שתף קטע נבחר

שר הכלכלה: גובש הסדר בהיקף 15 מיליון שקל למפעל פניציה

במועצה המקומית ירוחם לא חוששים מסגירת המפעל הוותיק, שמייצר בקבוקי זכוכית, אבל במהלך סיור בעיר הודיע השר אלי כהן כי משרדו יוותר למפעל על מענק כספי שקיבל - כדי לאפשר ביטחון לעובדים ל-5 שנים. דווקא למפעל אמיליה קוסמטיקס, שנמצא בסכנת סגירה מיידית, טרם נמצא פתרון

פתרון אמיתי? שר הכלכלה, אלי כהן, הגיע היום (ג') לירוחם, יחד עם יו"ר רשות ההשקעות ומנהל העסקים הקטנים והבינוניים במשרד, כדי לדון במצב התעסוקה המקומי. זאת, על רקע ההודעה על סגירת מפעל אמיליה קוסמטיקס בעיר והחשש לגורל המשך קיומו של מפעל פניציה. השר הודיע כי מפעל פניציה הגיע להסדר של 15 מיליון שקל, שאמור להבטיח את הביטחון התעסוקתי של העובדים - סוגיה שעליה דנו הצדדים בשנה האחרונה; ואילו למפעל אמיליה טרם נמצא פתרון.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

חשש לסגירת מפעל פניציה בירוחם בעקבות חרם חרדי

מפעל אמיליה קוסמטיקס בדרך לסגירה; 240 העובדים בסכנת פיטורים

"תושבי ירוחם לא יהיו עוד חוטבי העצים של התעשייה הישראלית"

 

לפי ההסדר, משרד הכלכלה והתעשייה יוותר על 15 מיליון שקל שמפעל פניציה היה צריך להחזיר, לאחר שלא עמד בתנאי תוכנית המענקים של המשרד. זאת, בתנאי שהנהלת המפעל תתחייב להעסיק 240 עובדים במשך חמש שנים. לפי המשרד, הדיונים על המתווה התנהלו במשך כשנה.

מחאת עובדי פניציה בכניסה למפעל מחשש לפיטורים (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
מחאת עובדי פניציה בכניסה למפעל מחשש לפיטורים(צילום: אבישג שאר-ישוב)

  כלכלה בני ביטון ראש עיריית דימונה שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן ראש מועצת ירוחם טל אוחנה (צילום: דוברות משרד הכלכלה)
מימין: בני ביטון, ראש עיריית דימונה; שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן; וראש מועצת ירוחם, טל אוחנה, בסיור היום בעיר(צילום: דוברות משרד הכלכלה)

המפעל הוותיק, שמייצר בקבוקי זכוכית, סובל מתחרות עזה בשל יבוא זול של בקבוקים מטורקיה, כמו גם מחרם של חרדים הטוענים כי הוא מחלל שבת. זאת, משום שפועל בו כבשן להתכת הזכוכית, ולא ניתן מבחינת עלות לכבותו בכל סוף שבוע ולהפעילו מחדש. על פי הנהלת המפעל, ההפסדים נאמדים בכמה מיליוני שקלים. בעיריית ירוחם אמנם מודאגים מהמצב של פניציה - אך לא חוששים שהמפעל ייסגר.

 

"לא נשארים אדישים - במיוחד כשמדובר בנגב"

בביקורו בעיר התייחס השר כהן לחרם החרדי ואמר: "הגישה שמנחה אותי היא שמירה על הסטטוס קוו. זה כחול-לבן, תוצרת ישראלית - כך זה נעשה עשרות שנים. החברה מקדמת מתווה גוי של שבת - כל מפעלי הזכוכית בעולם באשר הם עובדים 24/7". יצוין כי סוגיית החרם קיימת כבר כמה שנים, אך פורסמה רק לאחרונה בתקשורת. על השאלה האם השתמשו בחרם החרדי לצורך הוויתור על הכספים שחייב המפעל למשרד הכלכלה, השיב השר כהן: "מדובר באנשים הגונים ומקצועיים. ראיתי את דו"חות החברה. זה לא מפעל שמרוויח הרבה, נהפוך הוא".

 

נחום איצבוקביץ', יו"ר רשות ההשקעות, אמר: "ההסדר עם פניציה התגבש כבר למעלה משנה. החברה קיבלה מענקים בגין השקעות הון אדירות - למעלה מ-200 מיליון שקל השקעות. היא עמדה בלמעלה מ-85% בכל יעדי התוכנית. עם זאת, המפעל לא עמד בתנאי היצואנים וההנהלה נדרשה לקבל החלטה בדבר ביטול ונדרשה לבצע החזר של המענקים. לנגד עינינו עמד העומס והשוק המורכב בו נמצא המפעל, כולל התחרות מטורקיה. ההסדר שנבחן כלכלית וחברתית קיבל גיבוי מהאוצר והמערכת המשפטית ובלעדיו זה היה מוביל לפיטורים".

מפעל אמיליה קוסמטיקס בירוחם (צילום: הרצל יוסף)
אין פתרון. מפעל אמיליה קוסמטיקס(צילום: הרצל יוסף)

מפעל אמיליה קוסמטיקס, שהודיע על סגירת שעריו בהודעה לבורסה, נמצא במצב חמור עוד יותר ואין לו כל פתרון. השר כהן ציין בהקשר זה: "אנחנו מוכנים לבחון כל מתווה, אך טרם הוגשה בקשה (לסיוע - א.ק). פנינו למפעל והצענו מספר אפשרויות למניעת סגירתו". הוא הוסיף: "כשיש משברים, אנחנו פה כדי לפתור אותם. כל עובד הוא עולם ומלואו - לכל אחד משפחה וילדים ומשכנתה, אנחנו לא נשארים אדישים (...) במיוחד כשמדובר בנגב".

 

דווקא ברקע המצב העגום של שני המפעלים, בחודש אוגוסט הקרוב צפוי להיפתח מפעל אינופק בירוחם. המפעל יקבל מענק של 3.7 מיליון שקל ממשרד הכלכלה ויקלוט עד 30 עובדים. עם זאת, בקשת חברת אינופק להקים מפעל בעיר הדרומית נידונה כבר בתחילת 2019 ואיתור מנהל מפעל החל כבר לפני כשנה. המפעל, לייצור אריזות לתעשיות המזון והפרמצבטיקה העשויים מנייר ממוחזר, יוקם בהשקעה של 18.8 מיליון שקל.

 

מהנהלת פניציה ירוחם נמסר: אנו מודים לשר הכלכלה אלי כהן, מנכ"ל משרדו שי רינסקי, ומנהל מרכז השקעות נחום איצקוביץ ולראשי הערים ירוחם ודימונה על הסיוע הצמוד והתמיכה אותה אנו מקבלים. מדובר באישור אי החזרת מענק שניתן לפניציה ממרכז ההשקעות על תכנית שהוגשה ב-2010, צעד מוערך המסייע להמשך קיומה ולפעילותה של פניציה בירוחם.

 

"עם זאת יודגש, כי לצערנו לא הושג עדיין הסדר בסוגיית השבת מול חסידות גור וזאת למרות המתווים הרבים שהוצעו והמאמצים הרבים המושקעים בעניין. גם כאן אנו פועלים ללא לאות עם כלל הגורמים למציאת המתווה המתאים לכל הצדדים וכן בסיוע שר הכלכלה וצוות משרדו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מפעל פניציה
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים