שתף קטע נבחר

 
עיבוד מחשב: מיכל וולבה

הגודל לא קובע: כך שינה צ'אבי את הכדורגל העולמי

הטלפון מלואיס אנריקה, השיחה עם לאו מסי והבחירה בקטאר. רגע אחרי שתלה את נעליו בגיל 39 ולפני שיתחיל בקריירת אימון, בספרד תוהים: האם מדובר בכדורגלן הספרדי הטוב בהיסטוריה? וגם: מה הצעד הבא של הקשר האגדי. "מר עולם", הבלוג של נדב יעקבי

כשצ'אבי חזר חזר הביתה בקיץ 2014 אחרי הכישלון של נבחרת ספרד במונדיאל בברזיל, כבר גמלה בליבו ההחלטה: הוא הודיע על פרישתו הרשמית מהנבחרת אחרי 133 משחקים, והחליט גם לעזוב את בארסה, הקבוצה היחידה בכל הקריירה שלו.

 

צ'אבי קיבל הצעה מפתה מהקבוצה החדשה ניו יורק סיטי, והחליט שזה הזמן המתאים ללכת. הוא כבר היה בן 34 וחשב שזה הזמן הנכון לעשות את המהלך.

 

כן, זה האיש ששינה את ברצלונה. צ'אבי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כן, זה האיש ששינה את ברצלונה. צ'אבי(צילום: רויטרס)

 

ואז צילצל הטלפון ומהעבר השני היה נשיא ברצלונה, ג'וזף מריה ברתומיאו. "אנחנו מצפים לראות אותך בתחילת האימונים ב-24 ביולי. כשתגיע נקיים שיחה ארוכה, כי אתה עדיין נחוץ לקבוצה. אני ולואיס אנריקה, המאמן החדש, חושבים שעדיין יש לך מה לתת לברצלונה בעונה הקרובה".

 

צ'אבי היה מופתע. מבחינתו ומבחינת אשתו נוריה, הכל כבר היה סגור. הוא אמור היה להשתתף במשחק ההוקרה לדקו בפורטו ב-25 ביולי, לצאת לחופשה מפנקת עם החברים באוגוסט באיביזה, ואז לטוס לניו יורק כדי לחתום על החוזה.

 

ואז גם הגיעה שיחת הטלפון מלואיס אנריקה, איתו שיתף בעבר פעולה כשהיה עדיין שחקן בברצלונה. המאמן החדש היה כן עם צ'אבי ואמר לו: "אני צריך אותך, אבל קח בחשבון שלא תהיה כל הזמן שחקן הרכב. אשמח מאוד אם תישאר, כי יש לך עדיין תפקיד חשוב בקבוצה, אבל אל תכסח אותי אם אושיב אותך על הספסל".

 

צ'אבי כנראה הציל לו את הקריירה. לואיס אנריקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צ'אבי כנראה הציל לו את הקריירה. לואיס אנריקה(צילום: AFP)

 

בדיעבד מסתבר שההחלטה הזו של צ'אבי להישאר, היא זו שהצילה ללואיס אנריקה ולבארסה את עונת 2014/15, האחרונה שבה זכתה הקבוצה בליגת האלופות.

 

בתחילת ינואר, מיד אחרי פגרת חג המולד, יצאה בארסה למשחק חוץ מול ריאל סוסיאדד. באימון המסכם היה פיצוץ גדול בין לואיס אנריקה ללאו מסי. לא ברור מה בדיוק קרה שם, אבל כשפורסם ההרכב, מסי נשאר לשבת על הספסל.

 

בארסה הפסידה 1:0 והמשבר הגדול יצא לדרך. יום לאחר מכן מסי החרים את האימון הפתוח, ואיכזב את אלפי האוהדים שהגיעו במיוחד כדי לראות אותו. התקשורת ידעה לספר שמסי הודיע לנשיא ברתמיאו: "זה או אני או הוא".

 

דיבר גם אל ליבו של מסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דיבר גם אל ליבו של מסי(צילום: AFP)

 

במשך כמה ימים נראה היה שלואיס אנריקה בדרך הביתה. ברתומיאו ניסה לדבר על ליבו של מסי, אבל שום דבר לא עזר. נראה היה שברצלונה בדרך לכאוס מוחלט ובדרך לאבד את הסיכוי לזכות באליפות, אל מול היכולת הנפלאה של ריאל מדריד באותה תקופה.

 

ואז, למרבה הפלא, העניינים הסתדרו. לא רק שהשקט חזר לחדר ההלבשה הסוער של בארסה, אלא שהקבוצה נכנסה לכושר מטורף, וכעבור ארבעה חודשים זכתה באליפות, בגביע ובליגת האלופות.

 

למרות שבכל התקופה הזו צ'אבי שיחק בעיקר כמחליף, התרומה שלו לעונה המופלאה הזו של בארסה היא מעל ומעבר למה שניתן להעריך. שכן הוא היה זה שהצליח להשכין שלום, או נכון יותר הפסקת אש, בעימות בין מסי ללואיס אנריקה.

 

צ'אבי אחרי משחקו ה-767 והאחרון בבארסה (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
צ'אבי אחרי משחקו ה-767 והאחרון בבארסה(צילום: GettyImages)

 

באימון שאחרי ההפסד מול סוסיאדד צ'אבי דיבר עם השחקנים והעביר להם מסר ברור: "אם תמשיכו להתנהג כך, אנחנו גמורים. ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו עוד עונה בלי תואר. זה בלתי מתקבל על הדעת".

 

צ'אבי סיפר לשחקנים הצעירים על מה שעבר עליו כשחקן צעיר, כאשר בין 1999 ל-2005 בארסה לא זכתה בשום תואר. "אסור שזה יקרה לנו פעם נוספת", הוא אמר. את מסי הוא לקח הצידה והסביר לו שעם כל הכבוד לרגשות שלו כלפי המאמן, הקבוצה עומדת מעל לכל. יום לאחר מכן, כשכל הקבוצה קיבלה יום חופשי, מסי הופיע כבר בשעות הבוקר במתחם האימונים. זה היה הסימן הברור לכך שדבריו של צ'אבי עבדו.

 

משחק הליגה הבא היה מול אתלטיקו מדריד. בארסה נתנה הצגה ענקית וניצחה 1:3. מסי הבקיע ובישל. מאותו רגע אי אפשר היה לעצור את בארסה, שסיימה עונה מופלאה עם ניצחון 1:3 על יובנטוס בגמר ליגת האלופות - משחקו ה-767 והאחרון של צ'אבי במדי ה"בלאוגראנה".

 

נותר עדיין אחד מאלילי האוהדים בבארסה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נותר עדיין אחד מאלילי האוהדים בבארסה(צילום: AFP)

 

אומרים על צ'אבי שהוא לא השחקן הכי גדול שהיה לברצלונה - אבל השחקן הכי חשוב שלה. כי ברור שיוהאן קרויף, דייגו מראדונה ולאו מסי היו כדורגלנים גדולים ממנו. אבל צ'אבי היה השחקן שבמו רגליו, ובסגנון המשחק המיוחד שלו, שינה את הדרך בה ברצלונה ונבחרת ספרד משחקות. הוא היה האיש שבמרכז מהפכת הכדורגל הכי גדולה שראינו בעשורים האחרונים.

 

צ'אבי נשאר נאמן מיומו הראשון לפילוסופיה של המסירות הקצרות, של הנעת הכדור, מה שכונה בשעתו "טיקי טאקה". בשנים הראשונות בקריירה הוא לא נחשב לשחקן מיוחד במינו. אמרו עליו שהוא איטי, שהוא נמוך, שהוא לא פיזי מספיק. וזה היה נכון.

 

אלא שאז החלה המהפכה להתרחש. ברצלונה של פרנק רייקארד ועוד יותר של פפ גווארדיולה, התחילה לשחק כדורגל אחר, שלא תלוי במהירות או בפיזיות במרכז המגרש. ולואיס ארגונס היה זה שהחליט שגם נבחרת ספרד תשחק כך. הוא בנה את הנבחרת שלו סביב ה"נמוכים", צ'אבי ואינייסטה.

 

המהפכה החלה איתו. רייקארד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
המהפכה החלה איתו. רייקארד(צילום: gettyimages)

 

בארבע השנים שבין 2008 ל-2012 זכה צ'אבי פעמיים בליגת האלופות, שלוש פעמים באליפות ספרד, פעמיים באליפות אירופה ופעם אחת במונדיאל. נכון שאנדרס אינייסטה, האח התאום שלו בקישור של בארסה ושל ספרד, כבש את השער המפורסם ביותר של אותה תקופה, גול הניצחון בגמר הגביע העולמי מול הולנד ב-2010, אבל צ'אבי היה הלב הפועם, המטרונום של התקופה.

 

בספרד ימשיכו להתפלמס בקשר לזהותו של הכדורגלן הספרדי הגדול ביותר בכל הזמנים, ואין ספק שהשער ההוא של אינייסטה נותן לו מקדמה לא קטנה, אבל בסופו של דבר זה חייב להיות צ'אבי.

 

בגיל 39 הודיע צ'אבי שבקרוב מאוד הוא יתלה את הנעליים ויסיים את קריירת המשחק, ובאותה הודעה הוא כבר העביר את המסר: השלב הבא והמיידי יהיה מעבר לתחום האימון. בארבע השנים האחרונות הוא משחק בקטאר, המדינה שתארח את המונדיאל בעוד שלוש וחצי שנים, ויש אפשרות ששם הוא גם יתחיל את דרכו כמאמן - אבל זה ממש לא בטוח.

 

בטיס  (צילום: AFP)
קבוצתו הבאה של צ'אבי? בטיס(צילום: AFP)

 

בעיתון הקטלאני "ספורט" התפרסם אתמול כי בטיס שוקלת למנות את צ'אבי למאמנה בעונה הבאה, במקומו של קיקה סטיין, שיעזוב בקיץ. סטיין אולי לא כל כך הצליח מבחינת התוצאות, אבל הנחיל לבטיס את סגנון הנעת הכדור האופייני של ברצלונה - זה שצ'אבי כל כך מאמין בו.

 

צ'אבי נמצא בשלבים הסופיים לקראת קבלת תעודת ה"פרו" שלו, כך שלא תהיה לו שום בעיה מבחינה טכנית לאמן בספרד כבר מהעונה הבאה. אבל כרגע הוא עדיין בקטאר, ועדיין רוב הסיכויים שגם בעונה הבאה הוא עדיין היה שם.

 

בארבע השנים שלו בקבוצה הקטארית אל סאד הצליח צ'אבי לעשות עוד מהפכה. נכון, הוא הרוויח לא רע, 10 מיליון דולר בשנה, אבל הרבה בזכותו נבחרת קטאר זכתה בחודש ינואר באליפות אסיה.

 

קטאר מניפה גביע (צילום: רויטרס)
הרבה בזכות צ'אבי קטאר זכתה באליפות אסיה האחרונה(צילום: רויטרס)

 

נכון, הוא לא שיחק בנבחרת קטאר וגם לא אימן אותה, אבל ההשפעה שלו בשנים האחרונות על הכדורגל הקטארי היא עצומה. תשעה משחקני סגל הנבחרת שניצחה בגמר את יפן 1:3 הגיעו מאל סאד, כולל הקפטן חסן אל היידוס והכוכב הצעיר אכרם עפיף. והוא היה המורה והמנטור שלהם בארבע השנים האחרונות.

 

פליקס סאנצ'ס, מאמן נבחרת קטאר, הדריך בעבר בלה מאסיה, אקדמיית הנוער המפורסמת של ברצלונה והוא חבר קרוב של צ'אבי. אחרי הזכייה המלהיבה באליפות אסיה אמר סאנצ'ס: "הקרדיט שייך להרבה מאוד אנשים שהאמינו בפרוייקט הזה, כולל צ'אבי, שהגיע כדי לעזור בכל פעם שהייתה לו הזדמנות. מאחר שבסגל נמצאים תשעה שחקנים מהקבוצה שלו, הוא מכיר את הנבחרת לא פחות טוב ממני. ומעבר לכך, צ'אבי כל הזמן דיבר על כך שהוא מאמין בנבחרת, ביכולות הטכניות של השחקנים ובסגנון המשחק, שהוא כל כך מאמין בו. הוא היה אופטימי לפני האליפות ותמיד האמין שנצליח".

 

צמד ה"נמוכים". צ'אבי ואינייסטה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צמד ה"נמוכים". צ'אבי ואינייסטה(צילום: רויטרס)

 

צ'אבי משמש כשגריר של המונדיאל בקטאר וכרגע הוא מתכוון להישאר במדינה. ההיגיון אומר שהוא יתחיל את דרכו כמאמן בקטאר, אולי באל סאד, עימה זכה בארבעה תארים. אם פליקס סאנצ'ס יישאר מאמן הנבחרת בשנים הבאות וידריך אותה גם במונדיאל עצמו, קשה כמובן לדעת. אבל שאף אחד לא יתפלא אם במונדיאל 2022 מאמנה של הנבחרת המארחת יהיה צ'אבי בכבודו ובעצמו.

 

בהודעת הפרישה שלו כתב צ'אבי: "זו העונה האחרונה שלי ככדורגלן אבל אני כבר מביט קדימה לעבר העתיד שלי כמאמן. זו הייתה פריבילגיה לשחק כדורגל עד גיל 39 ועכשיו אני רוצה לסיים את דרכי עם זכייה בגביע האמיר ועם העפלה לשלב הבא של ליגת האלופות של אסיה. כמאמן אני רוצה להמשיך בדרך בה התחלתי. אני אוהב קבוצות שלוקחות את היוזמה על המגרש, שמשחקות כדורגל התקפי ועושות את מה שכולנו אהבנו מאז שהיינו ילדים: מחזיקות בכדור".

 

אז כן, נבחרת קטאר כבר משחקת כדורגל בהשפעה ישירה של פילוסופיית המשחק שצ'אבי מאמין בה. אבל עם כל הכבוד לקטאר, המטרה הגדולה שלו ברור לכולם: להיות מאמן ברצלונה. והשאלה היחידה היא לא אם זה יקרה - אלא מתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים