שתף קטע נבחר

 

ארה"ב במשבר חוקתי? "טראמפ שובר נורמות היסטוריות"

מסתיר את דו"ח רוסיה-גייט, לא מוסר נתוני מס, מסכל עדויות בקונגרס: ממשל טראמפ מתעלם מהזימונים והדרישות של בית הנבחרים, הרשות שאמורה גם לפקח על פעילותו, ומעמיד את מערכת האיזונים והבלמים של הפוליטיקה האמריקנית במבחן היסטורי. היו"ר פלוסי כבר הכריזה: "זה משבר חוקתי"

יושבת הראש הדמוקרטית של בית הנבחרים האמריקני ננסי פלוסי הכריזה ביום חמישי כי ארה"ב נמצאת כעת ב"משבר חוקתי" כתוצאה מסירובו של הנשיא דונלד טראמפ לשתף פעולה עם החקירות שמנהלות ועדות הקונגרס בנוגע לפעולותיו – בעיקר אלה הקשורות להתערבות הרוסית בבחירות ב-2016.

 

"החלטת טראמפ וממשלו להתעלם מהשבועה הכרוכה בתפקיד יצרה משבר חוקתי", טענה פלוסי, הפוליטיקאית הדמוקרטית הבכירה ביותר. "מזעזע שהממשל הוא מכשול העומד בפני ההגנה על הבחירות שלנו ובפני ההגעה לאמת עבור העם האמריקני". אבל האם אכן מדובר במשבר חוקתי?

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ננסי פלוסי ודונלד טראמפ (צילום: gettyimages, MCT)
פלוסי וטראמפ. לא ממהרים להליך הדחה(צילום: gettyimages, MCT)

טראמפ ובית הנבחרים, הנשלט על-ידי הדמוקרטים מאז בחירות האמצע בנובמבר, מנהלים עימות קשה מאז פרסומה בחודש שעבר של גרסה נרחבת אך חלקית של דו"ח מולר, העוסק בהתערבות רוסיה במערכת הבחירות שבה ניצח טראמפ. מולר כתב בדו"ח כי לא מצא ראיה לכך שטראמפ שיתף פעולה עם רוסיה, אבל הדמוקרטים דוחים בתוקף את טענת טראמפ שבדו"ח הוא נוקה מהחשד שניסה לשבש הליכי משפט.

 

לדמוקרטים בבית הנבחרים יש כעת יכולת לנצל את סמכויותיהם כדי לנהל חקירות משלהם, ולפיכך הם דרשו לקבל לידיהם עותק מלא ולא ערוך של דו"ח מולר וכן פירוט של החזרי המס של הנשיא. טראמפ הורה לאנשיו במשרד האוצר ובמשרד המשפטים שלא לשתף פעולה עם דרישת הדמוקרטים, ובכך הוא הגביר על הדמוקרטים את הלחץ לפתוח בהליך הדחה נגדו – הליך שאף שאינו צפוי בשלב זה להגיע לכדי הדחה-ממש של הנשיא ייתן להם סמכויות נרחבות יותר.

התובע הכללי של ארה
התובע הכללי באר. ביזוי בית הנבחרים(צילום: רויטרס)

דמוקרטים רבים אינם ששים לפתוח בהליך הדחה, משום שמדובר בצעד מעורר מחלוקת שעלול לפגוע בהם פוליטית. במקום זה משתמשים הדמוקרטים בהליך של האשמת התובע הכללי וויליאם באר, שמונה על-ידי טראמפ ומסרב להעביר לידיהם את הדו"ח המלא, בביזוי בית הנבחרים.

 

לחסל את הפיקוח

פלוסי השתמשה בביטוי "משבר חוקתי" משום שהדמוקרטים נדהמו לגלות עד כמה תקיף סירובו של הבית הלבן לשתף פעולה עם סמכויות הפיקוח הנתונות בידי הקונגרס, והם מזהירים שבמעשיו שובר ממשל טראמפ נורמות היסטוריות ומעמיד במבחן את מערכת האיזונים והבלמים של ארה"ב בדרכים חדשות ומעוררות דאגה. הקרב בין הדמוקרטים לממשל טראמפ מתנהל לא רק בנוגע לפרסום דו"ח מולר וסירובו של טראמפ לפרסם את החזרי המס שלו, אלא גם בנוגע לניגודי אינטרסים עסקיים וניהול הממשל על-ידיו – מנושאים כמו סיווגים ביטחוניים לבני משפחתו ועד להחלטות שקיבל בעצמו ולבדו בנוגע להגירה.

 

טראמפ טוען שהחקירות של הקונגרס הן מעשה תוקפנות נגדו, אבל הדמוקרטים מזהירים שאם הרשות המחוקקת לא תשאיר עין פקוחה, הרשות המבצעת תיעשה דומה יותר למלוכה או לעריצות, שאינה צריכה לתת דין וחשבון לנציגיהם של האמריקנים כולם. "האם הממשל יפר את החוקה ולא יכבד את דרישותיו של הקונגרס מתוקף סמכויותיו כגורם מפקח לגיטימי?", שאלה פלוסי שלשום.

ארה
לועגים עם פסל תרנגול ועופות מ-KFC לתובע הכללי באר שלא התייצב לשימוע בבית הנבחרים(צילום: רויטרס)

מאבקים בין הרשות המבצעת לרשות המחוקקת בארה"ב אינם דבר חדש. בית הנבחרים כבר האשים בעבר גורמים בממשל ג'ורג' בוש הבן ובממשל ברק אובמה בביזויו, אלא שאלה היו מקרים ספציפיים, ולדברי היסטוריונים ומומחים למשפט ההבדל הוא שטראמפ הכריז שפשוט יתעלם מכל דרישותיו של הקונגרס להשתמש בסמכויות הפיקוח שלו.

 

מומחים לענייני הקונגרס אומרים שסכנה גדולה היא קביעת תקדים שישפיע על מה שיקרה הרבה אחרי נשיאותו של טראמפ. מה יקרה למשל אם הממשל לא יעדכן בזמן את הקונגרס במידע שביקשו המחוקקים לצורך חקירה הנוגעת לאיכות האוויר או המים – או כל דבר אחר? האם הבית הלבן יכול פשוט לומר לא?

 

"יש לנו בעיה גדולה", אומר פרופסור חוליאן א' זליזר מאוניברסיטת פרינסטון. לדבריו טראמפ מפעיל לחץ אגרסיבי כדי לחסל יכולת פיקוח של רשות אחרת, ו"לא ברור איך זה ייפתר, במיוחד כשהרפובליקנים בסנאט עומדים לימינו של האיש שלהם". כשנשאל אם מדובר במשבר חוקתי השיב זליזר: "אני חושב שזה מה שזה".

 

התקפה על מהות הדמוקרטיה

ג'ק בלקין, מומחה לענייני החוקה מבית הספר למשפטים של ייל, נמנע מלהרחיק לכת, אבל אומר שהדמוקרטים מתארים בעיה אמיתית. "יש התמוטטות של נורמות חוקתיות שמאפשרות לרפובליקה להתנהל. בעולם רגיל אתה רק מנהל משא ומתן על זימונים שמנפיק בית הנבחרים (זימונים הם דרישות של בית הנבחרים לקבל לידיו נתונים מהממשל או לחייב אישים שונים להגיע לקונגרס למסור עדות, ynet). זה קורה כל הזמן. הקונגרס והנשיא פותרים את זה".

  ()

אחרי שבשבוע שעבר כשלו השיחות בין ועדת המשפט של בית הנבחרים למשרד המשפטים על הדרישה של הוועדה לקבל לידיה את דו"ח מולר המלא המליצה הוועדה – לאחר הצבעה – להעמיד את התובע הכללי וויליאם באר לדין בגין ביזוי הקונגרס.

 

סאיקרישנה פרקש, מומחה לסמכויות הנשיא מאוניברסיטת בוירג'יניה, מטיל ספק בכך שטראמפ ימשיך לסרב סירוב מלא לשתף פעולה עם הקונגרס. יועציו של הנשיא אומרים שחלק מהאסטרטגיה שלו היא להאט את הקרבות המשפטיים שלו עם הקונגרס בבית המשפט, משום שהדבר יועיל לו בקמפיין הבחירות לנשיאות בשנה הבאה.

 

הדמוקרטים, עם זאת, מאמינים שהציבור תומך בהם בדרישתם לפקח על טראמפ. יו"ר ועדת המשפט בבית הנבחרים, הדמוקרט ג'רלד נדלר, הצהיר שהבית הלבן "מעכב הזרמה של כל המידע לציבור, וזה לא יכול להיות. לא יכול להיות לנו ממשל שבו כל המידע מוחזק בידי הרשות המבצעת. זו התקפה על מהות הדמוקרטיה שלנו, ואנחנו חייבים להתנגד לזה".


פורסם לראשונה 11/05/2019 21:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages, MCT
פלוסי וטראמפ. "מזעזע שהממשל הוא מכשול"
צילום: gettyimages, MCT
מומלצים