שתף קטע נבחר

 

"איראן הייתה מעורבת ב'פעולת החבלה'". תיעוד לוויין מהתקרית במפרץ

צבא ארה"ב מעריך על פי ממצאים ראשוניים כי איראן או ארגון שבו היא תומכת השתמשו בחומרי נפץ כדי לפגוע בכלי השיט. בצילומי לוויין נראה עשן ליד אחת האוניות וכתם שחור ליד אונייה אחרת. במקביל, שר ההגנה של ארה"ב הציג תוכנית לשליחת 120 אלף חיילים למזרח התיכון על רקע המתיחות

תמונות לוויין מ
צילום לוויין: רגעי "פעולת החבלה" נגד האונייה הסעודית "אמג'ד"(צילום: AP)

גורם אמריקני טען הלילה (יום ג') כי מהערכה ראשונית של צוות מטעם צבא ארצות הברית עלה כי איראן או אחד מארגוני הפרוקסי שלה היו מעורבים ב"פעולת החבלה" שאירעה שלשום מול נמל פוג'יירה שלחופי איחוד האמירויות. לדברי הגורם, איראן או אחד הארגונים המקורבים לה השתמשו בחומרי נפץ כדי לפעור חורים גדולים בארבעת כלי השיט. "זה מה שאיראן עושה. מסוג הדברים שאתה יכול לראות אותם עושים. זה מתאים לשיטת הפעולה שלהם", אמר גורם המזוהה עם שירותי המודיעין האמריקניים. עם זאת, הוא ציין כי לארצות הברית אין הוכחה סופית לכך.

 

לדבריו, איראן מנסה להרחיק את עצמה מהמקרה תוך פרסום הצהרות שמקשות על פענוחו. משרד החוץ של טהרן ניסה להתנער אתמול מכל קשר לאירוע ומסר כי מדובר באירועים "מדאיגים ונוראים" וקרא לחקור את העניין.

אוניית מישל איי של איחוד האמירויות הערביות המפרץ הפרסי שנתקפה במתקפת החבלה (צילום: AP)
"כתם שחור" סביב האונייה "איי. מישל" לאחר התקרית(צילום: AP)

תמונות לוויין מ
תמונת לוויין של האונייה הנורבגית "אנדראה ויקטורי" בעת התקרית(צילום: AP)

תקיפת אוניות ו מכליות ב איחוד האמירויות אונייה נורבגית (צילום: AFP, Emirati National Media Council)
"בין 1.5 ל-3 מטר". החור שנפער באונייה הנורבגית(צילום: AFP, Emirati National Media Council)

הגורם ציין גם כי בכל אחד מכלי השיט התגלה חור של בין 1.5 מטר ל-3 מטר, שנפער סמוך או קצת מתחת לקו המים. הוא הוסיף כי להערכת הצוות האמריקני שנשלח לחקור את האירוע לבקשת איחוד האמירויות, החורים נפערו כתוצאה מפיצוץ מטעני חבלה.

 

בתוך כך, חברת "Maxar" האמריקנית פרסמה צילומי לוויין שמתעדים לכאורה את רגעי תקיפת האוניות. בתיעוד נראה עשן ליד האונייה הסעודית "אמג'ד" וכתם שחור ליד האונייה "איי. מישל" של איחוד האמירויות. לדברי גורמים רשמיים, הכתם השחור מעלה חשש שבעקבות התקרית נגרמה דליפת נפט. עם זאת, בתיעוד לא נראה נזק משמעותי שנגרם לאף אחת מהאוניות.

 

במקביל, הלילה דווח ב"ניו יורק טיימס" כי שר ההגנה בפועל של ארצות הברית, פטריק שנהאן, הציג עוד בשבוע שעבר בפני בכירי המטה לביטחון לאומי של ארצות הברית תוכנית צבאית עדכנית לשליחת עד 120 אלף חיילים למזרח התיכון במקרה שאיראן תתקוף כוחות אמריקנים או תאיץ את פעילותה לייצור נשק גרעיני. גורמים בממשל טראמפ הדגישו כי התוכנית עודכנה בהוראתו של היועץ לביטחון לאומי, ג'ון בולטון. הם הוסיפו כי התוכנית לא כוללת פלישה קרקעית לאיראן, דבר שידרוש מספר גדול בהרבה של חיילים אמריקנים. בדיווח צוין כי כמה מהמשתתפים בדיון נדהמו ממספר החיילים, שמתקרב למספרם של אלו שנכנסו לעיראק ב-2003.

 

בדרך לאיראן: מטוסי קרב ממריאים מלינקולן    (צילום: רויטרס)

בדרך לאיראן: מטוסי קרב ממריאים מלינקולן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מפת הכוחות האמריקנים (אינפוגרפיקה: מתוך
(אינפוגרפיקה: מתוך "ידיעות אחרונות")

תקיפת אוניות ו מכליות ב איחוד האמירויות האונייה א' מישל נושאת דגל האמירויות (צילום: AFP, Emirati National Media Council)
המכלית א' מישל של איחוד האמירויות שהותקפה(צילום: AFP, Emirati National Media Council)

אתמול אמר שר האנרגיה הסעודי, חאליד אל-פאליח, כי שתי מכליות נפט סעודיות נפגעו בפעולה וספגו "נזק משמעותי". מלבד שתי המכליות הסעודיות נפגע גם כלי שיט נורבגי ומכלית השייכת לאיחוד האמירויות.

 

כמו כן, אמש הזהיר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ את איראן על רקע המתיחות בין המדינות: "אם איראן תנסה לעשות משהו, תהיה זו טעות גדולה מאוד". לדבריו, "אם הם יעשו משהו, הם יסבלו קשות".

 

דבריו של טראמפ באו ימים אחדים אחרי שצבא ארצות הברית קירב נושאת מטוסים לאיראן ותגבר את מטוסיו באזור בעקבות הערכה שאיראן זוממת פעולה צבאית כלשהי ועל רקע הצהרתה כי היא מפחיתה את מחויבותה להסכם הגרעין עם המעצמות ותחזור תוך חודשיים להעשיר אורניום לרמה גבוהה אם דרישותיה לא ייענו.

 

בתוך כך, אמש נפגש מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בבריסל עם בכירים בנאט"ו ובבעלות בריתה האירופיות של וושינגטון וחלק איתם פרטים על ההסלמה באיומים מצד איראן. השליח האמריקני המיוחד לענייני איראן, בראיין הוק, אמר לכתבים: "מזכיר המדינה רצה לשתף בכמה פרטים מעבר למה שאמרנו בפומבי. אנחנו מאמינים שאיראן צריכה לנסות לדבר במקום לאיים. הם עשו בחירה גרועה כשהחליטו להתמקד באיומים".

תקיפת אוניות ו מכליות ב איחוד האמירויות מכלית הנפט הסעודית אל מרזוקה (צילום: AFP, Emirati National Media Council)
המכלית הסעודית אל-מרזוקה שנפגעה(צילום: AFP, Emirati National Media Council)

 

מפת מצר הורמוז והמפרץ הפרסי ()

הוא הוסיף כי פומפאו דן עם הבכירים בבריסל גם בפעולות החבלה נגד כלי השיט, וכשנשאל אם מזכיר המדינה האשים את איראן בהתקפות השיב: "דנו ב... מה שנראה כהתקפות על כלי שיט מסחריים שעגנו... התבקשנו על-ידי איחוד האמירויות לעזור בחקירה, ואנחנו שמחים מאוד לעשות זאת". עם זאת, כשהוק נשאל אם הוא עצמו מאמין שייתכן כי שאיראן הייתה מעורבת במתקפה השיב: "אין תגובה".

 

שלשום בערב כזכור, הודיעה איחוד האמירויות כי ארבעה כלי שיט נפגעו בפעולת חבלה ליד האמירות פוג'ייריה הסמוכה למצר הורמוז, מנתיבי השיט ומקווי אספקת הנפט העמוסים בעולם. היא לא מסרה כיצד בוצעה החבלה ומי לדעתה אחראי לה. במסגרת ההודעה שבה הודתה סעודיה כי שניים מכלי השיט שנפגעו בפעולה הם סעודיים, מסרה ריאד גם כי מדובר בניסיון לערער את הביטחון בקווי אספקת הנפט הגולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תיעוד מ"פעולת החבלה"
צילום: AP
מומלצים