שתף קטע נבחר

 

לא נשלחים למחבוש: ירידה בכליאת חיילי צה"ל

כתוצאה מהמדיניות הצה"לית המקלה בשנים האחרונות, כמות ימי הכליאה בבתי הכלא הצבאיים המשיכה לרדת ב- 2018. בצה"ל אף החלו בשנה שעברה בפיילוט המאפשר הימנעות מהרשעה פלילית בגין היעדרות ממושכת משירות: "הופכים את החרב לחיבוק"

ירידה משמעותית בכמות ימי הכליאה של חיילי צה"ל ב-2018. לפי נתוני צה"ל המתפרסמים היום (ב'), אשתקד נרשמו 14,731 ימי כליאה בבתי כלא צבאיים, לעומת 15,685 ימי כליאה בשנת 2017, 17,018 ימי כליאה בשנת 2016 ו-17,951 ימי כליאה בשנת 2015. הירידה נובעת מהמדיניות הצה"לית שהחלה בשנים האחרונות, הקובעת כי רק במקרים חמורים מאוד חיילים שנענשים נשלחים לכלא.

 

כלא צבאי. ארכיון (צילום: עמית מגל) (צילום: עמית מגל)
כלא צבאי. ארכיון(צילום: עמית מגל)

במקביל לירידה בימי הכליאה, בצה"ל החלו בשנה שעברה בפיילוט המאפשר הימנעות מהרשעה פלילית בגין היעדרות ממושכת משירות. בשלב הראשון הפרויקט נבחן בחיל האוויר ובאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, בהם אחוזי הנפקדים הם גבוהים. המהלך מאפשר התניה של כתב האישום לתקופה של שנה, בה החייל מוכיח את רצונו להשתלב מחדש ביחידתו, ללא עונש, תוך פיקוח חודשי של שופט צבאי על התנהגותו וכן על התנהלות הצבא באשר לסיוע שמגיע לו.

 

"אני הופכת את החרב לחיבוק", הסבירה קצינה בכירה לשעבר שאמונה על הפרויקט, "אנו רותמים בכך את גורמי הרווחה האזרחיים, תוך הסתכלות קדימה, ולא על העבר, לטובת החייל ולטובת המערכת. עד כה 55 נעדרים משירות נבחנו לתהליך, 41 נמצאו מתאימים, 14 נשרו מסיבות שונות ו-27 נמצאים בשלבים שונים של התהליך. אלו מספרים קטנים עדיין אך אנו מקווים שיגדלו".

 

לדברי סמל עומר, לוחם כיפת ברזל שנפקד במשך 119 ימים לאחר ריב עם מפקדיו שלטענתו לא הקשיבו לבעיותיו, "כבר הייתי בתהליך עם עו"ד לצאת מהצבא, וכיום אני בתפקיד חשוב בסוללה שמגנה על הדרום. הרגשתי לפני שברחתי שלא שמים עלי, שמה שאני אומר למפקדים יוצא להם מהאוזן השנייה, אבל היום יש לי תנאים טובים".

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 

ללא קשר לתהליך זה, בצה"ל קוראים לקרוב ל-900 חיילים שהתגייסו עם רישום פלילי מעבירה שביצעו כנערים בטרם גיוסם, להסתייע בוועדה מיוחדת בצה"ל שממליצה לנשיא למחוק את רישומם ולשלבם באזרחות, לאחר שירותם, בדרך טובה יותר, ללא ההגבלות של רישום פלילי. "זהו לא מידע שחשוף למפקדים בגלל חיסיון, אלא אם כן החייל מספר זאת ביוזמתו", הסביר קצין מחיל החינוך, "לפני שנתיים, שהתחלנו עם הועדה, בוטלו רישומים פליליים ל-25 חיילים ובשנה שעברה הנתון עלה ל-68".

 

שש שעות עבודה ביום

בנוסף, בצה"ל הקימו בחודשים האחרונים ועדת פרט אינטגרטיבית בראשות קצין בדרגת אלוף משנה, שתחליף את ועדת ההתאמה הישנה מתוך שאיפה להשאיר חיילים ביחידות, בעיקר הקרביות והסגורות, בהם משרתים לוחמים ותומכי לחימה עם בעיות סוציו-אקונומיות.

 

לוועדה ניתנה שורת כלים מיידיים לסייע לחייל, בעיקר במערך התומך לחימה, עם התאמות יחודיות, קבועות או זמניות, שמשלבות בין עזרה לחייל לצרכי היחידה. כך למשל, תוכל הועדה לאפשר לחייל 6 שעות עבודה ביום עם אפשרות לצאת הביתה בימי רביעי, על מנת שיוכל לעבוד לאורך כל סוף השבוע, בכפוף לצרכי הגדוד באותה תקופה (אימון או תעסוקה מבצעית). ההקלות הללו אף עוגנו בשינוי שהוכנס בנושא לפקודת המטכ"ל שעוסקת בנושא.

 

"עדיף שהחייל יישאר בגדוד שהוא מכיר ומכיר אותו, ולא ייצא ליחידה עורפית אחרת", הסבירו באכ"א, "בנוסף מתחילה לפעול, החל מהחודש הבא, ועדה מטכ"לית לסיוע לפרט שתוסמך להעניק מענקים כספיים חריגים, דחיות שירות, היתרי עבודה נוספים, חופשות מיוחדות ועוד – כל אלה בנוסף למוצע לחייל ביחידה".

 

חיילי צה"ל. אילוסטרציה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
חיילי צה"ל. אילוסטרציה(צילום: דובר צה"ל)

אחת הבעיות בשינויים אלה, בדומה לרפורמות בעבר, היא חוסר המודעות של המפקדים ושל החיילים בקצה לקבל את הסיוע, לצד בירוקרטיות מסורבלות הכרוכות בקבלת ההטבות. "חלק מההטבות ניתנות כבר מהיום תוך 24 שעות לכל חייל שצריך אותן בסמכות מפקדו הישיר. יש לכך תקציב שנתי צבוע בסך של 700 מיליון שקלים", הוסבר באכ"א.

 

ללא קשר להקלות אלה, טענו אתמול קצינים באכ"א בשיחה עם כתבים שנערכה בבסיס הקריה בתל אביב, כי התכניות לשילוב נכון של יוצאי אתיופיה בצה"ל כבר נותנות את אותותיהן: מספרם היחסי של הכלואים מהעדה השתווה לזו של האוכלוסייה הכללית, וכך גם מספר היוצאים לקורס קצינים, כאשר בקרב הצוערות בנות העדה הנתון אף גבוה יותר ביחס לאוכלוסייה הכללית.

 

בתוך כך, בצה"ל נערכים לפתיחת קריית המשפט החדשה, בעלות של 227 מיליון שקלים, במחנה בית ליד הסמוך לנתניה, שתכלול גם את בית הכלא החדש, שיאחד את שני בתי הכלא הצבאיים הותיקים, 4 בצריפין ו-6 הסמוך לחיפה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
כלא צבאי. ארכיון
צילום: עמית מגל
מומלצים