כנס בחירות בגיי-בר: המועמד ההומו משנה את אמריקה
פיט בוטיג'ג' היה אלמוני לגמרי רק לפני כמה חודשים, ועכשיו הוא בעל סיכוי להיות המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארה"ב. גם אם לא יגשים את החלום, הוא ובעלו כבר מחוללים שינוי תרבותי עמוק: "זוג חד-מיני כל כך רגיל ואמריקני, קל להתחבר אליו"
הקמפיין חסר התקדים של פיט בוטיג'ג', ראש העיר ההומו שרץ לנשיאות ארצות הברית כשלצדו בעלו צ'ייסטן, מטלטל את הפוליטיקה האמריקנית ומבטיח לשנות את התפישה בארה"ב בכל הנוגע לנישואים חד-מיניים ולמונח "משפחה".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בני הזוג בוטיג'ג' הם לפי שעה הזוג החד-מיני המפורסם ביותר באמריקה, והם רוכבים על גלגל הפופולריות שממנו נהנה פיט בן ה-37, ראש העיר סאות' בנד שבאינדיאנה, המתמודד בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות. הוא מקווה להיות ההומו הראשון מחוץ לארון שייצג את אחת משתי המפלגות הגדולות בקרב על תפקיד נשיא ארה"ב. הבחירות מול דונלד טראמפ ייערכו בנובמבר של השנה הבאה.
אם בוטיג'ג' יעשה את הבלתי ייאמן ויהפוך לנשיא ההומו המוצהר הראשון בתולדות ארה"ב, הוא גם יהפוך להומו המוצהר הראשון שמתמנה למפקד העליון של צבא ארה"ב. בעלו בן ה-29, שאיתו התחתן לפני 11 חודשים, יהיה ל"גבר הראשון" הראשון בהיסטוריה האמריקנית, אחרי שעד היום ידעה ארה"ב רק נשים שכיהנו כ"גברת הראשונה".
רק לפני כמה חודשים עוד היה בוטיג'ג' אלמוני לגמרי לרוב האמריקנים, אבל כעת מצביעים סקרים על כך שהוא אחד המועמדים המובילים בפריימריז הדמוקרטיים, שבהם משתתפים נכון לעכשיו 21 מתחרים.
חלום הנשיאות נמצא עדיין במרחק של 18 חודשים, אבל גם אם הוא לא יתממש, מומחים אומרים שלבני הזוג יש כבר עכשיו השפעה תרבותית משמעותית. מיליוני אמריקנים צפו עד כה בנאומיו המשודרים של בוטיג'ג', פגשו אותו ואת בעלו באופן אישי בביקורים שערכו השניים במדינות שונות או צפו בראיונות שהעניקו בני הזוג בטלוויזיה. בתחילת החודש הופיע הזוג בכתבת פרופיל במגזין היוקרתי "טיים" תחת הכותרת "משפחה ראשונה", וזכה לתמונת שער שבה נראים השניים עומדים מחוץ לביתם.
"פיט וצ'ייסטן כל כך נורמליים ואמריקניים וכל כך קל להתחבר אליהם", אומרת אניס פרקר, ראש העיר לשעבר של יוסטון ואחת הדמויות הלהט"ביות המוצהרות הראשונות שכיהנו כראש עיר בעיר גדולה בארה"ב. פרקר אומרת שהסיקור הנרחב שלו זוכה בוטיג'ג' בתקשורת האמריקנית מקדם את התפישה שגם זוג חד-מיני יכול להיות פשוט זוג רגיל שנשוי באושר. "קשה להפלות מישהו שאתה מרגיש שאתה יכול להתחבר אליו כל כך טוב", אומרת פרקר, העומדת כעת בראש "קרן ויקטורי", התומכת בפוליטיקאים להט"בים שמתמודדים במערכות בחירות.
הבחירות לנשיאות 2020 – עוד כתבות:
כוכב רוק והסגן של אובמה: הדמוקרטים שרצים לנשיאות
פנים נשיאותיות ופה גדול: לביידן יש סיכוי מול טראמפ?
סנדרס: "בעד ישראל, אך ממשלת נתניהו גזענית"
ל-68% אין בעיה שהנשיא יהיה הומו
שני כלבים ומי יוציא את הזבל
בראיין פאוול, פרופסור לסוציולוגיה מאוניברסיטת אינדיאנה, מדגיש שעמדותיו של האמריקני הממוצע בנוגע לנישואים חד-מיניים עברו שינוי חד מאז תחילת שנות ה-2000. לפי מחקר שערך, ב-2003 שלטה בציבור האמריקני התפישה שמשפחה היא המשפחה המסורתית של בעל-אישה-ילד, ואילו ב-2015 שולט רעיון ההכלה, כזה המאפשר שוויון בין סוגי הנישואים השונים.
חלק גדול מהשינוי הזה אפשר לזקוף לזכות הטלוויזיה, ובראש ובראשונה לסדרות כמו "וויל וגרייס", שעזרו להציג למיליוני צופים את בתי האב החד-מיניים כדבר נורמלי. בני הזוג בוטיג'ג', דמויות מהעולם האמיתי, יכולים להקל על האמריקנים אפילו יותר את ההתמודדות עם המציאות הזו. "אנשים רואים את זה בדמות ציבורית בולטת מאוד", מסביר פאוול, "וזה יכול להיות מחולל שינוי".
בוטיג'ג' יצא מהארון במהלך המרוץ שבו התמודד על כהונה נוספת כראש העיר שלו. שלוש שנים אחרי שבית המשפט העליון קבע כי נישואים חד-מיניים מותרים בכל ארה"ב – הוא וצ'ייסטן נישאו זה לזה. רק לאחרונה, במהלך נאום שנשא בסאות' בנד במסגרת הקמפיין שלו, אמר בוטיג'ג': "תודה לצ'ייסטן, אהובי, על כך שהוא נותן לי את הכוח לעשות את זה ומניח לי את היסודות להיות מי שאני תוך כדי תנועה".
המגזין The Atlantic תיאר את בני הזוג בוטיג'ג' כדוגמה לחיים להט"ביים בורגניים קונבנציונליים. פיט בוטיג'ג' הוא חייל לשעבר ששירת באפגניסטן ובוגר מוסדות לימוד יוקרתיים, ולא עבר זמן רב מרגע השקת הקמפיין שלו ועד שהציג לעולם את שני הכלבים שלו ושל בעלו. הרבה מפעולותיו עומדות בניגוד לאלה של הנשיא טראמפ, שהתגרש כבר פעמיים והואשם על-ידי נשים רבות בתקיפות והטרדות מיניות. בוטיג'ג' עצמו תיאר את טראמפ כ"נשיא שהוא כוכב פורנו".
בתחילת החודש, בריאיון ל-CBS, סיפר צ'ייסטן כשהוא יושב ליד בעלו כיצד הם רבים מי יעשה את הכביסה ומי יוציא את הזבל, בדיוק כמו רוב הזוגות האמריקניים. "אני אוהב לצאת עם פיט ולהראות לאנשים שנישואים חד-מיניים הם פשוט כמו נישואים של סטרייטים".
הפרופסור פאוול סבור שהמועמד לנשיאות ובעלו בהחלט יכולים לפנות אל הלב של רוב האמריקנים: "הייתי אומר שיותר משפחות אמריקניות דומות למשפחת בוטיג'ג' מאשר למשפחות כמו משפחת טראמפ".
תגידו לסקפטים שבעלי הציג אותי
פיטר הארט-ברינסון, פרופסור לסוציולוגיה מאוניברסיטת וויסקונסין או-קלייר, אומר שכיום עבור מצביעים בני 40 ומטה הנטייה המינית היא רק עוד מאפיין של בני אדם, כמו גזע או מגדר, והיא בשום פנים ואופן אינה דבר שאמור למנוע מאדם להיות נשיא.
מובן שלא כולם שותפים לדעה הזו, במיוחד שמרנים. רבים בקהילה הלהט"בית רואים בטראמפ עצמו גורם עוין לזכויותיהם, וכמה ממדינות ארה"ב עדיין מאפשרות למעסיקים לפטר עובדים רק משום שהם להט"בים.
בוטיג'ג' עצמו מאמין באלוהים ומשתייך לכנסייה האפיסקופלית, אולם רק לאחרונה תקף אותו המטיף האוונגליסטי פרנקלין גרהאם ישירות. "כנוצרי אני מאמין בתנ"ך, שמגדיר את ההומוסקסואליות כחטא, משום שצריך להצטער עליו, לא להתהדר בו, לזכות לשבחים בגללו ולהשתמש בו למטרות פוליטיות", כתב גרהאם בטוויטר. "התנ"ך קובע שנישואים הם בין גבר לאישה – לא בין שני גברים, לא בין שתי נשים".
בוטיג'ג' לא נרתע כמובן מדברי ביקורת כמו אלה, והוא ממשיך להביא את הקמפיין שלו לפינות חדשות ולספק מראות פחות מוכרים. רק שלשום הצליח למלא מפה לפה גיי-בר מפורסם במערב הוליווד לרגל אירוע בחירות שכל הכרטיסים אליו נמכרו. כל אחד מהמשתתפים שילם 25 דולר על כרטיס, וצ'ייסטן היה זה שהציג את בעלו. בוטיג'ג' ביקש מהבאים להתעלם מהסקפטיים שאומרים שאי אפשר לחולל שינוי: "תגידו להם שראיתם מועמד מוביל לנשיאות שנמצא בדרכו לבית הלבן ממש כמה רגעים אחרי שבעלו הציג אותו בפניכם".