טריאתלון אחר טריאתלון: בגיל 73 – שאול לוי לא עוצר
כשהתבשר בגיל 55 שיש לו סוכרת שאול לוי לא היה מוכן להרים ידיים. הוא גילה מחדש את הספורט, הפך לספורטאי מוערך, ובגיל 73 הוא טריאתלוניסט מושבע. איך הוא עושה את זה?
בגיל 73, שאול לוי ממיתר לא מבלה כמו רוב אוכלוסיית גילו: במקום לנוח וליהנות מתקופת הפנסיה לה רבים מחכים שנים, הוא מעדיף דווקא לרכב על אופניים, לרוץ, לשחות, לטפס, ולמעשה להעביר את רוב זמנו בפעילות גופנית.
כתבות נוספות:
מ-120 ק"ג - לישראלי הראשון שחצה את האלפים בריצה
הטריאתלוניסטית החרדית שבגיל 63 תרכב 130 ק"מ על אופניים
תערוכת הכושר הגדולה בעולם: מהם החידושים הצפויים?
במהלך השנים האחרונות הוא הספיק להשתתף בלא מעט מירוצים ותחרויות טריאתלון, וזכה להיות המוביל בארץ בקטגוריית הגיל שלו. אך אולי בגלל הרזומה הספורטיבי העשיר בו הוא מחזיק, מפתיע לגלות שחיידק הספורט נתפס בו בשלב יחסית מאוחר של חייו, בגיל 55.
"בגיל 55 גילו לי סוכרת. סוכרת קשה", הוא אומר לערוץ הכושר. "ידעתי שזה יגיע כי אבא ואמא שלי היו סוכרתיים, ואבא שלי חווה את כל הפגעים הכי קשים של המחלה: מכריתה ועד עיוורון. טיפלתי באבא שלי בזמנו אז ידעתי בדיוק מה המשמעויות של הדבר הזה, ותמיד חששתי שיום אחד זה יגיע".
גילוי דבר המחלה טילטל את עולמו של שאול והביא אותו לחפש פתרונות שימנעו ממנו גורל דומה משל הוריו. "כבר ראיתי איך החיים שלי הולכים להשתנות עד סוף ימיי", הוא אומר. "מתוך חרדה ופחד התחלתי דיאטה ופעילות גופנית".
לבחור בחיים בריאים יותר
הוא פתח בשיגרת תזונה תובענית ובמקביל החל לעסוק בספורט. "הטרפתי את עצמי בירקות", הוא נזכר. "הייתי לוקח לעבודה חצי פיילה של סלט חתוך, בלי לחם ובלי כלום. אכלתי רק סלטים. במהלך החיים שיחקתי בעיקר כדורעף או משחקי כדור וגם רצתי קצת ורכבתי על אופניים, אבל אף פעם לא באופן סדיר.
"נכנסתי לזה בצורה יותר מסודרת ועזבתי את התרופות - זה עשה לי בחילות וכל מיני דברים כאלה - לקחתי כמה פעמים את הכדור שמוריד סוכר והוא עשה לי הרגשה כל כך רעה שאמרתי שאני לא נוגע בזה יותר".
לאחר 3 חודשים נראה כי מעז יצא מתוק – שאול הוריד 12 קילוגרמים ממשקלו ומדדי הסוכר בדמו התאזנו, ללא צורך בתרופות. גילוי דבר המחלה חשף אותו לתחביב שרק הלך ותפס נפח גדול יותר בחייו: הוא החל לעסוק בספורט יותר ויותר, בעיקר בריצה ורכיבה על אופניים.
יום אחד, במסגרת תפקידו כמנכ"ל המועצה האזורית רמת הנגב, הוא התבקש לסייע לתחרות הטריאתלון שהייתה אמורה להתקיים באזור. "אפילו לא ידעתי איך לבטא את המילה הזאת", הוא מספר. "בנוסף לריצה ולרכיבה מעולם לא שחיתי או ידעתי לשחות, אז החלטתי ללכת על זה ולנסות".
הוא התאמן במשך חצי שנה וצלח את הטריאתלון הראשון שלו באילת, בשנת 2000. את רגע חציית קו הסיום הוא זוכר היטב: "הייתי בהתעלות. זה גרם לי להבין שאני בכיוון הנכון".
מחפש אתגרים חדשים
עם השנים הוא לא חדל לרגע והמשיך לכבוש אתגרים נוספים. ביניהם גם את תחרות הישראמן, וכמובן - תחרות איש הברזל באירופה, בה סיים במקום השלישי. כיום הוא נחשב לטריאתלט הבכיר בקבוצת הגיל שלו בארץ. "אני לא אדם תחרותי כי אין לי מתחרים, אני אדם הישגי", הוא מסביר.
"אני תמיד אומר שהישג זה עניין אישי – לא נגד מישהו אלא בעד. אבל מעבר למילים המפוצצות אפשר להגיד שאני חזק. אני עושה את זה בצורה מקצועית ומתמיד".
לאחרונה הוא חזר מנפאל, בה השלים מסע של 11 יום לבייס קאמפ – אתר הבסיס של האוורסט – טיפוס אינטנסיבי מצטבר של 6000 מטרים המתפרש על פני 11 יום, אותו השלים עם חתנו.
"פתאום גיליתי שיש דבר כזה שנקרא ללכת. הפעילות הספורטיבית הזו היא מעולה. כהכנה עשיתי כמה קטעים של שביל ישראל ועליתי על מדרגות על מנת לשפר את כושר הטיפוס שלי. יש עוד הרבה פעילויות אחרות שבאמת תורמות ועושות לך את הגיוון הזה, כדי שאף פעם לא תקום ותגיד שנמאס לך".
המטרה הבאה היא מירוץ הלילה Light Run איקאה באר שבע, שיתקיים ב-21 במאי, שם יתחרה שאול במקצה ה-10 ק"מ יחד עם בני משפחתו. "למזלי הצלחתי להדביק בחיידק הספורט עוד חברי משפחה וכיום, מעבר לכך שכמעט כולם מתאמנים ועוסקים בספורט כזה או אחר, שניים מהבנים שלי ונכדה אחת מתחרים בטריאתלונים בעצמם. אני כמובן שמח להתאמן עם המשפחה ומכך שיש לנו תחביב משותף".
מה הסוד שלך?
"זה אולי נשמע כמו סיסמא אבל היום אני מקשיב לגוף. אני לא מתאמן עם כל מיני שיטות מתוחכמות שלא מתאימות לגיל שלי כמו אינטרוולים ריצות בעלייה ודברים כאלה. למדתי להיות קשוב עם השנים.
"היום רכבתי שעתיים בקצב לא גבוה, אתמול רצתי 7 ק"מ בקצב נוח, יש לי בריכה - אני שוחה בדר"כ פעמיים בשבוע, מקדיש הרבה עבודה על חיזוק שרירי הליבה, עושה פילאטיס וגם הולך לחדר הכושר – שם הכי קשה לי. כנראה שאני צריך את הדברים האלה. וזה לא שאין פציעות – יש לי בעיה בכתף בגלל נפילה מאופניים, עשיתי ניתוח בעקבות קרע במיניסקוס ובכל זאת אני ממשיך לרוץ".
מה צריך לעשות על מנת להתחיל להתאמן בגיל מבוגר?
"הדבר הכי נכון זה קודם כל לרצות. לרצות לעשות שינוי. אני רואה את זה כשינוי באורח חיים - כאדם מבוגר יש לך יותר זמן להקפיד על הדברים האלה ופתאום אתה מגלה שההרגשה משתפרת פלאים, ישנים יותר טוב וגם חילוף החומרים משתפר.
"גם התמדה מאוד חשובה. כשאתה הופך את זה לאורח חיים בריא אתה יוצא נשכר פעמיים – אתה מרגיש טוב ואתה גם הופך לספורטאי טוב, וזה בעצם הדבר הכי חשוב".
עכשיו זה מוכח - ריצה מאריכה את תוחלת החיים: