מלחמת טראמפ באחים המוסלמים
נשיא ארה"ב פועל להכריז שהאחים המוסלמים הוא ארגון טרור. זו מתנה למצרים וסעודיה, וצעד שיכול לדחוק את טורקיה וקטאר לזרועות איראן
ארגון טרור הוא ארגון המפעיל אלימות להשגת מטרתו, בעיקר נגד אזרחים. לארגון אחים המוסלמים יש היסטוריה עקובה מדם, אבל האם הוא אכן כזה? סוריה הייתה ב-1982 למדינה הראשונה בעולם שמכריזה עליו כארגון טרור, ואחרי 20 שנה הצטרפה להכרזה בעלת בריתה רוסיה. לפי דיווח מהשבוע שעבר, כעת פועל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לעשות צעד דומה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
כדי להבין את שאלת ההגדרה כארגון טרור יש להכיר ראשית את ההיסטוריה העקובה מדם של ארגון האחים המוסלמים. הארגון נוסד במצרים ב-1928 כתנועה חברתית-חינוכית שמטרתה להשיב את האומה הערבית לחיק האיסלאם, והוא נועד לתת מענה למשבר שנוצר מהשפעת ערכי המערב, הנוכחות המערבית והצבאית הזרה במצרים, ההתרחקות מהמסורת המוסלמית, התרסקותה של האימפריה המוסלמית העותמאנית וביטול החליפוּת.
מייסד התנועה, חסן אל-בנא, הפעיל רשת תעמולה וחינוך ברחבי מצרים והחל להקים סניפים בשאר מדינות ערב. בעזרת תרומות ייסד הארגון גנים, בתי ספר, מתנ"סים, מרפאות ואגודות סיוע לעניים, שהוזנחו על-ידי המשטרים הערביים. למן ראשיתה לוּותה הפעילות החינוכית בתעמולה נגד המערב ובשלילה מוחלטת של הציוֹנוּת. ספרי האידיאולוגיה של התנועה, שנכתבו בשנות ה-50 וה-60 על-ידי מנהיגהּ סייד קטב, מקדמים שנאה למערב, לישראל וליהדות, והאשמת המשטרים הערביים בשיתוף פעולה עם המערב נגד האומה המוסלמית.
בשנות ה-40 החלה תנועת האחים המוסלמים לפתח זרוע צבאית, ראשית כדי לפגוע בזרים ולסלקם ממצרים, ושנית כדי לקחת חלק במלחמת 1948 נגד ישראל. הקורבנות היהודים הראשונים של התנועה היו יהודי הרובע היהודי בקהיר. צעירי השכונה הקימו משמר נגד האחים המוסלמים, וצעיר יהודי ששירת בצבא הבריטי בשם ג'ק לוי אף הצליח לנטרל חלק מהפצצות שהטמינו האחים בלב הרובע. שלטונות מצרים לא נקפו אצבע עד שהארגון האיסלאמיסטי יזם פיגועים נגד הממשלה ורצח את ראש הממשלה מחמוד פהמי נוקראשי. בעקבות זאת חוסל מנהיג התנועה חסן אל-בנא, וב-1965 הוצא להורג גם סיד קטב, על-ידי הנשיא גמאל עבד אל-נאסר. הוא הואשם אז בהסתה נגד המשטר ובפעילות טרור.
בשנות ה-70 ניצלו האחים המוסלמים את מעורבותה של סוריה במלחמה בלבנון, ותאי התנועה בסוריה הסיתו את האוכלוסייה נגד המשטר הסורי העלווי, שעליו הכריזו האחים ככופר אנטי-מוסלמי ובלתי לגיטימי. הם הניחו פצצות במרכזי השלטון, רצחו צוערים של הצבא הסורי בעיר חלב, ואף ניסו להתנקש בחייו של נשיא סוריה חאפז אל-אסד. בעקבות המרד הוציא המשטר להורג מאות אסירים חברי האחים המוסלמים וביצע את הטבח הנורא בעיר חמאת ב-1982. בטבח חוסל כליל מרכז התנועה, ועם חבריה נרצחו אלפי אזרחים חפים מפשע.
כשנה לפני כן רצח קצין מצרי בצעדה צבאית את נשיא מצרים אנוור סאדאת כנקמה על חתימת הסכם השלום עם ישראל. הוא אמנם לא השתייך ישירות לאחים המוסלמים, אך פעל בהשראת האידיאולוגיה של התנועה.
למרות ההיסטוריה העקובה מדם של האחים המוסלמים, השלטונות במצרים הבינו שלתנועה יש תמיכה רחבה בקרב העם המצרי, ועל כן נמנעו מלהכריז עליה כארגון טרור וניסו לגייס את תמיכתה. הם לא הצליחו. ב-2012, בעקבות האביב הערבי שבו הודח משטר מובארק, נערכו במצרים בחירות ולשלטון עלה מוחמד מורסי, איש האחים המוסלמים, וניצחונו הוכיח עד כמה מושרשת התנועה בחברה המצרית.
בקיץ 2013 ביצע שר הביטחון עבד אל-פתאח א-סיסי הפיכה, הדיח את הממשלה, הכניס את אנשי האחים המוסלמים לכלא והוציא בכירים בארגון להורג. סיסי האשים את האחים המוסלמים בניסיון להשתלט על מצרים תוך שיתוף פעולה עם קטאר, ובאותה שנה הכריזה מצרים לראשונה על האחים המוסלמים כארגון טרור. שנה אחר כך הצטרפו להכרזה כמה מבעלות בריתה – סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין.
עכשיו דוגרים
סיסמת האחים המוסלמים היא "האיסלאם הוא הפתרון" והתנועה מתמקדת אמנם ב"דעווה", התעמולה הדתית, אבל בטווח הארוך היא שואפת להשליט את ההלכה האיסלאמית ולחדש את החליפוּת האיסלאמית. בניגוד לארגוני טרור איסלאמיים, כמו ג'בהת א-נוסרה ודאעש, תנועת האחים המוסלמים מאמינה בשלב דגירה ארוך ובחינוך מחדש של האומה האיסלאמית, ודוגלת ברעיון שרק כששלב ההכנה יסתיים יבוא שלב הג'יהאד (מלחמת הקודש) נגד האויבים. ארגוני ג'יהאד רבים טוענים שהיא מתונה מדי, ומתמקדת יתר על המידה בעשייה חברתית במקום במאבק המזוין.
יש בעיה מסוימת בניסיון להגדיר את האחים המוסלמים עצמם כארגון טרור, משום שכבר שנים רבות רוב חברי התנועה אינם עוסקים בטרור. נוסף על כך, החוק האמריקני קובע שטרור הוא אלימות המכוונת נגד מטרות לא-צבאיות, והמבוצעת על-ידי קבוצות חשאיות או בלתי תלויות, ולפיכך ההכרזה על האחים המוסלמים כארגון טרור דורשת שינוי בהגדרת הטרור והוספת סעיף הנוגע להסתה ולחינוך שעלולים להוביל לטרור.
נראה שהרעיון להכריז על האחים המוסלמים כארגון טרור הוא מחווה של טראמפ לנשיא מצרים סיסי והמשך ישיר להכרזה על משמרות המהפכה האיראניים כארגון טרור בחודש שעבר. יש הרואים בהכרזה על האחים כארגון טרור גם צעד נגדי לתמיכה לכאורה של המפלגה הדמוקרטית בארגון. ממשלו של ברק אובמה, נזכיר, תמך בנשיא מורסי ועצר הזרמת סיוע לצבא מצרים אחרי ההפיכה נגדו. עיתונאים בארה"ב האשימו לאחרונה את חברת הקונגרס המוסלמית אילהאן עומאר מהמפלגה הדמוקרטית כי היא תומכת בתנועה.
יש לזכור כי להחלטה האמריקנית עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על טורקיה וקטאר, בשל תמיכתן העקבית בתנועת האחים המוסלמים. בקטאר חיים כבר כמה עשורים בכירים בתנועה, ובראשם השייח יוסוף אל-קרדאווי, הנחשב כיום למנהיג הרוחני של האחים המוסלמים. ההכרזה על האחים המוסלמים כארגון טרור יכולה אמנם לעזור לחסום את המימון לפעילותם בארה"ב ובאירופה, אבל הממשל האמריקני יצטרך גם למצוא את הדרך שלא לסגור את הדלת בפני טורקיה וקטאר, כדי לעצור את תהליך התקרבותן לאיראן.
עוד מאמרים של ד"ר ירון פרידמן:
מהפכות באלג'יריה וסודן: איסלאם או דיקטטורה, תבחרו
הבנים של קדאפי, הבת של סדאם: ילדי הדיקטטורים
פרשנים בעיתונות המצרית החמיאו לנשיא סיסי על השפעתו על הנשיא טראמפ ועל חשיפת עמדתה של טורקיה התומכת בטרור. גם פרשנים סעודים רבים הביעו את תמיכתם בצעד שמקדם טראמפ. העיתונאי ממדוח אלמוהיני למשל הסביר את חשיבות המאבק העולמי נגד האחים, וטען שהתנועה היא בית ספר לטרור המטיל כתם שחור על האיסלאם ומייצר רוצחים. לטענתו אויבי האחים המוסלמים הם המדינה האזרחית המודרנית, הדמוקרטיה, התרבות והקדמה, ומבחינה זו אין הבדל בינם לבין איראן: במקום חינוך הם מביאים לעולם הערבי שטיפת מוח, מפיצים שנאה בקרב הנוער ומקדמים תיאוריות קונספירציה נגד המערב. האחים, כך הוא טוען, הם מחסום בפני התפתחות העולם הערבי והתקדמותו.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה ומורה לערבית באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם. ספרו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010. ד"ר פרידמן מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן .