען כי למרות טעויות שנעשו בעבר, הגופים המובילים בענף כבר לא מפחדים להתמודד עם אותן בעיות.

 

התחקיר המליץ לאיגוד העולמי להפסיק למכור לחברות העוסקות בהימורים נתוני משחקים בזמן אמת, משום שהדבר יוצר אווירה שמעודדת שחיתות. כמו כן, נאמר כי יש לעודד את מארגני הטורנירים השונים לפרסם את הסכומים שהם משלמים לשחקנים שמגיעים להתחרות (מעבר לפרסי הזכייה). הדו"ח קרא גם לאסור מתן חסויות של חברות הימורים. כיום אסור לשחקנים בודדים לקבל כזאת חסות, אך מארגני טורנירים עושים זאת מפעם לפעם.

 

לא ידוע האם ההמלצות, או המאבק הרב יישאו פרי, אבל מה שבטוח זה שמרקו טרונגליטי עשה מעשה אמיץ ובעקבות כך אנחנו עשויים לראות עוד ועוד פרשיות הימורים בלתי חוקיים ומעצרים - עד לחיסול התופעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים