שתף קטע נבחר
 

המסר האיראני: כשאנחנו מאיימים - אנחנו רציניים

הפגיעה במכליות הנפט במפרץ נועדה בעיקר ליצור בהלה. כלכלת איראן נפגעה קשות מסבב הסנקציות האחרון, והיא מנסה להפעיל לחץ נגדי על ארה"ב ובעלות בריתה. כל טעות עלולה להוביל לעימות אזורי מול ישראל

הפגיעה במכליות הנפט מול נמל פוג'יירה שלחופי איחוד האמירויות, שלפי הערכות נעשו על ידי איראן או שלוחיה, ותקיפת מתקני הנפט בסעודיה, ככל הנראה על ידי אנשי חיזבאללה שמדריכים את המורדים החות'ים, הן חלק ממערכה תודעתית שטהרן מנהלת במטרה להקל את הלחץ הכלכלי הכבד המופעל עליה מצד ארצות הברית. המשטר האיראני לחוץ בימים אלה וחושש לשרידותו בגלל המצב הכלכלי המחריף, והוא מנסה להפעיל לחץ נגדי על ארה"ב ובעיקר על בעלות בריתה, יצרניות הנפט הערביות, השוכנות לחופי המפרץ הפרסי, וכן על האירופים מתוך כוונה להשיג כמה מטרות.

תקיפת אוניות ו מכליות ב איחוד האמירויות מכלית הנפט הסעודית אל מרזוקה (צילום: רויטרס)
המטרה העיקרית היא ליצור בהלה. המכלית הסעודית אל-מרזוקה שנפגעה(צילום: רויטרס)
 

המטרה העיקרית היא ליצור בהלה בקרב יצרניות הנפט הערביות, וחשש שכתוצאה מהעימות בין איראן לארה"ב יפגע מקור הכנסותיהן ועושרן הכמעט יחידי, הנפט ונתיבי התובלה שלו. איראן משגרת רמז שהיא רצינית כשהיא מאיימת - הסנקציות האמריקניות לא מאפשרות לה לייצא נפט, אז גם מדינות המפרץ הערביות, בעלות בריתה של ארה"ב, לא יוכלו או לפחות יתקשו לייצא נפט.

 

בהקשר זה, צריך לומר, שכתוצאה מביטול הפטור שנתנה ארה"ב לשמונה מדינות מהאיסור על רכישת נפט איראני ירד יצוא הנפט האיראני לפחות במיליון חביות נפט ליום. 75% עד 80% מהכלכלה האיראנית מבוססת על הכנסות מנפט, ולכן זו מכה אנושה. לפני שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל את הסבב הנוכחי של הסנקציות על איראן, היא ייצרה 2.5 מיליון חביות ליום. זו מכה אנושה בעיקר מפני שמחירי הנפט נמצאים בשפל, וגם מיליון חביות ליום אינן מניבות את אותו רווח לאיראן כפי שהניבו לפני כשנה.

תקיפת אוניות ו מכליות ב איחוד האמירויות אונייה נורבגית (צילום: AFP, Emirati National Media Council)
חור באונייה נורבגית שהותקפה(צילום: AFP, Emirati National Media Council)

הפגיעה במתקני ובמכליות הנפט, שלא הייתה חמורה מדי, נועדה גם לגרום לאווירה של משבר בשוק הנפט העולמי, וכתוצאה מכך לעליית מחירים שממנה מרוויחה איראן. ואכן, בעקבות אירועי השבוע ושבוע שעבר, עלו מחירי הנפט בשוק העולמי ב-2%, ואיראן הרוויחה מכך. מטרה נוספת לתקיפות היא ללחוץ על האירופים ובאמצעותם על ארה"ב להגיע לפתרון המשבר שיהיה מקובל על איראן. המטרה השלישית והחשובה ביותר היא להרתיע את ארה"ב מפעולה צבאית באיראן, אם כתגמול על פרובוקציות איראניות ופגיעה בחיילים ובנכסים אמריקנים במזה"ת, ואם כתגובה על הפרת הסכם הגרעין.

 

כזכור, בשבוע שעבר שלח הנשיא חסן רוחאני מכתב למעצמות החתומות על הסכם הגרעין עם איראן (חוץ מארה"ב שפרשה מההסכם), שבו הוא מאיים לצבור כמויות אורניום ומים כבדים בארצו מעבר ל-300 ק"ג שההסכם מתיר לו. רוחאני גם רמז שארצו עלולה לבצע הפרות נוספות של ההסכם בתוך חודשיים, אם האירופים, רוסיה וסין לא יפצו אותה על הנזקים שנגרמים לה מהסנקציות האמריקניות.

מפת מצר הורמוז והמפרץ הפרסי ()

ארה"ב איימה באמצעות מזכיר המדינה שלה מייק פומפאו והיועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, כי היא עלולה לפעול צבאית נגד איראן, אם תממש את איומיה הן בהקשר הגרעין והן ביחס לאזרחים, לחיילים ולנכסים האמריקניים במזרח התיכון. ארה"ב אף שיגרה כוח משימה ימי למפרץ וכוח מפציצים שהוצב בקטאר. איראן חוששת שטראמפ יממש את איומיו, ולכן היא רוצה באמצעות איומים על שכנותיה הערביות לגרום לכך שוושינגטון תשקול פעמיים אם לפעול צבאית נגדה.

 

באיראן יש שני מחנות: הפרגמטי, בהנהגת רוחני ושר החוץ מוחמד ג'וואד זריף, שדורש להיכנס למשא ומתן עם ארה"ב בהנחה שעימות איתה, אפילו אם יהיה מוגבל, רק יחמיר את מצבה הכלכלי של טהרן ולא ישיג שום תוצאה רצויה עבורה. המחנה השני, בהנהגת המנהיג העליון עלי חמינאי, רוצה לנהל עימות מבוקר עם ארה"ב בהנחה שטראמפ אינו רוצה במלחמה, כיוון שהוא רוצה להיבחר מחדש בעוד כשנה וחצי, והוא ככלל אינו מעוניין בעימותים צבאיים גדולים.

 

רוחאני באולטימטום: נעלה את רמת העשרת האורניום

רוחאני באולטימטום: נעלה את רמת העשרת האורניום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נשיא איראן חסן רוחאני בסיור באחד הכורים הגרעיניים במדינה במסגרת
רוצה לקיים מו"מ עם ארה"ב. רוחאני(צילום: AFP)

כראייה לכך, מביאים באיראן את העובדה שטראמפ רוצה לקצץ בכוחות האמריקניים שנמצאים בסוריה ובאפגניסטן. לכן המחנה הרדיקלי בהנהגת למחנאי החליט לנהל עימות מוגבל בשלושה ערוצים עם ארה"ב מתוך כוונה להרתיע אותה: באמצעות איומים על בעלי בריתם, באמצעות איומים על האמריקנים עצמם ובאמצעות איום פריצה אל עבר הגרעין. אנשי המחנה הרדיקלי טוענים גם כי עימות מוגבל, אך לא מלחמה כוללת עם ארה"ב, יאפשר להם להיכנס למשא ומתן מעמדה של כוח, כפי שעשו בשעתו עם הנשיא אובמה.

 

כרגע הקו של המחנה הרדיקלי מנצח, וכתוצאה מכך אנו עדים לפיגועים בדרגת חומרה קטנה, בכוונה במפרץ הפרסי. למצב הזה יש השלכות גם על ישראל. טעות מבצעית או טעות של אחד הצדדים בהבנת האיתותים האלימים של הצד השני, עלולה להוביל להגברת המתיחות באזור, אז איראן עלולה להפעיל גם את שלוחיה בלבנון, בסוריה וברצועת עזה נגד ישראל. סביר להניח שאיראן תחשוב פעמיים לפני שתעשה זאת, מפני שעימות עם ישראל עלול לגרום להרס בסוריה, בלבנון ובעזה, ולאיראן אין ולא יהיו האמצעים לפצות את שלוחיה.

ארה
נושאת המטוסים לינקולן שארה"ב שלחה למזרח התיכון(צילום: AP)

מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, שארגונו נתון בכשלים כלכליים ניכרים, כבר הודיע שאינו מעוניין במלחמה, ולפי כל הסימנים הוא מתכוון לכך. גם לנשיא סוריה בשאר אסד יש הרבה מה להפסיד אם איראן תנסה לנהל מלחמה על גבו, לכן הסכנה העיקרית נשקפת בעיקר ממנהיג הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני, זיאד נחאלה, שפועל בתיאום ובמימון האיראנים, וארגונו כבר הצית בעזה את הסבב האחרון, אולי אפילו בשליחות האיראנים.

 

סביר להניח שהעימות בין איראן לארה"ב ייגמר בסופו של דבר כמו העימות בין טראמפ לצפון קוריאה, כלומר, ליד שולחן המשא ומתן. אולם ההתחככות בשטח המפרץ הפרסי וסביבתו מעלה את הנפיצות במזרח התיכון, ועלולה לייצר מצבי הסלמה לא צפויים מראש ואפילו לא רצויים לשני הצדדים.


פורסם לראשונה 14/05/2019 21:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מכלית סעודית שנפגעה במפרץ
צילום: רויטרס
מומלצים