פטריוט יוצב במזה"ת, "לינקולן" מתקרבת לאיראן
משחתות לצדה, מטוסי קרב F-18 על סיפונה: נושאת המטוסים "לינקולן" ממשיכה להתקרב לחופי איראן, שר ההגנה האמריקני אישר גם משלוח אוניית לחימה אמפיבית ויחידת מארינס - לצד הצבת טילי פטריוט. דיווח: "התקבל מודיעין על הפעלת תאים רדומים". איראן: "זה פייק מודיעין"
מעבים את הכוח ההתקפי - וגם את הכוח ההגנתי. נושאת המטוסים האמריקנית ממשיכה להתקרב לחופי איראן ובמקביל, אמש (יום ו') אישר שר ההגנה האמריקני הצבה חדשה של סוללת טילי פטריוט במזרח התיכון וכן משלוח לאזור של אוניית לחימה אמפיבית ויחידת מארינס.
השר פטריק שנהאן החליט על הצבת סוללת הנ"מ על רקע ההסלמה ביחסי איראן וארצות הברית בימים האחרונים, הסלמה שהשיא שלה היה האולטימטום שהציב השבוע נשיא איראן חסן רוחאני - אם תוך חודשיים לא יושגו הבנות חדשות בנוגע להסכם הגרעין, טהרן תגביר את רמת העשרת האורניום.
בהודעה שפרסם הפנטגון נמסר כי לצד סוללת הפטריוט, תישלח לאזור גם אוניית הלוחמה האמפיבית ארלינגטון. "משרד ההגנה בוחן מקרוב מאוד את הפעילויות של המשטר האיראני, צבאו ושלוחותיו", נכתב בהודעה, שבה לא צוין היכן תוצב סוללת הפטריוט. "ארה"ב לא מעוניינת בסכסוך עם איראן, אך אנו מוכנים להגן על הכוחות והאינטרסים האמריקניים באזור", נכתב עוד. בסוכנות הידיעות AP ציינו כי בשנה שעברה ארה"ב הסירה סוללות פטריוט מבחריין, כווית וירדן, ולא ברור היכן תוצב הפעם הסוללה.
פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי אמר כי לעת עתה מדובר רק בצחצוח חרבות ובמלחמה פסיכולוגית, הן עקב העובדה שהאיראנים עצמם הציבו אולטימטום ולא מתכוונים לממשו לפני תחילת יולי, אך החשש האמריקני ממתקפות טרור ומפעולות איראניות מוחשי ומבוסס על מודיעין.
שלשום נחתו בקטאר מפציצי B-52, שעברו בשמי ישראל בדרך לבסיס האמריקני אל-עודייד במפרץ הפרסי, ובינתיים נושאת המטוסים האמריקנית "אברהם לינקולן" ממשיכה בדרכה באזור.
בהודעה של הבית הלבן בתחילת השבוע נאמר כי הצבת נושאת המטוסים במזרח התיכון נועדה "לשלוח מסר ברור למשטר האיראני, לפיו כל מתקפה על אינטרסים אמריקניים או על בנות בריתה של ארצות הברית תיענה בעוצמה חסרת רחמים".
המטוסים שעל לינקולן, והספינות שלצדה
קבוצת הקרב של נושאת המטוסים עזבה את נמל הבית בנורפולק, וירג'יניה, ב-1 באפריל. כעת כוללת אותה קבוצת כלי שיט של נושאת המטוסים לינקולן את נושאת המטוסים עצמה, וכן סיירת טילים, שלוש משחתות ופריגטה ספרדית.
על נושאת המטוסים מוצבים מטוסי F-18 סופר-הורנט - מטוס הקרב העיקרי של הצי האמריקני; מטוס הלוחמה האלקטרונית EA-18 גראולר; מטוסי E-2 הוקאיי לשליטה ובקרה, פיקוד והתרעה מוקדמת; המסוקים הימיים MH-60 סיהוק; ומטוס התובלה C-2A גרייהאונד.
אור ירוק לפגיעה באמריקנים
ההחלטה האמריקנית לקדם את נושאת המטוסים התבססה בחלקה על מודיעין שלפיו המשטר האיראני נתן אור ירוק לכוחות הפועלים בשליחותה לנסות ולפגוע בחיילים ובנכסים אמריקניים באזור. כך אמרו שלושה גורמים ביטחוניים אמריקניים לרשת NBC.
לפי המודיעין שהתקבל, דן גורם איראני בהפעלת קבוצות המגובות על ידי איראן באפשרות לפגוע באמריקנים, אבל לא ציין פגיעה בכוחות צבא של מדינות אחרות.
בעקבות זאת הצבא האמריקני החל לעקוב מקרוב אחר אפשרות של מתקפות טילים על ידי ספינות איראניות קטנות במפרץ הפרסי; מתקפות בעיראק על ידי כוחות שיעים שאומנו על ידי איראנים; ומתקפות נגד ספינות אמריקניות על ידי המורדים החות'ים בתימן.
ארצות הברית מאשימה כבר שנים את איראן בהעברת טילים וחלקי טילים במימי האזור, אל החות'ים ואל גורמים אחרים. מיליציות שיעיות כמו "חאטב חיזבאללה" פועלות בעיראק במשך שנים, לעתים כ"תאים רדומים". בתחילת השבוע דווח כי בין היתר, גם המוסד העביר אזהרה לאמריקנים.
שגריר איראן באו"ם מאג'ד טקאט רבאנצ'י אמר כי "ההאשמות מופקות על ידי אותם אנשים שעשו אותו דבר לפני הפלישה לעיראק". הוא רמז בכך ליועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, ששימש כבכיר בממשלו של ג'ורג' בוש הבן לפני מלחמת המפרץ השנייה. "לכן, אנחנו לא מסכימים לקבל האשמות כאלה. הן מבוססות על פייק מודיעין".