עלייה של 4.1% בשימוש בכרטיסי אשראי ברבעון הראשון של השנה
זאת לאחר שאחר שבשלושת החודשים הקודמים נרשמה עלייה של 7.7% בחישוב שנתי. אם העלייה תימשך בקצב דומה, סך הרכישות באשראי יעלו עד סוף השנה ב-4.1%
מתמתנת העלייה ברכישות בכרטיסי אשראי: בשלושת החודשים הראשונים של השנה גדל סך הרכישות בכרטיסי אשראי שביצעו הצרכנים הפרטיים ב-4.1% בלבד, לאחר עלייה של 7.7% בשלושת החודשים הקודמים. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המתפרסמים היום (ג').
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מחצית ממשקי הבית בישראל נכנסו למינוס; "בזבוז של 100 אלף שקל"
לראשונה: רוב הרכישות בכרטיסי אשראי נעשות ללא הכרטיס
חברת כרטיסי החיוב הנטענים פלוס קארד הפסיקה את פעילותה בפתאומיות
נתוני המגמה בחישוב שנתי מראים כי בין ינואר למרץ 2019 נרשמה עלייה של 4.1% בסך הרכישות של הצרכנים הפרטיים בכרטיסי אשראי. נתונים אלו מתקבלים לאחר הסרת הרעשים הסטטיסטיים של הנתונים המקוריים והנתונים המושפעים מעונתיות (ימי פעילות מיוחדים, חופשות וחגים). משמעות החישוב השנתי היא שאם העלייה תימשך בקצב דומה, סך הרכישות באשראי יעלו עד סוף השנה ב-4.1%. מגמה בחישוב שנתי לא מראה על שינוי של תקופה מול תקופה, אלא על אחוז השינוי עד סוף השנה במידה שקצב השינוי יישמר.
יצויין כי מדובר בעלייה מתונה יותר מזו שנרשמה בשלושת החודשים הקודמים - אוקטובר עד דצמבר 2018, שעמדה על 7.7% בחישוב שנתי. בכל 2018, הרכישות בכרטיסי אשראי גדלו ב-7.5%.
התמתנות העלייה מורגשת גם בהשוואה בין תקופות, אותה עורכים על בסיס הנתונים מנוכי העונתיות (ניכוי ימי הפעילות, החופשות והחגים מהנתונים המקוריים), לפני חישוב המגמה. כך, בין ינואר-מרץ 2018 לינואר-מארץ 2019, חלה עלייה של 5.6% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי, אחרי עלייה של 6.7% בין הרבעון האחרון של 2017 לרבעון האחרון של 2018.
ירידה בשימוש באשראי בענף המזון
מפילוח לפי ענפי רכישה, עולה כי חלה התמתנות בעלייה ברכישות בכרטיסי אשראי גם ברכישת מוצרים ושירותים אחרים (הכוללים דלק, חשמל וגז, מחשבים ותוכנה, ציוד ושירותי תחבורה, תקשורת, שירותי רפואה ותרופות). בשלושת החודשים הראשונים של 2019 העלייה ברכישות בכרטיסי אשראי בענף זה היתה 7.3%, לאחר עלייה של 10.4% בשלושת החודשים הקודמים.
בענף המזון והמשקאות אף חלה ירידה של 1.4% ברכישה בכרטיסי אשראי בשלושת חודשים אלה, לאחר עלייה של 1.6% ברבעון הקודם.
ירידה נוספת נרשמה ברכישות של הלבשה, הנעלה, מוצרי חשמל, אלקטרוניקה ורהיטים בכרטיסי אשראי, בשיעור 1.3%, וזאת לאחר שברבעון הקודם נרשמה עלייה של 0.1%.
עלייה של 7.1% נרשמה ברכישת שירותים כמו שירותי ביטוח, טיסות ואירוח, פנאי בידור ושירותי עירייה (ארנונה ומים), אך זוהי עלייה מתונה גם כן, לעומת עלייה של 13.1% ברבעון הקודם.
נתוני הלמ"ס כוללים גם רכישות בכרטיסי אשראי אונליין, אולם רק אלה שנעשו באתרים בארץ, ולא כוללים את הרכישות בכרטיסי אשראי באתרים מחו"ל.