בן הנהג שנהרג מציוד תאורה: "מרגיש שבגלל האירוויזיון - אין תשובות"
ארז שוורץ, שאביו פולדי נהרג מציוד שנפל עליו במהלך ההכנות לתחרות הזמר, דורש תשובות על שאירע: "עם כל הכבוד לאירוויזיון, חיים של אדם הלכו פה". בריאיון לאולפן ynet סיפר שלפני ההידרדרות במצב אביו, נציגי התחרות הציעו לו כרטיסים לגמר: "איך אפשר ללכת במצב הזה?"
ארז שוורץ, בנו של פולדי שוורץ בן ה-66 שנפגע מציוד תאורה שנפל עליו בעת פריקתו בהכנות לאירוויזיון ומת הלילה (יום ד') מפצעיו, מספר על התחושות הקשות של המשפחה - שלדבריו טרם קיבלה תשובות ברורות על שאירע ביום שני במתחם "אקספו תל אביב", שם נערכת תחרות הזמר.
"זו פשוט רכבת הרים אחת מאז שהסיפור הזה התחיל", סיפר ארז בריאיון לאולפן ynet, ואמר כי המשפחה הופתעה מההידרדרות שחלה במצב אביו בבית החולים איכילוב הלילה. "הוא הגיע במצב חמור. שבר בעמוד שדרה, צלעות שבורות. התרסק עליו מעמד של תאורה ששוקל 500 קילו. חצי טון על בן אדם. אבל אנחנו עד עכשיו בלי תשובות – איך זה קרה? למה? מי הצוות שהיה אמור לקבל אותו? מי הזמין את המשאית? לאן הוא היה אמור להגיע?".
לדברי שוורץ, אביו כלל לא היה אמור לסייע בפריקת ציוד התאורה, שחקירה ראשונית העלתה כי נפרק לא כפי שצריך. "התפקיד של אבא שלי מאוד מוגדר, הוא נהג שמוריד ומעלה רמפה. הוא לא היה אמור להיות קרוב לציוד הזה בכלל".
נהג משאית שעבד גם הוא בשטח התפעולי של מתחם ה"אקספו" בשבוע שעבר, סיפר בשיחה עם ynet על צורת העבודה במקום: "בתוך מתחם החנייה, אזור שמופרד ממתחם התחרות הצמוד לאולם אירועים, יש רחבה בה מחנים את המשאיות ופורקים אותן", סיפר.
"ברגע שנהג מגיע, מגיעים אליו צוות של ארבעה חמישה עובדים של ההפקה שמסייעים לו בפריקה. בשלב הזה ובכלל, הנהג לא אמור לגעת בציוד כי זה לא התפקיד שלו, הדבר היחיד שהוא עושה זה להוריד את הרמפה עם הציוד עליה לגובה הרצפה באמצעות השלט. לאחר שכל הציוד על הקרקע, מגיע חבלן משטרתי שעובר על הציוד ובודק אותו, ואז צוות ההפקה לוקח את הציוד ומעביר אותו לצוות הביטחון שנמצא באוהל סמוך שמעביר אותו שיקוף".
"לאחר מכן כל הציוד מרוכז בצד ואסור לאף אחד לגעת בו מלבד לעובדי ההפקה שאחראיים על השינוע שלו לבמה באמצעות מלגזות ועגלות. הם שמים את הציוד בתוך האולם ורק שם מותר לעובדים של הספק, אם זה תאורה או הגברה, להתקין את המערכות באולם".
"הציעו לנו כרטיסים לגמר"
שוורץ הוסיף כי נציגי האירוויזיון לא יצרו עימו קשר ביממה שלאחר תאונת העבודה, וכשעשו כן – טרם ההידרדרות במצבו של אביו – הציעו להם כרטיסים לגמר של התחרות ביום שבת. "אני לא יודע באיזו סיטואציה אפשר ללכת לדבר כזה במצב הזה, אבל זאת האמת. בשורה התחתונה, זה מרגיש שבצל האירוויזיון לא רוצים לתת פרטים, לא רוצים לעשות סצינה, להרים דברים באוויר, אבל עם כל הכבוד לאירוויזיון, חיים של בן אדם הלכו פה".
-התחושה שלך היא שהייתה שם רשלנות?
"אני לא יודע. אני לא רוצה להאשים ולהיכנס למקומות האלה. אני בסך הכול מדבר בתור בן משפחה שאין לו תשובות ואם זה היה קורה לכל אחד מאיתנו היינו שואלים את אותן שאלות. מה קרה? איך זה קרה? איפה? אין אדם אחד שיודע להגיד לי באיזה חניון העמסה זה קרה. בסדר, אז זה לא קרה בבמות ובמקום של 'כאן'. בסדר, התנקיתם, יאללה".
-אתה מרגיש שכולם מתנערים מאחריות?
"זה מה שקורה בפועל, זאת המציאות. אני לא יודע למה. הדבר האחרון שתיארתי לעצמי זה שאני היום מדבר עם תקשורת על מצב שהיה אמור להיות מאוד ברור ומוגדר, אנחנו מדברים על אירוויזיון, 7.2 מיליון שקלים על ביטחון. חברים, המקום הזה מצולם מכל מקום, מכל תיעוד. איך יכול להיות שהדוברת מתקשרת אליי ואומרת לי שדווקא המקום הזה לא מתועד? זה דבר אחרי דבר שמרים לך דגל אדום בראש. סורי, אני לא מתכוון להרוס לאף אחד שום דבר, אבל אני מאמין שכל אחד היה עושה אותו דבר".
שוורץ, תושב פרדס חנה, נפצע ביום שני כאמור בעת ציוד. מחקירה ראשונית עלה כאמור כי ארגז התאורה היה על גלגלים ונפרק לא כפי שצריך. ממד"א נמסר כי שוורץ טופל במקום על ידי רופא שהוצב במרפאת המתחם והובהל לבית החולים.שוורץ עבד בחברת התאורה גיל טייכמן.
מאז פציעתו הקשה ישבו בני משפחת שוורץ ליד מיטתו של פולדי בבית החולים כשהם מקווים לנס. לקראת השעה 1:00 נאלצו הרופאים לקבוע את מותו במחלקה לטיפול נמרץ כשהוא מורדם. הוא הותיר אחריו אישה, דליה, ושני ילדים, ארז ומאי.
מהפקת האירוויזיון נמסר: "כואבים את מותו של נהג המשאית שנפצע השבוע במהלך פריקת משאית עם ציוד טכני בחניון מתחם האירוויזיון. אנו משתתפים בצער המשפחה ושולחים את תנחומינו. נושא הבטיחות והאבטחה הם בראש מעינינו, ועומדים בסטנדרטים ונוהלי הבטיחות החמורים ביותר. נפעל יחד עם הרשויות לבדיקת המקרה".
מאקספו תל אביב נמסר: "אנו כואבים את כאבה של המשפחה".
יו"ר התאגיד, גיל עומר, ביקר בלילה בבית החולים איכילוב את משפחתו המנוח - שעות ספורות לפני שנקבע מותו. "גיל הגיע אלינו לבית החולים ושאל לשלומו של אבא", אמר בנו של שוורץ, ארז. "הוא התקשר אלינו גם אחרי שאבא נפטר והשתתף בצערנו".
בתאגיד אישרו כי "בזמן שבני משפחתו של שוורץ המתינו בבית החולים, נעשתה פנייה והוצעו להם כרטיסים לגמר האירוויזיון בכדי לאפשר להם כמה שעות של 'התאוורוות' מהטרגדיה שחוו".