משפטנים בכירים מציעים להכניס שוויון לחוק הלאום: "רק יחזק אותו"
לפי ההצעה, שעליה חתום בין היתר שופט העליון בדימוס רובינשטיין, ישונה חוק היסוד באופן שלפי המשפטנים לא יפגע בהגדרת ישראל כביתו של העם היהודי. "אנחנו מגישים לכנסת עלה של זית, בנוסח מורחב", אמר תא"ל אמל אסעד, ממובילי המאבק בחוק. ח"כ אוחנה מהליכוד שלל את ההצעה: "תקליט שבור"
בעוד בכנסת החדשה עסוקים בהצעות להגבלת בג"ץ או חוק החסינות, קבוצת משפטנים בכירים ופעילים מנסה לשוב חזרה לחוק מהכנסת הקודמת, חוק הלאום, שעורר מחאה עזה בקרב העדה הדרוזית, ומציעה לתקנו כך שיכלול בין היתר את ערך השוויון. בימים הקרובים יפנו מחברי ההצעה לחברי כנסת בתקווה שיאמצו אותה ויניחו אותה על שולחן הכנסת.
לתיקון המלא שמציעים המשפטנים - לחצו כאן
על פי ההצעה, שעליה חתום גם המשנה לשעבר לנשיאת בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין, יעוגנו בחוק יסוד ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ברוח העקרונות שבהכרזת העצמאות, השפה הערבית תוכר כשפה רשמית שנייה ועידוד התיישבות יהודית ייעשה ברוח עקרונות אלו ו"לטובת כל תושבי המדינה".
"אנו, קבוצת משפטנים ואחרים בעלי דעות שונות - מבקשים להציע תיקונים לחוק הלאום שאין בהם כדי לפגוע כהוא זה בזכות הלאומית היהודית הייחודית", הסביר השופט בדימוס רובינשטיין. הוא ציין כי לתיקון אין נגיעה לעתירות שעומדות בפני בג"ץ. "חיוני כי האזרחים הלא-יהודים כולם ובוודאי אלה המשרתים בכוחות הביטחון - יחושו כי המדינה היא ביתם. דבר זה הוא מעבר לפלפולי משפט, זו גם חובת ההגינות".
הוא הוסיף כי "הצעתנו כוללת מבוא הדומה לזה של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, הוספת נושא השוויון, שזה עיקר, וכן הבהרה מכבדת של סעיף השפה והתייחסות לסעיף ההתיישבות. אין בדברים שמץ פגיעה בזכות הלאומית היהודית במדינה היהודית והדמוקרטית, אך קבלת ההצעה תשדר את תחושת השותפות האזרחית והכבוד החשוב כל כך לאזרחי ישראל הלא-יהודים, תתרום לשלום פנימי וגם לדימוי הבינלאומי של ישראל".
תת-אלוף במיל' וחתן פרס ישראל אמל אסעד, שמנהיג את מטה המאבק לתיקון חוק הלאום, התראיין הבוקר בנושא באולפן ynet, וטען כי ההצעה רק "תחזק" את חוק הלאום. "אנחנו מגישים לכנסת עלה של זית, בנוסח חוק מורחב", אמר.
"אני לא נאבק בחוק הלאום, הוא בסדר, הוא בא להגדיר את הלאומיות של עם ישראל, הבית של העם היהודי", הוסיף אסעד. "אבל היא לא יכולה להיות רק הבית של העם היהודי כי אני חי פה, אני נולדתי פה, אני בניתי את המדינה הזאת, הגנתי עליה ביחד עם חבריי היהודים".
בתשובה לשאלה אם הוא מאמין שלהצעה יש סיכוי בקונסטלציה הפוליטית הקיימת, השיב אסעד כי הדבר אפשרי אם יופעל לחץ על הממשלה והעומד בראשה. "לדעתי לא יהיה פוליטיקאי בעל מצפון, בעל יושרה, שלא יקבל את זה. מכאן אני פונה לכל עם ישראל לקרוא את הניסוח החדש, ויחד נלחץ על ראש הממשלה ועל ממשלת הימין, אני בטוח שהם יקבלו את זה".
באולפן התארח גם פרופסור שחר ליפשיץ', ראש המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן. "היה פספוס נוראי בגרסה הקיימת של חוק הלאום, כי העובדה שהיא לא כללה את זכויות המיעוטים ואת העיקרון של השוויון - מוכיחה שאלה שחוקקו אותה מקבלים את ההנחה שמדינת ישראל לא יכולה להיות גם שוויונית וגם מדינת לאום", אמר. "דמוקרטיה, ליברליזם וזכויות אדם לא מאיימים על יהדות. זה הפרויקט הישראלי ועל זה אנחנו צריכים להיאבק".
בהמשך, התראיין באולפן גם ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד, שהיה יו"ר הוועדה בכנסת שניסחה את חוק הלאום. הוא שלל את ההצעה בתוקף. "זה תקליט שבור כי זה חוזר על עצמו לאורך כל הדרך. אומרים שהחוק בסדר וזה לא מה שיש בו, אלא במה שאין בו, וזו המילה שוויון, אבל החוק עוסק בלאום ולכן המילה שוויון לא מופיעה בו. להגיד שוויון בחוק לאום זה אומר שכל הלאומים שווים, אבל לא. ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, יש פה סתירה אינהרנטית. שוויון זה נהדר, זה אחד מעקרונות היסוד של השיטה שלנו ואנחנו מכבדים את זה, אבל זה לא קשור ללאום".