שתף קטע נבחר

 

יום זיכרון ראשון על קברו של זכריה באומל

כמעט ארבעה עשורים עברו על משפחת באומל מבלי שידעה מה עלה בגורל בנם, שנעדר מאז מבצע שלום הגליל. השנה, לאחר שגופתו של זכריה שבה, יש למשפחה סוף סוף קבר להניח עליו זר. אתמול עלו אליו לטקס גילוי מצבה

שלושים ושבע שנים נותרו בני משפחת באומל בחוסר ודאות בנוגע לגורל בנם, זכריה ז"ל, שנעדר מאז קרב סולטן יעקוב בלבנון. הסיכויים לחזרתו בשלום הלכו ופחתו עם השנים, ובחודש שעבר הושבה גופתו של זכריה ארצה, 37 שנים אחרי שנפל. משפחתו התאבלה מאז על מותו, אבל אחרי כל השנים הללו מחר, יום הזיכרון, יוכלו לפחות לפקוד את קברו.

  

במלאת שלושים יום לקבורתו של זכריה, הגיעה אתמול משפחתו לקברו בבית הקברות הצבאי בהר הרצל שם נטמן, לגילוי מצבה. המשפחה הופתעה לגלות שהיא לא לבד שם. "חשבנו שנהיה רק אנחנו, וראינו את כל עמך בית ישראל", סיפרה אסנה הברמן, אחותו של זכריה, "מבוגרים, צעירים, חילונים, דתיים. אנשים מתחברים עם המקום בצורה מאחדת. הגיעו מכל קצות הארץ, מהצפון ומהדרום. זו הייתה תחושה של אחדות".

מרים באומל, אמו של זכריה באומל, על קבר בנה בהר הרצל בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
מרים באומל על קבר בנה בהר הרצל(צילום: אוהד צויגנברג)

זכריה באומל (צילום: דובר צה
זכריה באומל ז"ל(צילום: דובר צה"ל)
  

גופתו של זכריה הושבה ארצה בחודש שעבר. על פי דיווחים, היא נמצאה במחנה פליטים סמוך לדמשק, ושלושה שבועות אחרי החזרתה שיחררה ישראל שני אסירים סורים כמחווה, שלטענת גורמים בישראל ההחלטה עליה התקבלה לאחר לוויית באומל.

  

גורמים בצה"ל אמרו אז על מבצע "זמר נוגה" להשבתו של זכריה ארצה, שהוא כלל סדרת מבצעים של הצבא הרוסי, בליווי צה"ל. "אחרי שיתוף פעולה בין כמה זרועות בישראל, הובאו ארצה כמה גופות דרך רוסיה, ובמהלך בדיקתן זוהתה באופן ודאי גופתו של זכריה". את המראה המרגש של בנו שב ארצה לא זכה לראות יונה, אביו, שהלך לעולמו לפני כעשור. במשך 27 שנים עסק יונה במאמצים חובקי עולם בניסיון לדלות מידע אודות הבן, מאמצים שנשאו פרי רק עשור לאחר מותו של יונה.

 

באותו שבוע בו הודיעה ישראל על החזרת הגופה, טס ראש הממשלה בנימין נתניהו למוסקבה והודה לנשיא ולדימיר פוטין על סיועו במבצע ההשבה. "המחווה שלכם לא תישכח", אמר לו ראש הממשלה, והוסיף: "מחמם את הלב לראות את השותפות של הערכים של כיבוד ואחוות לוחמים והעיקרון החשוב שלא משאירים אף אחד מאחור". פוטין השיב לו: "חשוב שקרובי המשפחה שלו יוכלו להניח זר על הקבר".

  

קרב סולטן יעקוב התנהל בין כוחות צבא סוריים לכוחות ישראליים ביומו השישי של מבצע שלום הגליל (10-11 ביוני 1982). בסיומו של הקרב נמנו 20 הרוגים בין חיילי צה"ל, עשרות פצועים ושישה נעדרים. עם מציאת גופתו של באומל נותר לא ידוע גורלם של שניים מהנעדרים - יהודה כץ וצבי פלדמן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
מרים באומל על קבר בנה
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים