שתף קטע נבחר

המבקר על מכת הפריצות: לנפגעים אין אמון במשטרה

השופט בדימוס יוסף שפירא מתח בדו"ח השנתי שלו ביקורת על המשטרה, שלדבריו לא ממצה את כל הכלים שברשותה בחקירות של עבירות רכוש. התוצאה: רבים כלל לא מדווחים על העבירות בגלל חוסר האמון במשטרה

 

" הרוב המוחלט של התיקים נסגר". אילוסטרציה (צילום אילוסטרציה: Shutterstock) (צילום אילוסטרציה: Shutterstock)
" הרוב המוחלט של התיקים נסגר". אילוסטרציה(צילום אילוסטרציה: Shutterstock)

"המשטרה אינה נותנת מענה הולם לטיפול בעבירות רכוש ואינה מצליחה ליצור הרתעה כלפי העבריינים". כך קובע מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, בדו"ח השנתי - והאחרון שהכין - בפרק העוסק במשרד לביטחון הפנים המתפרסם אחר הצהריים (יום ב').

 

המבקר מצא כי כשליש מתיקי החקירות של עבירות הרכוש שמנהלת המשטרה נסגרים בתוך יום או יומיים ממועד הגשת התלונה בעילת עבריין לא נודע, והסיכוי שעבריין רכוש ייתפס בידי המשטרה ויוגש נגדו כתב אישום הוא נמוך.

 

המבקר העיר כי "מיגור הפשע מושג בין היתר על ידי חיזוק ההרתעה והגדלת סיכויי ההיתפסות של העבריין. מהנתונים עולה כי הרוב המוחלט של התיקים נסגר. במרבית החקירות של עבירות הרכוש, המשטרה אינה מצליחה לבסס ראיות שיביאו לידי הגשת כתב האישום.

האזרחים לא מדווחים בגלל חוסן האמון במשטרה. המבקר יוסף שפירא (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
האזרחים לא מדווחים בגלל חוסן האמון במשטרה. המבקר יוסף שפירא(צילום: צביקה טישלר)

לדברי מבקר המדינה, רק באחד מכל 15 תיקי חקירה מוגש כתב אישום. מכאן, כתב המבקר, המשטרה אינה משיגה הרתעה שתביא לצמצום המקרים של החוק ופגיעה באזרח. ומה התוצאה של הליקויים במשטרה? המבקר מצא כי רבים מהאזרחים נפגעי עבירות הרכוש אינם מדווחים למשטרה, בין היתר בשל חוסר האמון שלהם ביכולתה לטפל בתלונתם.

 

מבקר המדינה העיר כי תפקידה של המשטרה הוא לעסוק במניעת עבירות ובפענוחן ובתפיסת עבריינים והבאתם לדין. "לפיכך נודעת חשיבות למיצויים של כל אמצעי החקירה העומדים לרשותה", הוא כתב. "דו"ח זה מצביע על כך שיכולתה של המשטרה לפענח עבירות רכוש מוגבלת וכי היא אינה ממצה את כל הכלים העומדים לרשותה".

 

עוד כתב המבקר בפרק הזה כי תחושת הביטחון האישי מושתת במידה רבה על האופן שבו תופסים האזרחים את היכולת של המשטרה ורשויות המדינה לאכוף את החוק. הוא הוסיף כי המשטרה, בתיאום עם המשרד לביטחון פנים, נדרשת לבצע בחינה מערכתית של דרך הטיפול בעבירות רכוש, לגבש מתווה פעולה סדור וליישם אותו, כדי שיביא לידי שיפור ההרתעה והאכיפה ולהגברת אמון הציבור ביכולתה לטפל בעבירות אלה.

 

במשטרה מסרו בתגובה כי הם משקיעים "מאמצים ומשאבים רבים" במישור המודיעיני והמבצעי נגד עברייני רכוש. "פעילות המשטרה בשנים האחרונות לחקירה ומניעה של עבירות הרכוש בכלל, ועבירות גניבות הרכבים וההתפרצות בפרט – הובילה להורדה של 30% בעבירות הרכוש בישראל בחמש השנים האחרונות, ירידה של 6.5% בשנה החולפת ומנגד עלייה של 26.5% בכמות כתבי האישום שהוגשו נגד עברייני רכוש – נתון המשקף הגברה משמעותית של סיכוי העבריין להיתפס", נמסר.

 

עוד ציינו במשטרה, בהתייחס למצוין בדו"ח על אי-דיווח עבירות עקב חוסר אמון, כי סקר שערכה המשטרה ב-2017 מצא ש"אחוז הדיווח בגין עבירות הרכוש עומד על 86%" וכי "שביעות הרצון מהטיפול המשטרתי בהן גבוהה".


פורסם לראשונה 06/05/2019 15:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sutterstock
"אין טיפול הולם בעבירות רכוש"
צילום: sutterstock
מומלצים