בכיר בבית הלבן: נטיל סנקציות חדשות על איראן "בקרוב מאוד"
בארה"ב הגיבו על החלטת נשיא איראן, שאיים כי ארצו תחזור להעשיר אורניום ולא תיישם חלק מסעיפי הסכם הגרעין: בכיר אמריקני אמר כי יוטלו עיצומים חדשים על הרפובליקה האיסלאמית בקרוב. השליח לענייני איראן: "נמשיך להפעיל לחץ מירבי"
לאחר שנשיא איראן חסן רוחאני איים הבוקר (ד') כי מדינתו תחזור להעשיר אורניום ברמה גבוהה, בארה"ב מגיבים. בכיר בבית הלבן אמרו כי ארה"ב תטיל סנקציות חדשות על איראן "בקרוב מאוד". הוא הוסיף כי "החלטת איראן לסגת חלקית מהתחייבויותיה בהסכם הגרעין היא בבחינת "סחיטה גרעינית של אירופה" ואמר כי כל "מדינה שתפר את הסנקציות תישא באחריות".
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר בלונדון כי ארצות הברית תמתין כדי לראות אם איראן תממש את איומיה לפני שתחליט כיצד להגיב. במסיבת עיתונאים משותפת עם שר החוץ הבריטי ג'רמי האנט הוסיף פומפאו כי עמדת הממשל תלויה "במה שאיראן עושה ולא במה שהיא אומרת" משום שארה"ב פרשה מהסכם הגרעין.
לאחר מכן השליח האמריקני לענייני איראן, בריאן הוק, אמר לעיתונאים כי "ארה"ב תמשיך להפעיל לחץ מירבי על איראן, עד שהיא תשנה את התנהגותה". הוא גם איים כי "כל מתקפה איראנית נגד ארה"ב או בעלות בריתה תיתקל בכוח". עם זאת הוא ציין כי ארה"ב לא מעוניינת במלחמה עם איראן. לדבריו, "הפחתת המחויבויות של איראן להסכם הגרעין מנוגדת לנורמות בינלאומיות".
איראן נואשת: לא שוברת את הכלים, אבל מסוכנת / רון בן ישי
רוחאני שלח הבוקר מכתב רשמי לאיחוד האירופי ולחמש המעצמות שחתומות על הסכם הגרעין - בריטניה, צרפת, גרמניה, סין ורוסיה - כי אם ייסוגו מהבטחותיהן במסגרת הסכם הגרעין, תוך 60 יום איראן תעלה את רמת העשרת האורניום. רוחאני אמר כי כבר החל מהיום איראן לא תקיים את מגבלת כמות האורניום, לה היא מחויבת לפי ההסכם.
רוחאני דרש מהמעצמות ומהאיחוד האירופי לגבש הבנות חדשות למימוש הסכם הגרעין ולעמוד בהתחייבויותיהן בעניין יצוא הנפט וההקלות למגזר הפיננסי. הוא הזהיר שארצו תפסיק לייצא אורניום מועשר ומים כבדים כפי שהתחייבה במסגרת ההסכם, והמשמעות היא המשך פיתוח תוכנית הגרעין האיראנית.
נשיא איראן אמר את הדברים בנאום שנשא לאומה האיראנית בדיוק שנה לאחר פרישת ארצות הברית מהסכם הגרעין. הוא טען כי ברצונה של איראן לנהל מו"מ על התנאים של הסכם חדש עם המעצמות שעדיין נותרו מחויבות להסכם, אך הכיר בעובדה שהסיכויים לכך נמוכים. "אנו רוצים להציל את ההסכם, לא לחסל אותו" אמר.
שרת ההגנה הצרפתית פלורנס פארלי הייתה הראשונה להגיב על מכתבו של רוחאני ואמרה כי אם איראן לא תקיים את מחויבויותיה לפי ההסכם, הדבר יכול לגרום להטלת סנקציות מחודשות על המדינה. "אין דבר גרוע יותר מפרישה של איראן מההסכם. המעצמות האירופיות יעשו הכל כדי להשאיר את ההסכם בחיים".
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר כי מוסקבה מעריכה את מחויבותה של איראן להסכם הגרעין. הוא הוסיף במהלך פגישה עם מקבילו האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, כי הסיטואציה סביב הסכם הגרעין צצה בשל התנהגותה הבלתי אחראית של וושינגטון. במקביל, מהקרמלין נמסר כי "הנשיא פוטין שב והדגיש את ההשלכות שעלולות להיווצר מההחלטה של וושינגטון לפרוש מההסכם. כעת אנחנו רואים את התוצאות", אמר דובר הקרמלין דימיטרי פסקוב.
בבריטניה אמרו כי אם איראן תיסוג מהסכם הגרעין היא תאלץ להתמודד עם ההשלכות. "אנו לא מדברים בשלב זה על החזרת הסנקציות, אך על האיראנים לזכור שאלה הוסרו בתמורה להגבלות על יכולותיהם הגרעיניות". אמר השר הזוטר במשרד החוץ הבריטי, מרק פילד.
בגרמניה קראו לאיראן שלא לנקוט צעדים מרחיקי לכת, דובר משרד החוץ הגרמני הוסיף כי ברלין תשאר מחויבת להסכם הגרעין כל עוד איראן תישאר מחויבת גם היא. בסין אמרו כי הסכם הגרעין מחייב את כל הצדדים וקראו "להימנע מצעדים שיגדילו את המתחים".
ב-8 במאי אשתקד הודיע כאמור נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שארה"ב פורשת מההסכם "הנוראי" שנחתם עם איראן ב-2015. שנה לאחר הפרישה האמריקנית וחזרת הסנקציות איראן נמצאת במשבר כלכלי חמור, והמתיחות בינה לארה"ב גבוהה. בשבוע שעבר ארה"ב ביטלה את ההסכם לפיו איראן יכלה להעביר אוראניום מועשר לרוסיה תמורת אוראניום בלתי מועשר, כמו גם למכור את המים הכבדים שלה לעומאן.
במכתב הרשמי שהועבר הבוקר כאמור לנציגי המדינות שעדיין מחויבות להסכם הגרעין, הודיעה איראן על החלטתה "להפסיק את יישום כמה מההתחייבויות" במסגרת ההסכם שנחתם בשנת 2015 בין טהרן למעצמות. "אם המעצמות יסייעו לאיראן להסיר את הסנקציות איראן תחזור לעמוד במחוייבויותיה" אמר רוחאני בנאומו, והזהיר כי התמוטטות של הסכם הגרעין מסוכנת לאיראן ולעולם.
לפי ההסכם, איראן הורשתה להחזיק בלא יותר מ-300 קילוגרמים של אורניום מועשר ברמה נמוכה, וזאת בהשוואה ל-10,000 קילוגרמים של אורניום ברמה גבוהה שהחזיקה בעבר.
נכון לעכשיו, ההסכם מאפשר לאיראן להעשיר אורניום עד רמה של 3.67%, רמה שמספיקה לדלק גרעיני עבור מפעל כוח גרעיני. כדי שאורניום יוכל לשמש לייצור נשק גרעיני הוא צריך להיות מועשר ברמה של כ-90%. יחד עם זאת, מדעני גרעין טוענים כי כאשר מדינה מגיעה לרמת העשרה של 20%, זה אומר שהיא כבר בחצי הדרך לרמה של 90%, ואיראן כבר הגיעה בעבר לרמות של 20%.