שתף קטע נבחר
 

נחשף יומן המדינאי שנערף ראשו

400 שנה אחרי שנכתב, התגלה מחדש היומן שתיאר את חודשיו האחרונים של יוהאן ואן אולדנברנוולט, מגדולי המדינאים ההולנדים. "זה נס קטן"

 

נמצא יומן יוהאן ואן אולדנברנוולט

נמצא יומן יוהאן ואן אולדנברנוולט

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הוא נחשב לגדול המדינאים ההולנדים, וסייע לשחרר את המדינה מידי הכובשים הספרדים. אבל במשך כמעט 200 שנה איש לא ידע היכן נמצא היומן המקורי שתיאר את חודשיו האחרונים, החודשים שהיה במעצר - לפני שנערף ראשו. כעת נמצא המקור, ויוצג במוזיאון.

 

היומן מתאר את החודשים האחרונים בחייו של יוהאן ואן אולדנברנוולט, שהוצא להורג ב-1619. לפני כן הוא נראה לאחרונה על ידי כומר ב-1825, שלמד את כתב היד והכין לעצמו עותק. אבל המקור נעלם. מהשבוע, 400 שנה למותו של ואן אולדנברנוולט, היומן יוצג במוזיאון פלהיט בעיר הולדתו אמרספורט.  

  ()
יומן יוהאן ואן אולדנברנוולט. צילומים: מוזיאון פלהיט

"לפני כמה חודשים אדם שמוכר ספרים ישנים יצר איתנו קשר ואמר – 'אני חושב שיש לי את המקור של יומן ואן אולדנברנוולט'", אמרה ל"גרדיאן" לידיה אדלקורט, האוצרת של מוזיאון פלהיט. "זה נס קטן".

 

"זה כנראה היה בספרייה משפחתית", סיפרה. "הבעלים הבין שזה משהו מיוחד ובמקום להשליך לפח יתר עם יתר הספרים, הביא את זה בקופסה גדולה לידי מוכר הספרים הישנים. אבל לא ידע עד כמה זה נדיר". לדבריה, היומן הועבר למוזיאון בהשאלה: "המוכר רוצה למכור אותו לספרייה הלאומית בהאג".

  ()
פסל של יוהאן ואן אולדנברנוולט. הקים את החברה הציבורית הראשונה בעולם

לוואן אולדנברנוולט היה תפקיד חשוב כמדינאי במאבק ההולנדי לעצמאות אל מול הספרדים, שליטי המדינה באותה עת. הוא תמך בווילם הראשון, נסיך אורנז' שכונה "וילם השתקן", מוביל המרד נגד ספרד, ואף לחם בצבאו. ההולנדים לחמו אז את מלחמת 80 השנה מול ספרד, מ-1568 ועד 1648 (30 שנה לאחר הוצאתו להורג של ואן אולדנברנוולט).

 

בגידת הנסיך

בנוסף יזם ואן אולדנברנוולט את הקמת חברת הודו המזרחית ההולנדית (VOC), החברה הציבורית הראשונה בעולם - החברה גייסה גייסה כסף על ידי הנפקת מניות, ניהלה ישיבות דירקטוריון והפכה לתאגיד בינלאומי גדול.

 

אחרי תקופה של שיתוף פעולה בינו לבין הנסיך מאוריץ, שליט אורנז' לאחר מות אחיו למחצה וילם ב-1618, הנסיך החל לצאת נגדו - גם עקב ההשפעה הגדולה שצבר. מאוריץ הורה על מעצרו של ואן אולדנברנוולט בעת שזה היה בן 72, והאשים אותו בבגידה במדינה. שמונה חודשים לאחר המעצר, ובתום משפט פוליטי, נערף ראשו ב-13 במאי 1619.

  ()
היומן. "לא סנטימנטלי"

יאן פרנקן, משרתו של ואן אולדנברנוולט, תיאר ביומן את החודשים האחרונים לחיי המדינאי. חלקו השני של היומן נכתב על ידי אדם אחר, שראשי התיבות של שמו הם DVK. לא ידוע מיהו אותו אדם.

 

"יש לזה ערך לאומי, ערך שלא יסולא בפז", אמרה האוצרת על איתור היומן. "אמנם אין הרבה סנטימנטליות בספר, אבל אפשר לראות את האדם הזקן, בן 72, לא מאמין שזה יהיה סופו. הוא לא האמין שחברו ושותפו בעבר יעשה לו דבר כזה. הוא לא רצה לומר – 'בסדר, אני מתנצל. עשיתי טעות'. הוא היה אדם מבוגר שידע שהוא צודק".

 

יומן פרנקן, שהוא בעיקרו דיווח על התביעה נגד ואן אולדנברנוולט, פורסם לראשונה בדפוס בתחילת המאה ה-17. פרט ליומן, במוזיאון באמרספורט מוצגת גם החרב שבעזרתה נערף ראשו של המדינאי. מיקום הגופה עצמה אינו ידוע, אך יש הערכות כי השרידים נמצאים בחדר תת-קרקעי של הסנאט ההולנדי במתחם ביננהוף שבהאג. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים