שתף קטע נבחר
 

כנסת נכבדה

חברי הכנסת ה-21 הושבעו השבוע בטקס חגיגי. עם הרכב חדש ושונה, ארבעים ותשעה שמות חדשים וממשלה שטרם גובשה, כיצד תראה הכנסת החדשה?

שלושה שבועות אחרי הבחירות – חברי הכנסת החדשים נכנסו ביום שלישי האחרון למשכן הכנסת. בכנסת ה-21 יכהנו 49 חברים חדשים, דבר המהווה שיא בתחלופת חברי הכנסת. לכנסת ה-21 יש פוטנציאל גדול להיות כנסת מכובדת יותר מאשר הכנסת היוצאת, מאחר והרשימות השונות הציגו רשימות איכותיות של אנשים שנבחרו ויכהנו מעתה כחברי הכנסת ה-21.

 

את טקס הפתיחה החגיגי ניהל יושב ראש הכנסת היוצא והנכנס, חבר הכנסת יולי אדלשטיין. בכך בוטל מנהג ותיק שאת ישיבת ההשבעה החגיגית מנהל זקן חברי הכנסת, במקרה שלנו, חבר הכנסת עמיר פרץ. לא ניתן הסבר מדוע בוטל המנהג, אך הדבר העיב רק במעט על ההתרגשות הכללית שאחזה בבאי המשכן.

 

אז מה נשתנה? בכנסת יש כיום שתי סיעות המכילות יחדיו 70 מחברי הכנסת, הליכוד שהגדילה את כוחה מ-30 מנדטים בכנסת ה-20, ורשימת כחול-לבן שהכניסה גם היא 35 מנדטים. הפעם האחרונה בה היוו שתי המפלגות הגדולות רוב היתה בכנסת ה-13, בשנת 1992, אז למפלגת העבודה בראשות יצחק רבין היו 44 מנדטים ולליכוד, בראשות יצחק שמיר, היו 32 מנדטים. הדבר לא מעיד על עבודת הכנסת, אלא על התכנסות חזרה לשתי מפלגות גדולות.

 

מספר חברי כנסת משמעותיים עזבו אותנו. מהצד הימני של המפה נפרדה כנסת ישראל מנפתלי בנט ואיילת שקד, אשר נבחרו יחדיו לכנסת לראשונה בשנת 2013, במסגרת הבית היהודי, אך לאחר הימור שלקחו וריצה במסגרת הימין החדש, לא עברו את אחזו החסימה ואת הכנסת הנכנסת יזכו לראות מבחוץ. בנט ושקד מותירים מאחוריהם מורשת של לעומתיות והתנצחות גם מתוך הקואליציה ויהיה מעניין לראות האם גם ממשיכי דרכם בבית היהודי ינקטו בגישה זו (על פניו עושה רושם שכן). ואולם לא צריך להספידם מאחר והם צעירים, פעלתניים וחדורי מוטיבציה. אני מאמין כי אף אחד מהם לא אמר את המילה האחרונה ואנו עוד נשמע עליהם.

 

- ()

 

גם בשמאל נותרו מספר שמות גדולים בחוץ – נתחיל באיזכורה של ציפי לבני, אשר פרשה מהריצה לכנסת עם רשימת התנועה לאחר שהבינה כי אינה עוברת את אחוז החסימה ובצעד מעורר כבוד הודיעה על פרישה כחודש וחצי לפני הבחירות. ציפי לבני לא תזכר כמחוקקת גדולה, אולם משקלה הסגולי בשיח הפוליטי היה רב מכוחה המעשי. גם איתן כבל, מיקי רוזנטל ומירב מיכאלי נותרו מחוץ לכנסת לאחר שמפלגת העבודה התרסקה ומ-24 מנדטים קטן כוחה לשישה מנדטים בלבד. איתן כבל, אחד מוותיקי המשכן, נכנס לכנסת ב-96' ושימש בשלל תפקידים פוליטיים, בהם מזכ"ל מפלגת העבודה. הוא היה שר, אבל בעיקר מחוקק מחונן. גם בקואליציה ידעו שניתן לסמוך עליו כשמדובר בחקיקה בעלת חשיבות לאומית. כבל, בעל ההומור השנון והאנרגיה האינסופית, הגיע לשיאו כשעמד בראש ועדת הכלכלה של הכנסת והכניס את השימוע לשרי הממשלה - ובהם לראש הממשלה נתניהו - בנושא מתווה הגז. זה היה הביטוי המדויק לתפקידו של הפרלמנט, תפקיד אותו זנחה הכנסת כבר מזמן - פיקוח ישיר ובלתי מתפשר על הרשות המבצעת. כבל יחסר לכנסת ה-21.

 

ואולם, מן הכנסת הקרובה ייעדרו גם חברי כנסת פרובוקטורים, אשר לא הוסיפו כבוד למשכן – אורן חזן, ירון מזוז, איוב קרא וחנין זועבי. אורן חזן, הפרובוקטור הראשי של מפלגת הליכוד, אשר לא היסס להתסיס את יריביו בכל עת, כולל מתוך המפלגה וכולל ראש הממשלה (!), היה כשור מועד בכנסת. לו היה סבלני מספיק, היה מוצא את מקומו גם בכנסת הנוכחית אולם לאחר ששובץ בעשיריה הרביעית של הליכוד, פרד מהליכוד והקים לתחיה את צומת. בסופו של יום היה יכול להכנס לכנסת אולם ההימור שלקח היה בעוכריו. ירון מזוז ואיוב קרא, לא הותירו חותם ויצרו מבוכות רבות – מזוז נתפס עושה שימוש במשאבי משרדו לטובת צרכיו האישיים ואילו איוב קרא ניסה לנטוש את פמלייתו לאחר שעוכבה יציאתו מדובאי לאחר שהשתתף בכנס תקשורת, זייף עבודות סמינריוניות במהלך לימודיו האקדמיים ומיהר להשמיץ את חבריו לליכוד ברגע בנודע כי לא ישוריין ברשימת הליכוד ויצטרך להתמודד בפריימריז. חנין זועבי, טרחה להתעמת עם חברי הכנסת מהימין בכל הזדמנות, אך לא זכורה יוזמת חקיקה אחת שלה המקדמת את מעמד ערביי ישראל.

 

כנסת עם כמות כה גדולה של חברים חדשים, תצטרך זמן להתחיל עבודה פעילה. חברי הכנסת החדשים יצטרכו להתאקלם, ללמוד את עבודתם, את מלאכת החקיקה, העבודה בוועדות הכנסת ולהבין את כוחם כרשות המפקחת על עבודת הרשות המבצעת, היא הממשלה. מבחנם הגדול של חברי הכנסת לא יהיה בריבוי הצעות חוק, אלא בשמירה על עצמאותה ומעמדה של הכנסת כרשות המפקחת על הרשות המבצעת, היא הממשלה.

בכנסת הנכנסת יש מיעוט של חברי כנסת שנבחרו במסגרת הליך של בחירות מקדימות. רק הליכוד, העבודה ומרצ בחרו את רשימותיהן בבחירות פנימיות בקרב המתפקדים חברי המפלגות. רוב המפלגות בחרו בוועדה מסדרת, בחירת היושב ראש, או צוות של יועצי תקשורת ותדמית. יהיה מעניין לראות מי בחר נכון יותר – ציבור הבוחרים או הממנים.

הבה נאחל לחברי הכנסת ה-21, חדשים וותיקים, הצלחה רבה בעבודתם. חשוב שיזכרו שהם נבחרו לשרת את הציבור ושיעשו זאת נאמנה. הצלחתם - הצלחתנו!

 

Kobi.cohen@gmail.com

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים