שוב: בג"ץ הורה לאפשר לפלסטינים להשתתף בטקס יום הזיכרון
בדיוק כמו בשנה שעברה, בג"ץ דחה את נימוקי משרד הביטחון שטען כי מניעת הכניסה נובעת מהסגר על יהודה ושומרון. השופט עמית: "אל לשר הביטחון להתערב בדרך שבה משפחה מבקשת לבטא את השכול הפרטי שלה"
בג"ץ קיבל היום (ב') את העתירה נגד החלטת ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו למנוע כניסת משפחות פלסטינים לטקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני שייערך מחר בערב - ואישר ל-100 פלסטינים להיכנס לישראל לטובת הטקס.
השופט יצחק עמית ביקר את ההחלטה וכתב: "אל לשר הביטחון להתערב בדרך בה משפחה מבקשת לבטא את השכול הפרטי שלה, את העצב והיגון על לכתו ללא עת של אהוב ליבה". שופטי בג"ץ נמנעו מלמתוח ביקורת מפורשת על ראש הממשלה ושר הביטחון, אך הדגישו את מחויבותם לחופש הביטוי כשנשענו על החלטה שבה ראש ממשלה ושר ביטחון אחר, דוד בן גוריון, ניסה למנוע מאחד ממנהיגי הלח"י לעבוד כמורה. "כאז כן היום. שר הביטחון מופקד על ביטחון תושבי ישראל, ועליו המשימה להגן על תושבי ישראל מפני כל סכנה. התקשינו לראות מה סכנה אורבת לציבור בישראל אם יתקיים הטקס", כתב השופט עמית.
בדיון שנערך מוקדם יותר היום נימק משרד הביטחון את הסירוב בסגר על השטחים למרות שגם בשנים קודמות היה סגר וההיתרים ניתנו. המדינה טענה כי החלטתו של שר הביטחון וראש הממשלה בנימין נתניהו נובעת מקיומו של הסגר ועל רקע ההתדרדרות הביטחונית שהחלה בסוף השבוע האחרון, אך יש לציין כי גם במהלך סבב הלחימה האחרון בעזה לא הוטל סגר על השטחים.
השופט עמית מתח ביקורת על הטענה הזו ואמר כי "החלטת שר הביטחון ניתנה עוד לפני שהתחיל סבב הלחימה שהתנהל עד לפני שעות ספורות בין ישראל לבין ארגוני הטרור השולטים ברצועת עזה. ברי אפוא כי ההחלטה לא ניתנה על רקע שיקולים ביטחוניים אלא על רקע שיקולים אחרים, שנעלמו מעיננו" .
השופטים מתחו ביקורת גם על כך שהמדינה לא התייחסה בהחלטה למוחרגים בסגר בהתאם לפסק הדין משנה שעברה. "אנחנו קצת בשידור חוזר מהשנה שעברה", אמר השופט יצחק עמית וסיכם: "99 דרכים להנצחה. 99 דרכים לבטא את השכול. כאן מונחת הליבה של חופש הביטוי, של האוטונומיה האישית, זו המעניקה לכל אדם את האפשרות לכתוב ולעצב את סיפור חייו על פי דרכו-שלו. בסיפור החיים של כל משפחה שכולה יש צער, כאב וגעגוע אין קץ ליקירה. אל לשר הביטחון להתערב בדרך שבה משפחה מבקשת לבטא את השכול הפרטי שלה, את העצב והיגון על לכתו ללא עת של אהוב ליבה".
כבר ביום רביעי דחה נתניהו 176 בקשות כניסה של פלסטינים לישראל לטובת הטקס, בטענה כי בערב יום הזיכרון חל סגר על השטחים. לטענת המארגנים ההחלטה התקבלה "מבלי שהתקיימה כל שקילה סבירה ופרטנית של מבקשי ההיתרים, פלסטינים שחלקם הגדול נכנס לארץ באופן שוטף בשגרה".
ראש הממשלה ושר הביטחון נתניהו הגיב להחלטה וכתב בחשבון הטוויטר שלו: "ההחלטה של בג"ץ שגויה ומאכזבת. אין מקום לטקס זיכרון שמשווה בין דם בנינו לדמם של מחבלים. על כן סירבתי לאפשר את כניסתם של משתתפי הטקס ואני סבור שלא היה מקום להתערבותו של בג"ץ בהחלטתי זו".
מארגני טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני ביוזמת "לוחמים לשלום" ופורום המשפחות השכולות, הגיבו על החלטת בג"ץ ומסרו כי "פעם נוספת הוכיח בג"ץ כי גם כוחו של שר הביטחון וראש הממשלה אינו בלתי מוגבל, וכי המחשבה שלמנוע ממשפחות פלסטיניות, חלקן הגדול שכולות, מלהגיע לקחת חלק בטקס זיכרון שמסריו הם פיוס, שלום ותקווה, היא בחזקת אבסורד"
עוד אמרו כי "במציאות מתוקנת כלל לא היינו נדרשים לבג"ץ הזה, ובמציאות מתוקנת לא היינו מקיימים טקס כזה בשבוע שבו מעגל השכול בשני הצדדים התרחב. אנו קוראים לציבור לבוא לטקס ולהצטרף לאמירתו המרכזית והחשובה שאנו גאים להוביל כבר 14 שנים ברצף: לא לייאוש, כן לתקווה".
עו"ד גבי לסקי, שייצגה את העותרים, מסרה: "הצדק נעשה היום בבית המשפט העליון, ומחר בערב הוא גם ייראה כשכ-100 פלסטינים ייכנסו בשערי פארק הירקון בתל אביב וייקחו חלק באירוע המשמעותי והחשוב הזה שמתקיים כבר 14 שנים ומוסיף להוות מגדלור של תקווה כשמסביב יהום הסער".
שר התיירות יריב לוין מתייחס להחלטת בג"ץ ומסר: "אם למישהו הייתה נדרשת הוכחה נוספת לגבי הצורך החיוני והמיידי בתיקון יסודי של מערכת המשפט, ובפרט בשינוי פניו של בית המשפט העליון, הרי שהוא קיבל אותה בדמות הפסיקה המקוממת בעניין כניסת הפלסטינים לישראל. מצער שדווקא בעיתוי כזה, ערב יום הזיכרון ויום העצמאות, שוב בוחר בית המשפט במפריד על פני המאחד".