"המשפחות אומרות 'תודה' בלי קול"
כמדי שנה פוקדות משפחות חללי מערכות ישראל ופעולות איבה את בתי הקברות ביום הזיכרון, וגם השנה יפגשו את חניכי הנוער העובד והלומד שבמסגרת מפעל "זר לנופל" - שנוסד על ידי שמעון אהרון ולו שותף גם אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון - יחלקו זרים למשפחות השכולות כדי לכבד את זיכרון הנופלים
בשיתוף תנועת הנוער העובד והלומד
אם יש משהו שתמיד נתפס בעין בטקסי הזיכרון השנתיים כמו גם למרבה הצער בהלוויות טריות של חיילים אשר נפל בשדה הקרב, הוא ללא ספק גלגלי הפרחים הגדולים המלווים את הטקסים האלו. אלו מסמלים את הכבוד האחרון אותו אנחנו מעניקים לחלל ואולי את העובדה שאותם חללים נדמים בעינינו כפרחים הצומחים בגן האלוהים על פי מילותיו האלמותיות של יהונתן גפן. אם תרצו מזכירים גלגלי פרחים אלו, בדומה לאכילת מאכלים עגולים בטקס השבעה ביהדות, את גלגל העולם המסתובב תדיר תוך שהוא מציב את אלה החיים מעל פני האדמה ואת האחרים מתחת לרגביה, רק בשל תהפוכות הגורל.
מי שהתגייסו לחלק זרי פרחים למשפחות השכולות, זו השנה ה-38, הם תנועת הנוער העובד והלומד בשיתוף היחידה להנצחת החייל - אגף משפחות והנצחה (משרד הביטחון). במסגרת הפעילות מתפרסים למעלה מ-5,000 חניכי התנועה, יהודים, דרוזים ובדואים ב-130 בתי עלמין בכל רחבי הארץ, מאילת ועד מטולה, ומחלקים את הזרים למשפחות ללא תמורה. במסגרת המבצע יחולקו למעלה ממיליון פרחים שיאוגדו בכ-110,000 זרי פרחים אשר יתנו מענה לכלל המשפחות השכולות וקהל נוסף שירצו לכבד את זכר הנופלים.
כמו כל דבר טוב, גם המפעל הזה מתחיל באיש חזון שביקש לתקן את העולם. האיש הזה הוא שמעון אהרון, מייסד ומוביל מפעל "זר לנופל" אשר הקים אותו לפני 38 שנים. "לאורך השנים הלכתי בימי הזיכרון לבתי העלמין לכבד את זכר הנופלים, שם נתקלתי לא אחת במוכרי זרי הפרחים", הוא מספר, "כשהפכתי בסוף שנות ה-70 למגדל פרחים במושב כפר רות הבנתי עד כמה המחירים של הפרחים בפתח העלמין עלולים להשפיע על החוויה והאם למשפחה יהיה זר מתאים או לא, להניח על קברו או קברה של יקיריהם. הדבר חרה לי מאוד והחלטתי להירתם לעניין. ביחד עם המגדלים האחרים במושב הצלחתי לגייס כמה אלפי זרים ולחלק אותם בהתנדבות בבתי העלמין בירושלים."
עם השנים, ההתנדבות הזו שהחלה כמפעל פרטי צברה תאוצה וגופים ציבוריים כמו משרד הביטחון ובעבר גם אגרקסקו בחרו להעניק תקציבים ולעזור בלוגיסטיקה. כבר מתחילת הדרך נרתמה תנועת הנוער העובד והלומד למפעל הזה ומאז הם אחראים על חלוקת הזרים. בהתחלה היה זה בירושלים ובתל אביב ועם השנים והגדלת מספר הזרים למעל למאה אלף כיום, הזרים מחולקים על בני הנוע"ל בכל רחבי הארץ, ממטולה ועד אילת.
"מבחינה אישית מדובר על עבודה של מספר חודשים לקראת יום הזיכרון בה אני מוודא מול המגדלים את כמויות הפרחים שהם מכינים לנו ואת איכותם. כל הכמות האדירה הזו מגיעה לקראת יום הזיכרון למסוף בנתב"ג שם היא מאוחסנת בקירור לקראת הובלה לכל הנקודות בארץ. המשפחות מצד אחד מאוד מאופקות כשהן מקבלות את הזרים שלנו, אבל יחד עם זאת, תמיד רואים את הבעת ההערכה שלהם בעיניים. למען האמת, לבי נצבט ממש כשאני שומע אישה שכולה שאומרת תודה על הזר שלנו, כשאני יודע עד כמה אנחנו כמדינה חייבים לה תודה עצומה."
מי שמרכז את החלוקה בתנועה בשנים האחרונות הוא מאור טוויג, המספר כי "בערב יום הזיכרון אנחנו מוציאים מהמסוף בנתב"ג את כל זרי הפרחים ומפזרים אותם בקיני התנועה בכל רחבי הארץ. הדבר נעשה בשיתוף עם היחידה להנצחת החייל ומערך מגן בצה"ל.
"ביום הזיכרון עצמו אנחנו מגיעים לפנות בוקר לבתי העלמין ומסדרים את הדוכנים בהם החניכים מחלקים את הזרים. החלוקה מתבצעת בבתי העלמין היהודיים כמו גם בבתי העלמין הדרוזיים ואנדרטת הלוחם הבדואי. יום-יומיים לפני יום הזיכרון כל מדריך או רכז מכנס את קבוצת החניכים שלו ובעצם מדמה איתם מה הולך לקרות במהלך יום הזיכרון וכמו כן מדברים על משמעות היום זה ועל מורשתם הנופלים.
"הפעילות מאוד מרגשת את חניכי התנועה. זהו מפגש קצר בלי הרבה מילים בו הם עומדים עם מדי התנועה בכניסה לבתי העלמין ולרגע קצר מסתכלים בעיניים של המשפחות ואומרים תודה בלי קול. משנה לשנה אני רואה יותר בני נוער שרוצים להשתתף, להגיע לפנות בוקר ולעמוד מספר שעות לא מבוטל בשמש, בשביל המבט הזה בעיניים. במעמד זה חשוב לי גם להודות לכלל שותפינו ביחידה להנצחת החייל במשרד הביטחון, בראשות מר יעקב גבאי."
על החניכים והמדריכים המבצעים את החלוקה נמנים כאמור כל בני התנועה, יהודים, דרוזים ובדואים, כאחד. אחת מהן היא יהל גלפרין, קומונרית בקן בית שאן אשר השתתפה במפעל "זר לנופל" כחניכה בקן כפר סבא וכיום כקומונרית היא אחראית על החלוקה בבית שאן.
"הקן שלנו בבית שאן הוא חדש יחסית ופעילותו החלה רק בתחילת השנה הנוכחית כך שהחניכים לא הכירו עד עכשיו את המפעל היפה", היא מספרת, "לקראת החלוקה העברנו לחניכים פעולה על המפעל ועל חשיבותו והתעמקנו איתם על המשפט אותו טבע ביאליק 'במותם ציוו לנו את חיים'.
"הפעילות שלנו ביום הזיכרון תהיה בחלקה הצבאית בבית העלמין של העיר ובמסגרתה יגיעו כ-20 חניכים מהקן לחלק זרים לבני משפחות הנופלים מהעיר. הפעילות הזאת מאוד מרגשת אותי כי בדיוק השנה דיברנו רבות על החשיבות של שירות קרבי בצה"ל שהוא השירות האיכותי ביותר וכעת ביום הזיכרון ניפגש עם בני המשפחות של אלו שהגנו על המולדת ושילמו על כך בחייהם, במסגרת שירותם הצבאי."
דנה גאנם, מדריכה בקן סאג'ור הדרוזי בגליל העליון: "מדי שנה ביום הזיכרון מתפרשים מעל 100 חניכי תנועת הנוער העובד והלומד בכפר סאג'ור ומחלקים זרי פרחים למשפחות השכולות וכמו כן מבקרים גם בבתי העלמין ומניחים פרח על כל מצבה. כמו כן אנחנו נוטלים חלק ביום הזיכרון בטקס של משרד הביטחון שמתקיים בכפר ואנחנו יוצאים לצעדה משותפת עם בני המשפחות. בערב לפני כן אנחנו אף מקיימים בבית העם בכפר טקס לזכרם של הנופלים בו אנחנו מספרים את סיפורם. כמדריכה בקן יש לי 18 חניכים וכולם מגיעים לפעילות חלוקת הזרים והדבר מאוד מחזק ומחמם את לבם של בני המשפחות השכולות. באופן אישי, הפעילות הזו מרגשת אותי כל פעם מחדש ותעיד על כך העובדה שהשנה תהיה השנה החמישית בה אני לוקחת בכך חלק."
בנוסף לפרויקט המרגש לו שותפים החניכים, לכבוד שנת ה-70 לישראל חנכה התנועה את "ספר הזיכרון", מאגר מידע אינטרנטי המכיל את סיפוריהם של בוגרי ובוגרות התנועה, חללי צה"ל, אשר נפלו במערכות ישראל. בטקסים המקומיים יציינו החניכים את שמות הנופלים, בוגרי התנועה, מהיישוב ויספרו את סיפורם האישי. לאחר הטקסים, כל זוג חניכים יקבל דף מידע על אחד הנופלים וזוג חניכים יפקוד את הקבר עם זר מטעם התנועה (חפשו ברשת "ספר הזיכרון" הנוער העובד והלומד).
בשיתוף תנועת הנוער העובר והלומד