המטרה: לשקם את ההרתעה
גישושים להפסקת אש נדחו בינתיים ונראה שימי הקרב יימשכו גם לתוך הרמדאן. מהו החידוש שמנסים ארגוני הטרור להציג, למה הם לא ממש מצליחים ומה הוסיף צה"ל לתקיפות?
הבוקר (יום א') נראה ששני הצדדים מסלימים את האש - הירי לעבר אזרחים בישראל והפצצת מטרות של ארגוני טרור ברצועת עזה. ישראל דחתה במהלך הלילה גישושים להפסקת אש של גורמים במודיעין המצרי, שמדברים עם הנהגות חמאס והג'יהאד האיסלאמי. המצרים הציעו הפסקת אש מיידית ללא תנאים מצד שני הצדדים, אולם ישראל הודיעה שאינה מוכנה לקבל הסדר כזה ואפילו לא לדון בו, כל עוד נמשכת האש מהרצועה.
ישראל גם הודיעה שהיא מתכוונת להמשיך בתקיפות בתוך רצועת עזה ואף להעצים אותן ללא הגבלת זמן. המצרים העבירו את המסר לפלסטינים. כרגע נראה ש"ימי הקרב" יימשכו היום ואולי גם בימים הקרובים.
בלחימת הצדדים יש כמה מאפיינים חדשים. הפלסטינים - חמאס, הג'יהאד, החזית העממית והחזית הדמוקרטית שמתואמים ביניהם - מנסים לירות רקטות מסוג חדש: לטווח של קילומטרים בודדים, אך עם ראש קרב גדול מאוד. מדובר ברקטות מאולתרות שפותחו במהלך מלחמת האזרחים בסוריה ונקראות "בורקאן". בצה"ל מכנים אותן "רעם". הן משוגרות מקנים של מרגמות, וראש הקרב שלהן מכיל עשרות קילוגרמים של חומר נפץ ומטילי מתכת.
ה"בורקאן" תוכנן להיות נשק הרס שיפתיע את תושבי עוטף עזה, אולם הפעלתו לא השיגה את התוצאות שלהן ציפו ארגוני הטרור. רוב הרקטות מהסוג הזה נפלו בשטח הרצועה או בשדות סמוך לגדר הגבול מפני שאינן מדויקות.
הארגונים הפלסטיניים - בעיקר חמאס - טוענים כעת שישראל מסתירה את הנזק האמיתי של הרקטות החדשות, מה שמבטא תסכול מכך שהאמצעי הזה לא צלח. גם רוב הרקטות האחרות מתוצרת עצמית ששוגרו - כ-70% - נפלו בשטחים פתוחים, ואחרות יורטו באחוזים גבוהים על ידי כיפת ברזל. רוב הנפגעים לא היו במרחבים מוגנים, או שנפגעו בעת הריצה או עקב חרדה.
עד כה גם חמאס וגם הג'יהאד האיסלאמי נמנעו מהרחבת טווח הירי מעבר ל-50-40 קילומטרים. הם אומנם ירו רקטות לכיוון באר שבע ואשדוד, אך אלו יורטו או שלא הגיעו ליעדן. בידי "צבאות הטרור" כפי שמכנה אותם הרמטכ"ל רקטות מעטות יחסית מייצור עצמי שיכולות להגיע מעבר ל-50 קילומטרים, והם אינם רוצים לרוקן את המלאים מפני שקשה מאוד לייצר אותן. רובן רקטות תקניות מסוג פאג'ר 5, שסופקו בעבר על ידי איראן.
בתים על הכוונת
פעילות צה"ל מתאפיינת בימי הקרב הנוכחיים במספר גדול של מטרות שמותקפות בעת ובעונה אחת, כולל כאלו שמכונות "מטרות עוצם" (בניינים רבי קומות שבהם נמצאים מתקנים או מפקדות חשובים לתפקוד הזרוע הצבאית של הארגונים). עשרה פלסטינים תושבי עזה נהרגו ביממות האחרונות, מתוכם שמונה פעילים מוכרים של חמאס ושל הג'יהאד האיסלאמי. צה"ל גם תקף ופגע בשלוש חוליות שניסו לשגר או ששיגרו רקטות.
המאפיין המרכזי שלא היה בסבבי לחימה קודמים הוא תקיפת בתי מגורים של מפקדים ופעילים בכירים בחמאס ובג'יהאד, אשר שימשו מחסני אמצעי לחימה או שהיו מפקדות פעילות. בנוהל "הקש בגג", מטוסי חיל האוויר שיגרו חימושי אזהרה לעבר בתים אלה כדי שיושביהם יצאו, ואז הותקף הבניין על תכולתו. פעילים אחדים ומשפחותיהם נשארו ללא מגורים, ולעובדה זו יש משמעות ערב הרמדאן.
ככלל נראה שהארגונים העזתיים לחוצים לסיים את סבב הלחימה הנוכחי ולחדש את ההבנות עם ישראל בגלל חודש הרמדאן המתחיל מחר. זהו חג משפחתי, וימי הקרב עשויים לשבש אותו ולהעצים את התרעומת שקיימת ממילא בקרב תושבי עזה על חמאס, שאינו מצליח לשפר את תנאי חייהם.
גורמים בכירים אומרים שלישראל אין שום כוונה להפסיק את האש, גם אם טווח הירי יורחב לעבר גוש דן ואף צפונה משם. מבחינת ישראל, מטרת ימי הקרב הנוכחיים - שאותם יזם הג'יהאד האיסלאמי כפרובוקציה - היא לשקם את ההרתעה שהתכרסמה, גם אם יהיה צריך לשם כך להמשיך את הלחימה עוד כמה ימים. תושבי עוטף עזה והדרום ייאלצו לסבול כדי שלא ייקלעו לסבבים נוספים כל כמה ימים או שבועות, כשאחד הארגונים הפסלטיניים יחליט שההסדרה מתנהלת בניגוד לרצונו.