שתף קטע נבחר

 

ג'וקים, צחנה ומחנק: "תאי האסירים אינם ראויים למגורי אדם"

דו"ח של הסנגוריה הציבורית חושף שורת ליקויים בבתי הסוהר. תברואה ירודה, אגפים מלוכלכים ושימוש מופרז ולא מידתי בכבילה הם רק חלק מהממצאים. שב"ס: "עושים כל שביכולתנו לשיפור התנאים"

כלא עופר בית סוהר מבנה  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תברואה ירודה, בעיית מזיקים, תחושות מחנק וחריגה מהתקנות בכליאת נערים - אלה רק כמה מהליקויים שמהם סובלים האסירים בבתי הכלא בארץ. כך עולה מדו"ח של הסנגוריה הציבורית שמתפרסם הבוקר (יום א'). לפי הדו"ח, שמתייחס לשנים 2018-2017, חלק מהכלואים מוחזקים בתנאי הפרדה ובידוד קשים ובצפיפות בלתי נסבלת, סובלים מתנאים קשים ברכבי ההובלה ואף חווים שימוש מופרז ולא מידתי בכבילה.

 

ליקויים מדאיגים נוספים שנמצאו במתקני השב"ס קשורים בתשתית השיקומית של הארגון, והתבטאו בין היתר במחסור בכוח אדם, מחסור בקבוצות טיפול ושיקום לכלואים שאינם דוברי עברית ובליקויים במסגרות החינוך, התעסוקה והפנאי. אנשי הסנגוריה הציבורית תיארו גם ליקויים במערך ליווי האסירים לבתי המשפט והארכת שהייתם במתקני המעצר בבתי המשפט מעבר לנדרש להליך המשפטי בעניינם.

במשך 8 חודשים - 30 מקרי העברת קטינים להפרדה. כלא אופק (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
במשך 8 חודשים - 30 מקרי העברת קטינים להפרדה. כלא אופק(צילום: עידו ארז)

בעבר נמתחה כבר ביקורת על תנאי הכליאה בבידוד ובהפרדה, וגם כעת, בביקורים רשמיים שערכו נציגי הסנגוריה הציבורית, נמצאו ליקויים הנוגעים להחזקת כלואים בתנאי הפרדה, בידוד או שמירה. בכלא הנערים "אופק" התברר כי הנערים והילדים כלואים באגף המרוחק ממתחם האגפים וממרכז החינוך שבכלא. זאת, בניגוד לתקנות שמורות על הפרדתו ובידודו של הכלוא במסגרת האגף שבו הוא כלוא.

 

בדו"ח צוין גם כי במשך שמונה חודשים תועדו 30 מקרים של העברת קטינים להפרדה. במרבית המקרים, הם הוחזקו בהפרדה למשך שבועיים – התקופה המקסימלית שיכול מפקד הכלא להורות להחזיקם.

 

"במהלך הביקורים נשמעו תלונות רבות מצד הקטינים על החזקה בבידוד, ועל התנאים הקשים המאפיינים את השהייה בבידוד. אחד הקטינים אמר למבקרים כי נשפט לבידוד פעמים רבות במהלך מאסרו, למשל בעקבות דפיקות על חלון התא או שפיכת מים בתא. לדבריו, באחת הפעמים שהה בבידוד במשך שישה ימים שבמהלכם לא התירו לו להכניס בגדים להחלפה", תואר בדו"ח.

 

תחושת מחנק קשה בתאי הבידוד. כלא אופק (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
תחושת מחנק קשה בתאי הבידוד. כלא אופק(צילום: עידו ארז)

"הקטין תיאר כי החלון בתא הבידוד היה סגור וכי המזגן היה כבוי, כך שבתא שררה תחושת מחנק קשה. קטין אחר סיפר כי האסלה בתא הבידוד הייתה שבורה ולא ניתן היה להשתמש בה לאורך כל הימים שבהם שהה בתא", הוסיפו לתאר.

 

"שני קטינים אחרים סיפרו כי בזמן ששהו בבידוד נלקחו מהם המזרנים במהלך היום, כך שנאלצו לשכב על מיטת הברזל. קטין אחר סיפר למבקרים כי במהלך השהייה בבידוד לא הורשה להכניס ספר קוראן, וכי לאורך כל התקופה שהה בתא בחוסר מעש. עוד שני קטינים סיפרו למבקרים כי בזמן שהוחזקו בבידוד התיזו סוהרים מים לתא באמצעות זרנוק, וכי הם נאלצו להישאר בבגדיהם הרטובים למשך מספר ימים", נכתב עוד.

 

המבקרים בבית המעצר "הדרים" שהגיעו לאגף "השגחה וענישה" (אגף 9) המיועד לכלואים הזקוקים להשגחה מיוחדת על רקע נטיות אובדניות ומצב נפשי מעורער ולכלואים המוחזקים בבידוד בעקבות הליך משמעתי ציינו כי תנאי הכליאה באגף הם קשים ביותר. להערכת המבקרים, האגף אינו ראוי למגורי אדם והתנאים בו עשויים להחמיר את מצבם הנפשי של השוהים במקום.

 

המבקרים חזרו על ההמלצה להימנע לחלוטין מהחזקת כלואים במקום, והמליצו להעביר את האסירים טעוני ההשגחה לבתי חולים פסיכיאטריים או למתקן לבריאות הנפש. בדו"ח צוין כי האגף בנוי בצורת מסדרון ארוך ואטום ללא חלונות חיצוניים וללא אור יום, דבר שעלול לגרום לתחושת בלבול בין שעות היום והלילה.

 

המבקרים התרשמו גם כי התאים באגף מחניקים מלחות, עובש וריח של סיגריות, מה שמקשה על הנשימה בעת השהות במקום. כמו כן, ציינו כי התאים צרים, בגודל של כ-6 מ"ר, וכל תא מיועד למגורי כלוא אחד, ובו מיטת יחיד.

קירות מתקלפים וחום כבד באגף האבחון והמיון. כלא מעשיהו (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
קירות מתקלפים וחום כבד באגף האבחון והמיון. כלא מעשיהו(צילום: עידו ארז)

בבית הסוהר "מעשיהו" ביקרו המבקרים באגף האבחון והמיון, המשמש להחזקת כלואים למטרות קליטה, השגחה, בידוד, וכבילה. לדבריהם, מדובר באגף ישן ומלוכלך, קירותיו מתקלפים, לכלוך נמצא בכל מקום ושוררת תחושה קשה של מחנק וצחנה. במהלך הביקור עלו תלונות מצד כלואים על החום הכבד השורר במקום. המבקרים התרשמו כי התאים באגף קטנים ומלוכלכים, וברבים מהם נצפו מזיקים ומקקים.

 

בדו"ח צוין לדוגמא כי באחד מתאי הבידוד הוצב בפתח הניקוז של המקלחת בקבוק שתייה אשר לדברי הכלוא ששהה במקום נועד למנוע כניסה של חולדות. בחלק מהתאים אין הפרדה מספקת בין השירותים והמקלחת לבין חלל המגורים, וההפרדה נעשית באמצעות וילון מאולתר. המבקרים סברו כי מדובר בתנאים לא הולמים אשר מובילים לפגיעה אנושה בזכויות הכלואים, וכי יש לפעול באופן מיידי לסגירת האגף עד לשיפוצו היסודי.

 

בבית המעצר "אוהלי קידר" ביקרו המבקרים באגף ההפרדה, ונתקלו בכלוב מתכת המשמש לבידוד כלואים בעקבות אירוע משמעת נקודתי. מדובר בכלוב החשוף לפגעי מזג האוויר ולעיני העוברים ושבים, מה שמהווה פגיעה בכבודו של הכלוא. בדומה לביקורת שהועלתה בשנים קודמות, המבקרים סברו כי החזקת כלוא בתא זה פוגעת באופן חמור בכבודו וכי יש להפסיק את השימוש בו לאלתר.

"חגורים ואזוקים בידיים וברגליים במהלך הנסיעה" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"חגורים ואזוקים בידיים וברגליים במהלך הנסיעה"(צילום: עידו ארז)

בדו"ח צוין כי ב-19 מתקני כליאה שבהם ביקרו אנשי הסנגוריה נמצא כי שוררים תנאי מזג אוויר קשים, והתגלו ליקויים בנוגע לאוורור ותאורה. תלונות חוזרות נשמעו על חום כבד באגפים, שיש לציין כי רובם ככולם לא ממוזגים. כמו כן, ב-19 מתקני כליאה נוספים נמצאו תנאי היגיינה ותברואה ירודים. חלקם אף הוגדרו "הזנחה של ממש". גם בעיית המזיקים, שעלתה גם בעבר, עדיין עולה במתקני כליאה רבים.

 

בדו"ח צוין עוד כי ב-20 מתקני כליאה התגלו ליקויים הנוגעים לשירותים ולמקלחות בתאי הכלואים. בין היתר עלה כי ב-13 מתקנים אין הפרדה בין תא השירותים לחלל המגורים של הכלואים, ובתשעה מתקנים אחרים הבחינו המבקרים בשירותי כריעה ("בול פגיעה").

 

"חשש ממשי שאסירים נכבלו למטרות ענישה"

האסירים ששהו במתקני המעצר שבבתי המשפט התלוננו על השכמות מוקדמות, שהייה רבה במתקני בתי המשפט והוסיפו כי במהלך הנסיעות הם חגורים ואזוקים בידיהם ורגליהם. בבית המעצר "קישון" התלוננו כלואים כי הם נאלצים להמתין ליציאה או לחזרה לבית המעצר בכלוב ברזל החשוף לפגעי מזג האוויר, בעל גגון דק ואף ללא שירותים.

 

עוד עלה מהדוח כי בשמונה מתקני כליאה שבהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית נמצאו ליקויים הנוגעים לאופן השימוש הנעשה בכבילה למיטה, לרבות מקרים המעוררים חשש ממשי שהשימוש בכבילה נעשה שלא כחוק למטרות ענישה.

