שתף קטע נבחר

"אדם מת בשנית כששוכחים אותו": הסיפור מאחורי מצפה נמרוד

חזי, אביו של נמרוד שגב שנפל במלחמת לבנון השנייה, הקים בשנת 2010 מצפה בראש פינה במקום שבנו כל כך אהב. התלווינו אליו לעוד יום שגרתי, שבו סיפר על אודות בנו לקבוצות שקבעו איתו מראש ולעוברי אורח שהתעניינו. "רוצה שכולם יגיעו לכאן ויכירו את נמרוד, אולי הוא ייכנס להם ללב"

 

 

מצפה נמרוד הוא מקום מופלא, קוסמי משהו. לכל פינה בו יש סיפור, עוצמה משל עצמה, זכר לחיים הלא פשוטים שלנו כאן בארץ. הנוף הנשקף מהמצפה עוצר נשימה: רכס החרמון, רמת הגולן, רמת גלעד ומורדות הר כנען. אם תגיעו לאזור ראש פינה, כדאי לכם להקדיש מזמנכם לביקור במקום הזה. יש סיכוי לא רע שתפגשו שם את חזי שגב, וכשתשמעו את פעמון הרוח הגדול מצלצל הוא יגיד לכם שגם בנו נמרוד הגיע לבקר.

 

יצירת חיי: 8 יצירות חדשות בהשראת הנופלים

 

חזי שגב הקים את המצפה בשנת 2010, ארבע שנים לאחר שבנו נמרוד נפל במלחמת לבנון השנייה. מאז הפך המצפה למפעל חייו. כשהוא לא דואג לאנדרטאות אחרות הוא שם, חושב קדימה איך ירחיב את המפעל שבנה.

אדם עומד לצד אבן ועליה פנים של גבר (צילום: אפי שריר)
חזי שגב במצפה נמרוד(צילום: אפי שריר)

מצפה ממנו נשקף נוף הררי (צילום: roshpina.org)
מצפה נמרוד(צילום: roshpina.org)

הוא מספר את הסיפור על אודות המצפה לקבוצות של חיילים, לתיירים, לעוברי אורח ולכל מי שמעוניין לשמוע. במהלך השעתיים שהיינו איתו שם, הוא העביר את ההרצאה חמש פעמים. רק אחת מאותן חמש הייתה מתואמת.

 

הנבואה שהוגשמה

"ב-12 ביולי 2006", הוא מתחיל, "סיור של צה"ל שנע על כביש המערכת עולה על מארב של כוח חיזבאללה. התוצאה קטלנית. יש הרוגים, פצועים ושני חיילים נחטפים לשטח לבנון". תקרית זו הייתה יריית הפתיחה של מלחמת לבנון השנייה.

 

בתחילת המלחמה מקבל בנו של חזי, נמרוד שגב, אז בכיר במיקרוסופט ישראל, צו 8 בהודעת SMS. נמרוד ממהר להתייצב, אך כשהוא מגיע אומר לו המג"ד שכנראה הייתה טעות, והוא בכלל הועבר ליחידת המחשוב. אולם נמרוד, שכבר פוגש את חבריו מהסדיר, מחליט להתנדב למלחמה.

 

כמה ימים לאחר מכן מקבל חזי שיחת טלפון, ובה נאמר לו כי נמרוד מאושפז בבית החולים עקב התייבשות קשה. הוא מגיע לבית החולים ומוצא את בנו מעורפל. "כהרגלו", מספר חזי, "הוא דאג לכולם ושכח לדאוג לעצמו". כשהוא מתאושש, מציג נמרוד בפני אביו את נבואתו: "אני מהמלחמה הזו לא חוזר", הוא אומר לו. "אתם תקבלו ארון, אבל אני לא אהיה בו. הטנק יעלה על מטען צד ויספוג טיל נ"ט". חזי מוטרף. הוא מפציר בנמרוד שלא לשוב למילואים, אבל נמרוד מתעקש ומזכיר לו את הערכים שעליהם חונך.

חייל על מדים עומד ליד טנק (צילום: באדיבות המשפחה)
נמרוד שגב ז"ל נשען על טנק(צילום: באדיבות המשפחה)
 

נמרוד חוזר לצבא וארבעה ימים לאחר מכן, בט"ו באב, מגיעה הדפיקה על הדלת. חזי, שכבר שכל את אביו, מכיר היטב את משמעות הנקישות וטורק את הדלת, אך את המציאות כבר לא ניתן לשנות.

 

אדם מת פעמיים

"הנבואה הגשימה את עצמה", מספר חזי, "נמרוד נפל בדיוק כפי שהוא תיאר כמה ימים קודם". בנקודה הזו נפתח הפרק החדש בחייו - להשאיר את נמרוד בחיים. "אדם מת פעמיים", אומר חזי, "פעם אחת ביום המוות שלו ופעם שנייה כשמפסיקים לזכור אותו". את נמרוד הוא כבר איבד פעם אחת, ואין לו שום כוונה לאבד אותו שוב.

מצפה ממנו נשקף נוף הררי (צילום: roshpina.org)
הנוף הקסום שנמרוד כה אהב(צילום: roshpina.org)
  

כבר בשבעה חזי ידע שהקבר לא יהיה מקום ההנצחה של נמרוד. הוא זכר את הנבואה. בארון לא נשאר ממנו כלום. חזי היה זקוק למשהו אחר. מקום שנמרוד באמת יהיה נוכח בו ברוחו. המקום שבו הוקם המצפה היה בדיוק זה. נמרוד נהג לשבת תחת עץ התאנה העתיק לעיתים קרובות. הוא היה מגיע עם סוסתו כשעל גבו גיטרה או סקסופון, מתחבר לטבע ונרגע, ואם יש מקום שאליו תגיע רוחו - זה המקום.

 

חזי התחיל לעבוד. אסף תרומות, נטע עצים, סלל כבישים ודאג להנציח במצפה גם את חבריו של נמרוד לטנק. פעמון הרוח הגבוה שמצלצל מדי פעם אומר שנמרוד בסביבה, פסל הפרפר חסר הגוף הפך לעמדת צילום עבור ילדים שמפיחים בו חיים, וכמובן עץ התאנה העתיק, ששורשיו בוקעים מן האדמה.

צילום מקרוב של גבר בחליפה (צילום: באדיבות המשפחה)
נמרוד שגב ז"ל(צילום: באדיבות המשפחה)
 

אנשים טובים עזרו לחזי בדרך ועדיין עוזרים, וכל אדם שמגיע למצפה, בגפו או בקבוצה, מרגש אותו מחדש. "אני רוצה שכולם יגיעו לכאן ויכירו את נמרוד", הוא אומר. "אולי כששומעים אותי, נמרוד ייכנס להם ללב והם יזכרו אותו".

 

אהוד, בנו השני של חזי, בחר גם הוא להנציח את אחיו שנפל ורכש מסעדה בתל אביב. לימים התרחבה המסעדה, והפכה לרשת בתי הקפה "קפה נמרוד". כל המנות בתפריט הן למעשה מאכלים שנמרוד אהב לאכול, וגם שמותיהם מסמלים תחנות בחייו.

 

בשנה החולפת ביקרו במצפה נמרוד כ-75 אלף מבקרים שתיאמו מראש ביקור. בפועל אפשר להניח שעברה שם כמות כפולה של מבקרים. המצפה נמצא מטרים ספורים מהמושבה ראש פינה, והביקור בו אינו כרוך בתשלום. אם תרצו לשמוע את חזי מספר על המצפה, תשלמו סכום קטן שמועבר לתחזוקת המקום.

 

הוראות הגעה: כותבים ב-WAZE "מצפה נמרוד ראש פינה", או שפשוט נכנסים לראש פינה בצומת המרומזר, וממשיכים ישר במעלה הרחוב שמסתיים במצפה נמרוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
חזי שגב ליד תמונת בנו במצפה נמרוד
צילום: אפי שריר
מומלצים