גורם בקואליציה: "נתניהו פועל לסיכול אפשרות להגשת אישום נגדו"
יום לאחר שנחשף ב-ynet כי ראש הממשלה מתכנן להעביר שורת חוקים שנפסלו בעבר בבג"ץ, אומר בכיר בקואליציה כי מטרת נתניהו היא להבטיח חסינות מכתבי האישום: "הוא מכשיר את דעת הקהל לשינויים דרמטיים"
חוק המסתננים, חוק גירוש משפחות מחבלים וחוק פסקת התגברות שיגביל את כוחו של בג"ץ לפסול את חוקי הכנסת והחלטות הממשלה: ראש המממשלה ושותפיו הקואליציוניים עמלים בימים אלו על המהפכה החוקתית שהם מתכננים להוציא אל הפועל עם הקמת הממשלה החדשה. אלא שבזמן שבנימין נתניהו מתעקש כי כוונתו היא חיזוק המשילות והשבת הריבונות לעם, גורמים בכירים במערכת הפוליטית משוכנעים כי מדובר בניסיון אישי להימלט מהעמדתו לדין.
כפי שנחשף אתמול ב-ynet, ראש הממשלה מתכוון להכניס לנספח המשפטי בהסכמים הקואליציוניים את חוק המסתננים ואת חוק גירוש משפחות המחבלים - שני חוקים, שכזכור, נפסלו בעבר על ידי בג"ץ או הוקפאו בשל התנגדות היועמ"ש. כבר לפני שבועיים הודיע ראש הממשלה בישיבת סיעת הליכוד כי מושב הקיץ יתארך כדי להשלים הליכי חקיקה חשובים. ההערכה היא שנתניהו יפעל להעביר קודם כל את חוק פסקת ההתגברות כדי למנוע מבג"ץ לפסול או לסכל חוקים של הכנסת או החלטות ממשלה - לרבות אלו הנוגעים להסרת חסינותו האפשרית.
"המדיניות שלי תמיד הייתה לשמור על בית משפט חזק ועצמאי - אך אין זה אומר בית משפט שהוא כל יכול", התגונן אמש נתניהו. "בתקשורת מתפרסמות הדלפות מגמתיות ופרשנויות מעוותות שכוללות הצעות לא נכונות. כל זה נעשה כדי לזרוע פחד ולמנוע שינויים כלשהם, במטרה לבלום את השבת האיזון הדרוש בין הרשויות". הוא הוסיף וטען כי "אלה חוקים שהציבור מצפה מאיתנו להעביר: גירוש משפחות מחבלים, עונש מוות למחבלים וחוק להוצאת מסתננים. אני נחוש לפעול ללא מורא למענכם, אזרחי ישראל. זאת הסיבה שבחרתם בי".
גם בתוך שורות הקואליציה מעריכים כי מאחורי הבליץ החוקתי שמתכנן נתניהו מסתתרת מטרה אחרת: להבטיח חיסיון מכתבי האישום שתלויים נגדו ולהתחמק מהשימוע שממתין לו מעבר לפינה. "נתניהו מכשיר את דעת הקהל לשינויים דרמטיים שהוא יבצע מיד לאחר הקמת הקואליציה כדי לסכל את האפשרות כי יוגש נגדו כתב אישום", הסביר בכיר בקואליציה.
אישור הסרת החסינות בוועדת הכנסת
ההערכה היא שלאחר שיעביר את חוק פסקת ההתגברות כצעד ראשון, יפעל נתניהו גם לשינוי חוק החסינות ובכך יחזיר את המצב לקדמותו. המשמעות: אם וכאשר היועץ המשפטי לממשלה יחליט להגיש נגדו כתב אישום, הוא יצטרך לבקש את אישור ועדת הכנסת כדי להסיר את חסינותו. במצב הנוכחי, אותו כנראה שואף נתניהו לשנות, אם יחליט היועמ"ש להגיש כתב אישום נגדו - חסינותו מוסרת באופן אוטומטי ועליו לפנות לוועדת הכנסת ולמליאה על מנת להחזירה.
אתמול נפגש ראש הממשלה עם נשיא המדינה וקיבל באופן רשמי ארכה של 14 יום להרכבת ממשלה, כאשר הדדליין החדש הוא 28 במאי. אבל זה לא התאריך היחיד שמדיר שינה מעיני נתניהו: עד 10 ביולי אמור היה להתקיים השימוע בעניין כתבי האישום נגדו בפני היועץ המשפטי לממשלה.
גם לנוכח הארכה המסתמנת שהוא צפוי לקבל מהיועץ - בתנאי שפרקליטיו יאספו את חומרי החקירה בהקדם - השימוע אמור להתקיים במהלך ספטמבר. כך שנתניהו, למעשה, במרוץ נגד הזמן על מנת להשלים את הבליץ החוקתי במהלך חודש יוני ולפני פגרת הקיץ כך שיוכל להקדים את תאריך השימוע. אם יצליח לעשות זאת ולהעביר את חוק החסינות החדש עד ספטמבר, הוא למעשה ייתר את השימוע שכן ייהנה מחסינות אוטומטית המעוגנת ברוב המובטח לו במליאת הכנסת.
במערכת המשפט עוקבים בדאגה אחר ההתפתחויות האחרונות. בשל הזהירות הנדרשת אל מול הפוליטיקאים, לא נשמעה עד כה עמדה רשמית מפי נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות. אלא ששופטים רמי דרג הודו אתמול כי הדיווחים החדשים על כוונות ראש הממשלה מעוררים בהם חשש רב.
"אנו רגילים לשנים רבות של הסתה נגד תפקידנו ושליחותנו בחברה הישראלית הפוגעת באמון הציבור בנו. העובדה שאנו מנועים מתגובה לדבריהם המסלפים של פוליטיקאים, גורמת לנו כל הזמן שלא לעמוד מול האשמות חסרות שחר", אמר גורם בכיר. "שופטי העליון הם פטריוטים דמוקרטים שהחברה הישראלית, רווחתה, שגשוגה וביטחונה חשובים לה לא פחות מכל ח"כ. אנו מכירים וחיים את המציאות הישראלית ואת צרכיה, ואין לנו כל כוונה להשתלט או לסכל החלטות ממשלה וכנסת".
במפלגת כחול לבן זעמו על מהלכי נתניהו. יו"ר המפלגה בני גנץ אמר בנאום הבכורה שלו בכנסת כי "כמות המאמצים המוקדשים לקידום פסקת ההתגברות וחוק החסינות כדי לכונן לו קואליציה של מבצר משפטי, מעידה כי הוא, נתניהו, מציב עצמו לפני הכול". מס' 2 במפלגתו, ח"כ יאיר לפיד, הוסיף והאשים: "נתניהו מושך זמן כדי להקים את ממשלת היציאה מהכלא".