התכונות שיעזרו לנו לרדת במשקל
כמעט כולנו עשינו או נעשה דיאטה לפחות פעם בחיים. איזה תכונות יעזרו לנו לא רק לרזות אלא גם לשמור על ההישג לאורך זמן? דיאטנית מסבירה
רוב האנשים בעולם המערבי עשו לפחות פעם אחת בחייהם דיאטה כלשהי לצורך ירידה במשקל. עשו אך לא תמיד הצליחו. מהי הצלחה בדיאטה? כאשר מגיעים אל היעד, אל המטרה שהוצבה בתחילת התהליך, לאו דווקא משקל.
לעיתים הצלחה היא היכולת לשנות הרגלי אכילה גרועים ולסגל במקומם הרגלי אכילה בריאים יותר.
כמו בכל תהליך שינוי, המשימה היא קשה. לשנות הרגלים זו אחת המשימות הקשות שיש ובמיוחד הרגלי אכילה אשר נוגעים בבטן הרכה של כולנו ומצריכות מאיתנו ויתור על אחת מהנאות החיים הגדולות.
תוסיפו על כך אורח חיים יושבני, חברת שפע שבה מוצעים אינסוף פיתויים ופיזיולוגיה שעל פיה, השנים שעוברות לא ממש תורמות להצלחת התהליך, והנה קיבלתם סיכויי הצלחה לא מאוד גדולים.
קיראו עוד על דיאטות
מחקר ענק: דיאטה דלת שומן – מפחיתה את הסיכון למות מסרטן שד
דיאטה עכשיו: 5 תפריטים מפורטים שיגרמו לכם לרזותמשקל יתר: הסיכונים ללב - והשיטות שיעזרו להיפטר ממנו
ובכל זאת, ישנם לא מעט אנשים אשר הצליחו לשנות הרגלי אכילה, לרדת במשקל ואף להתמיד בזה ולשמר את זה. איך הם עושים את זה?
היכולת להצליח מורכבת מגורמים רבים אשר חוברים יחד להצלחה. אחד מהם טמון בתכונות אופי שמקדמות תהליך שינוי. מקריאת ספרות רבה בנושא ומניסיון רב עם המטופלים בקליניקה, ראיתי שניתן למצוא מספר תכונות משותפות לכל אלו שמצליחים לשנות הרגלי אכילה ולרדת במשקל.
הבשורה הטובה - חלק גדול מהתכונות בר אימון ונרכש.
אז מהן 7 התכונות הנדרשות? אם את סימנתם ˅ על לפחות שלוש מהן, אין ספק שתעמדו בהצלחה בדיאטה.
1. דחיית סיפוקים
בשנת 1972 עשו מחקר התנהגותי מפורסם ובו נתנו לקבוצת ילדים מרשמלו אחד, תוך אפשרות בחירה: אמרו להם שהם יכולים לאכול אותו עכשו או לחלופין, לחכות 15 דקות ואז לקבל שניים.
זיכרו: מדובר בילדים אשר ידועים בצורך לסיפוקים מיידיים. ובכל זאת, חלק מהילדים בחרו באופציה השניה הדורשת סבלנות ואורך רוח לטובת סיפוק עתידי גדול יותר.
החוקרים עקבו אחר כל ילדי המחקר במהלך השנים וראו שמי שבחר באופציה השנייה ולמעשה בכך הביע יכולת דחיית סיפוקים, הצליח יותר במהלך חייו הבוגרים.
היכולת לדחות סיפוקים, מקדמת תהליך ירידה במשקל ובכלל, תהליך שינוי הרגלים. באופן פרקטי, מדובר למעשה ביכולת להגיד כרגע לא להמבורגר וצ'יפס שנותנים סיפוק רגעי (מדומה), כשהתגמול האמיתי ייראה בעתיד. ניתן לתרגל דחיית סיפוקים ובוודאי לחנך את ילדינו להיות כאלו.
2. אחריות
תמיד החברים, בן/בת הזוג, המנהלים והקולגות בעבודה אומרים לכם שניתן לסמוך עליכם, שאתם טיפוסים אחראים? אתם ידועים בתור אנשים שכשנותנים לכם משימה, אתם תעשו את המקסימום על מנת למלא אותה בצורה הטובה ביותר? מצוין. בהחלט יעזור בדיאטה.
אז נכון שיש הרבה אנשים אחראים שמבצעים משימות במקום עבודתם בצורה נהדרת ופחות בכל הנוגע לאורח חייהם ובכל זאת, ברגע שהתכונה הזו קיימת, זהו נכס נפלא שיש להיעזר בו ולמנף אותו לטובת שינוי הרגלי האכילה הכוללים בתוכם יישום תפריטים והנחיות תזונתיות ספציפיות.
אחריות היא תכונה שמקדמת דבקות בביצוע משימות עד הגעה ליעד ובמקרה שלנו, מאפשרת יצירת רוטינה חדשה על פי תוכנית ומטרות מוגדרות מראש.
3. יציבות רגשית
אם אתם לא! טיפוסים שמושפעים ממצבי רוח קיצוניים, לא נתונים לרכבות הרים רגשיות וסוערות ביומיום, כנראה שאתם נמנים על אלו שניחנו ביציבות רגשית.
אנשים כאלו, שלא נותנים לסערות היומיום להזיז אותם מקצה לקצה, ככל הנראה לא ייתנו לרגש זה או אחר לנהל או להפעיל אותם, ולפיכך רוב הסיכויים שאכילה רגשית פחות תהיה נוכחת בחייהם.
אכילה הנובעת מרגשות, לרוב שליליים כגון כעס, תסכול, דכדוך וכדומה היא שכיחה מאוד ותורמת בצורה משמעותית לצריכה קלורית עודפת, בעיקר של מזון מעובד ופחמימות פשוטות ולעלייה במשקל.
אנשים שאינם סובלים מאכילה רגשית, אשר מהווה גורם מעכב בתהליך ירידה במשקל, יצליחו יותר בקלות בתהליך.
4. שילוב בין אכילה ביתית לאכילה בחוץ
אנשים יושבי ביתם, כאלה שתמיד יעדיפו את הבילוי הביתי על פני יציאות מרובות עם החבר'ה לברים ומסעדות, הם אולי אנשים שפחות כיף לבלות בחברתם אבל ככל הנראה יצליחו לשמור על אורח חיים בריא ועל משקל תקין יותר מחבריהם הבליינים.
אכילה חברתית, כזו שנעשית עם החבר'ה, לרוב מסתיימת בצריכה עודפת של הרבה קלוריות מיותרות. בנוסף, מנות המוגשות במסעדות, יכילו לרוב יותר שומן, סוכר ומלח לעומת אותן מנות המבושלות בבית ולכן אלו שמרבים לאכול "בחוץ" יתקשו לשמור על המשקל.
כמו כן, אנשי חיי הלילה ירבו לשתות אלכוהול אשר כשלעצמו תורם רבות לעלייה במשקל. אין זה אומר שכדאי להיות אנשים הממעטים לבלות. חלילה. הכל עניין של מינון ובחירות נכונות.
אם אנחנו אנשי חברה סוערים, ישנה אפשרות שנצטרך לוותר על מספר מסעדות במהלך השבוע, להמירן בצורות בילוי אחרות ולמנן את זה עד המקום שבו ניתן לנהל אורח חיים בריא ומהנה עם שיגרה מאוזנת (אכילה, אלכוהול, שינה). ואם אנחנו אנשים שחיי הלילה, המסעדות והברים פחות עושים לנו את זה, ייתכן שנצליח יותר לסגל אורח חיים בריא.
5. לא להיתקע על טעויות
כבני אנוש אנו עושים טעויות. זוהי עובדה ידועה. לא ניתן להיות בתהליך שינוי במאת האחוזים כל הזמן. כחלק מהתהליך, זה בסדר לטעות, לצאת לעיתים מהמסלול. החוכמה היא להפיק את הלקח, לחזור למסלול ולהמשיך הלאה מהר ככל שניתן מבלי להתייסר.
אנשים בעלי ביקורת עצמית גבוהה, המתקשים להכיל ולקבל טעויות או חריגות מהמסלול, כאלה המתייסרים בכל "נפילה" ולו הקטנה ביותר, עלולים להיתקע בתהליך, כבר ב"נפילה" הראשונה.
לעומת זאת, אלו בעלי החמלה העצמית, הרכים יותר עם עצמם ועם טעויותיהם, המסוגלים לקבל את עצמם כבני אנוש יצליחו לעבור הלאה, ללמוד מהטעות ולהתקדם. לימדו להיות רכים עם עצמכם ולהבין שטעויות הן חלק תקין בכל תהליך שינוי.
6. אגואיזם זו לא מילה גסה
מי אמר שלהיות קצת אגואיסט זה רע? מסתבר שדווקא אותם אנשים אשר שמים את עצמם ואת רצונותיהם במקום גבוה בסדרי העדיפויות ככל הנראה יצליחו יותר ליישם לאורך זמן את הנדרש מהם לצורך השינוי והירידה במשקל.
אדם ששם את רצונותיו בעדיפות גבוהה, יצליח לשמר אנרגיות חשובות לטובת הגשמת מטרותיו ולקבל החלטות נכונות הקשורות באורח חייו ובריאותו. ואילו, אנשים מרצים ששמים את רצונות האחרים כמו בני משפחה וחברים, לפני רצונותיהם יבזבזו הרבה מאוד אנרגיה שתרוקן אותם עוד לפני שיספיקו לדאוג לעצמם ותמנע מהם להשקיע ברצונותיהם ושאיפותיהם.
אז אם קבעתם לצאת לאימון בדיוק כשאחד הילדים מבקש הסעה לחבר, או בישלתם לכל אחד מבני הבית מה שאוהב חוץ מאשר לעצמיכם או קבעתם פגישה אצל הדיאטנית והבת מבקשת שתבואו לבייביסיטר או אם החברה ביקשה שתטעמו מהעוגה ולא נעים לכם לסרב.
אם כל אלו מוכרים לכם - מהיום, לא מוותרים על עצמנו ועל רצונותנו. לומדים לומר לא. מתרגלים להיות קצת אנוכיים בלי רגשות אשמה. מה אני רוצה וצריך לא פחות חשוב ממה שהקרובים לי רוצים ובתקופות של שינוי, אפילו יותר.
7. גמישות מחשבתית
גמישות מחשבתית עשויה בהחלט לעזור בחיים. וגם בדיאטה. אנשים שאינם מקובעים בדפוסים ותבניות יצליחו לייצר שינוי ובאופן פרקטי, ישתפו פעולה עם דברים חדשים, עם התנסויות חדשות הנדרשות כאשר רוצים לייצר שינוי. למשל, יסכימו לאכול מזונות אחרים, חדשים עבורם, למרות שהם גדלים באדמה או על העץ ולא באריזות מהסופר.
אנשים בעלי ראש פתוח, יתנסו בדרכים אחרות, שאינן בהכרח מוכרות להם. הם יסכימו להתחיל לבשל, ללמוד להתארגן אחרת לארוחות במהלך היום, לאמץ פעילות גופנית ואימונים כחלק ממשימות השבוע ובכלל ינסו להתאים את עצמם לטובת השינוי הנדרש. זוהי תכונה מקדמת שינוי אשר בהחלט ניתן לתרגל.
שירי נקש היא דיאטנית קלינית