 

בחלק מהמקרים נמצא כי הכבילה נעשתה על רקע מצבו הנפשי של הכלוא, תחת מתן טיפול רפואי המתאים לו, במסגרת בית הסוהר או במחלקות הפסיכיאטריות במתקן לבריאות הנפש. בתוך כך, בבתי סוהר רבים נמצא כי יומן הכבילה שנועד לתעד את החלטות הכבילה של כלואים למיטה לא עודכן כראוי.

"רבים מהכלואים לא זוכים למענה שיקומי" (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
"רבים מהכלואים לא זוכים למענה שיקומי"(צילום: יאיר שגיא)

מהדו"ח עלה גם כי בחלק ממתקני שב"ס אכן נעשים מאמצים כדי להרחיב את הפעולות לשיקום אוכלוסיית הכלואים באופן שיבטיח את שילובם בבוא העת בחזרה בחברה. עם זאת, מצאו בסנגוריה כי במקרים רבים הוראות החוק לא מיושמות, וכי רבים מהכלואים ששוהים במתקני שב"ס לא זוכים למענה שיקומי הולם.

 

בשישה מתקני כליאה שבהם ביקרו אנשי הסנגוריה נמצאו ליקויים הנוגעים לאיכות הטיפול הסוציאלי, למחסור בכוח אדם ובמסגרות טיפול ושיקום לכלואים. בעוד חמישה מתקני כליאה נמצא כי לא מסופקים שירותי שיקום, חינוך ואף לא טיפול סוציאלי לכלואים ביטחוניים. בשבעה מתקני כליאה נמצאו ליקויים הנוגעים להעדר תכניות חינוך, טיפול ושיקום לאסירים שאינם דוברי עברית וב-12 מתקני כליאה התגלו ליקויים הנוגעים למסגרות החינוך והפנאי. בעוד תשעה מתקני כליאה נמצאו ליקויים הנוגעים למסגרות התעסוקה.

 

משב"ס נמסר בתגובה לדו"ח: "מדובר באסופת דו"חות של השנתיים האחרונות ורוב הליקויים, אם לא כולם, תוקנו כבר בזמן הביקורת. שב"ס מקיים תהליכים ארוכי טווח הכוללים ביקורת פנימית שמטרתה לטייב את הטיפול באסיר לעשות לשיקומו ולחזק את החברה הישראלית.

 

"במסגרת זו בשנה החולפת הושקעו סכומי כסף רבים בסיוע המדינה לשיקום אסירים בהקמת מרכזי חינוך, תוספת מסגרות טיפוליות, תוספת מסגרות טיפול לעברייני מין, אלימות במשפחה ועוד. כבר בשנת 2018 אנו רואים ירידה משמעותית בכליאה החוזרת של אסירים, מ-41% של כליאה חוזרת בשנים קודמות לכ-38% כליאה חוזרת של אסירים.

 

"בשב"ס הוקם צוות רב-תחומי שערך ביקורות בכל אגפי ההפרדה בשירות בתי הסוהר במטרה לבדוק את תנאי החזקת אסירים באגפי ההפרדה, אכיפה ואחידות בקיומם של פקודות ונהלי שב"ס בעניין החזקת אסירים אלו. שב"ס עושה ככל יכולתו לשיפור תנאי מחיית האסירים.

 

"נכון ל-30 באפריל 2019, בכלל יחידות שב"ס עומד שטח המחייה לאסיר על שלושה מ"ר. שירות בתי הסוהר ממשיך ביישום החלטת בג"ץ והחל בביצוע השלב השני של ההחלטה על מנת להגיע לשטח מחייה של 4.5 מ"ר לאסיר. במסגרת הפעולות שנערכו להרחבת שטח המחייה, נערכו גם פעולות לשיפור התשתיות הקיימות, ככל הניתן".

 

עוד נמסר כי "ההערות שניתנו בנושא תנאי ההיגיינה, התברואה והמזיקים טופלו בכל בתי הסוהר ובתי המעצר, כמו גם ההערות שניתנו בנושא הכבילה והתיעוד. גם ההנחיות בנושא רועננו. לנושא השיקום הוקצו משאבים רבים והוקמו מרכזים שונים על מנת לשפר ולייעל את התחום ולשלב מספר אסירים רב ככל שניתן.

 

"החזקת אסיר בהפרדה הינה בבחינת אמצעי הננקט כמוצא אחרון שבלעדיו לא ניתן להשיג את אחת או יותר ממטרות ההפרדה שנקבעו בחוק ולאחר שמוצו כלל האפשרויות להחזקת האסיר שלא בהפרדה. עבור אסירי בית הסוהר 'אופק' קיימות אסמכתאות כדין להחזקתם בהפרדה. בעניין ליווי והובלת אסירים, החלה בשנת 2017 עבודת מטה והתייעלות הליוויים הארוכים. נערכו כמה שינויים כדי למנוע השארת עצורים למשך הלילה. כמו כן נערכת הערכת מצב לעניין מסוכנות העצור ושאלת הצורך בכבילה נבחנת בכפוף לה ובהתאם להוראות הדין. בשב"ס הוקם צוות שנועד להסדיר את נהלי השיפוץ והבנייה בבתי המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אטיאס
אילוסטרציה
צילום: אלי אטיאס
מומלצים