הפלסטינים בקרב בלימה על "תוכנית המאה": "ארה"ב לא תפתה אותנו עם הטבות כלכליות"
שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מלכי אמר כי בכירים בוושינגטון ניסו לקיים מגעים עם בכירי הרשות הפלסטינית בטרם תוצג תוכנית השלום של טראמפ, שצפויה להתפרסם אחרי תום הרמדאן: "לא נוותר על ירושלים המזרחית או על מדינה פלסטינית"
שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מלכי אמר היום (ו') כי בכירים אמריקנים העבירו באחרונה מסרים לקיום דיאלוג עם ההנהגה הפלסטינית טרם ההכרזה על תוכנית השלום של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, שצפויה להתפרסם זמן קצר לאחר תום הרמדאן - ב-4 ביוני. אל-מלכי הבהיר כי הנתק המוחלט בין רמאללה לוושינגטון נשמר ולדבריו, לא יימצא ולו פלסטיני אחד שיקבל תוכנית שלא תכלול בתוכה את ירושלים המזרחית כבירת המדינה הפלסטינית.
"אם האמריקנים סבורים שבאמצעות הטבות כלכליות הם יפתו את הפלסטינים לוותר על ירושלים המזרחית או על מדינה פלסטינית – הם טועים לחלוטין", אמר שר החוץ הפלסטיני.
בתוך כך, ממשיכה הרשות הפלסטינית את קרב הבלימה נגד תוכנית טראמפ ומנסה לגייס לכך מדינות שונות בעולם.
בימים הקרובים משלחות פלסטיניות צפויות להגיע לכמה מדינות ערביות, אירופיות ואפריקניות בעלות השפעה כדי לנסות ולגבש חזית מדינית שתצדד בעמדתם נגד התוכנית.
קושנר: "נקטנו גישה בלתי שגרתית"
בשבוע שעבר התייחס ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, ל"עסקת המאה" - ואמר: "אנו מנסים לטפל במחלה ולא בסימפטומים שלה". הוא הצהיר כי תוכנית השלום תהיה "התחלה טובה" לטיפול בסכסוך הישראלי פלסטיני וטען כי מדובר ב"תוכנית מציאותית". קושנר אמר את הדברים במסגרת אירוע של "מכון וושינגטון לחקר המזרח התיכון".
"אנחנו רוצים לשפר את חיי הפלסטינים ולספק ביטחון רב יותר לאזרחים בישראל", הצהיר קושנר שלא סיפק פרטים ממשיים לגבי אופן יישום התוכנית אך הוסיף: "לאחר שתוקם ממשלה חדשה בישראל - נדון באפשרות של סיפוח שטחי הגדה המערבית לישראל". קושנר ציין כי התוכנית תציע פתרונות בכל נושאי הליבה, כולל גבולות, והיא תכלול גם ויתורים מצדה של ישראל.
על ירושלים אמר: "זו הבירה של ישראל ואין בכלל שאלה שהיא תשאר הבירה של ישראל". על ההתנגדות של ההנהגה הפלסטינית לתוכנית: "ציער אותנו לראות את ההתנגדות לתוכנית לפני שההנהגה הפלסטינית ראתה אותה. אם היה אכפת להם מהאזרחים שלהם הם היו מסתכלים על תוכנית השלום אחרת".
שבוע וחצי לפני כן התייחס קושנר לתוכנית, שמטרתה להציע פיתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני גם בוועידת טיים, ואמר כי "שני הצדדים יידרשו לפשרות קשות". בנוגע ללמועד פרסום התוכנית: "תכננו לפרסם אותה בסוף השנה שעברה, אבל אז הכריזו על בחירות בישראל".
קושנר תקף אז את פתרון שתי המדינות ואת המאמצים הקודמים להשגת שלום באזור: "אם אנשים ידבקו בנקודות השיח הוותיקות והמסורתיות, לעולם לא נגיע להתקדמות. יוזמת השלום הערבית ב-2002 הייתה ניסיון טוב מאוד, אבל אם היא הייתה עובדת כבר היינו יכולים להשיג שלום מזמן. אנחנו נציג משהו אחר".
"נקטנו בגישה בלתי שגרתית", סיפר קושנר. "למדנו את כל מאמצי העבר, כיצד הם כשלו ומדוע. כל האנשים לפנינו עשו עבודה נהדרת, אנחנו ניסינו לעשות את זה בצורה קצת אחרת. ביצענו מחקר מקיף ושוחחנו הרבה עם האנשים באזור. אנחנו לא מנסים לכפות את רצוננו".