שתף קטע נבחר
 

שתלים זיגומטיים: התקווה החדשה למחוסרי שיניים

שתלים דנטליים הפכו בשנים האחרונות לפתרון האולטימטיבי לאנשים הזקוקים להשלמת שיניים חסרות. ניתן להשתמש בהם גם במצב של חוסר עצם, אולם שתלים זיגומטיים מסייעים לעקוף את הבעיה. כך זה מתבצע

שתלים דנטלים הם הפתרון הנפוץ והטוב ביותר להשלמה של שיניים חסרות.

 

השתל הוא בורג העשוי מסגסוגת של מתכות שעיקרה טיטניום (ליתר דיוק: 90% טיטניום, 6% אלומיניום ו-4% וונדיום). השתל מוברג אל עצם הלסת בדיוק כמו בורג המוברג לקיר.

 

סגסוגת הטיטניום ממנה עשוי השתל, ייחודית בכך שהגוף לא רק שלא מזהה את השתל כגוף זר ופולט אותו אלא מאפשר לחומצות הטיטניום לבצע חיבור כימי ומולקולרי לעצם האנושית, מעבר לחיבור המכני של הבורג על ידי חיכוך.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

שתל (צילום: shutterstock)
שתל בשיניים. השתל מוברג אל עצם הלסת בדיוק כמו בורג המוברג לקיר(צילום: shutterstock)

 

במצב טבעי, כוחות הלעיסה הפועלים על השיניים מועברים ללסתות ומאותתים לגוף כי קיים צורך לשמור על נפח העצם. לאחר איבוד השיניים כוחות אלו מפסיקים לפעול ומתחיל תהליך ביולוגי של ספיגת העצם. תהליך זה הולך ומתגבר עם הגיל.

 

איבוד השיניים והעצם, מעבר לכך שאינו מאפשר לעיסה תקינה ותזונה נכונה, גורם להזדקנות של מראה הפנים, לאיבוד פעילות תקינה של שרירי ההבעה, ולאובדן גובה בפנים. כל הנ"ל גורמים לקמטים ולמראה מזוקן.

 

להתגבר על מצב של חוסר עצם

ההחדרה של השתל ללסת מחייבת קיום של רוחב ועובי מספק של עצם, על מנת שהשתל יהיה מוחזק ועטוף בעצם חזקה ובריאה. במקרה של חוסר עצם, לא ניתן לבצע שתלים ומטופלים רבים נעזרים בתותבות נשלפות לצורך השלמת חסר השיניים.

 

בנייה של עצם הינה תהליך איטי, מורכב, קשה, יקר, ובעל סיכון מוגבר לכישלון.

 

שתלים זיגומטיים עוקפים את בעיית חוסר העצם הקיימת בעיקר אצל מבוגרים או אנשים שסבלו מחסר שיניים ארוך טווח.

 

שתלים אלו לא נאחזים בעצמות הלסתות אלא מוחדרים אל עצמות הלחי והקרניום, עצמות אשר לא נספגות עם הגיל ובכך חוסכים את הצורך בניתוחים יקרים ומסובכים של בניית עצם או הרמת סינוס.

 

מחקרים ארוכי טווח הראו כי בניגוד לעצם הלסת העליונה, אשר הינה עצם רכה ואוורירית, עצם הלחי ועצמות הגולגולת הן עצמות איכותיות וחזקות יותר (עצם קורטיקלית) המתאימות יותר להחזיק שתלים, ולכן שימוש בעצמות אלו לצורך הכנסה של השתלים הזיגומטים מאפשר קליטה טובה יותר של השתלים. שימוש בשתלים אלו הראה אחוזי הצלחה של מעל 90%.

 

בשל העצם האיכותית של הגולגולת, ניתן בשתלים אלו לבצע שיקום מיידי ותכף לאחר ביצוע ההשתלה לצאת עם השיניים. זאת בניגוד לבניית עצם / הרמת סינוס המצריכות תקופה ארוכה של המתנה לקליטה והחלמה של העצם המלאכותית.

 

שתלים זיגומטיים הינם שתלים ארוכים מאוד בטווח שבין 30-52 מ"מ, בניגוד לשתלים סטנדרטים שהינם בטווח שבין 6-13 מ"מ.

 

ההחדרה של השתלים נעשית בהנחייה ממוחשבת בעזרת סד אישי המיוצר עבור המטופל בצורה אינדבדואלית ומאפשר ניתוח מדויק ומהיר.

 

במקרים של חסר שיניים הדורש תותבת, נעזרים בשתלים זיגומטיים כעוגן לצורך מתן יציבות וחוזק של התותבות עבור אותם מטופלים שאינם יכולים לבצע שיקום קבוע.

 

במקרים מסוימים ניתן אף להבריג על השתלים הזיגומטיים תותבת קבועה שאינה דורשת הוצאה.

  

ד"ר נעם ברוק הוא רופא בכיר, מומחה לכירורגית פה ולסת, המחלקה לכירורגיה בית החולים ברזילי

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול שיניים. שתלים לחסרי שיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים