תוכנית ההגירה של טראמפ: יותר משכילים וסוף להגרלות הגרין קארד
נשיא ארצות הברית צפוי להציג תוכנית לשינוי מערכת ההגירה לטובת מועמדים דוברי אנגלית, בעלי מיומנות והצעות עבודה. זאת, במקום המצב הקיים, לפיו ההגירה מתבססת בעיקר על איחוד משפחות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
התוכנית של טראמפ, אותה יזמו בעיקר ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו של הנשיא האמריקני, היועץ סטיבן מילר והיועץ הכלכלי קווין האסט, נועדה בעיקר לאחד את הרפובליקנים סביב נושא עליו הם חלוקים פעמים רבות - מדיניות ההגירה.
אמנם האפשרות שהקונגרס יאשר את התוכנית נראית עוד רחוקה, אך היא תיתן לרפובליקנים מתווה בו יוכלו לתמוך, בעיקר נוכח העובדה שבבחירות לנשיאות ב-2020 ההגירה צפויה להיות נושא מרכזי מאוד.
במשך עשורים, חוקי ההגירה של ארצות הברית נתנו עדיפות למי שיש להם קרובים שמתגוררים במדינה, ושני שלישים מהאנשים שקיבלו גרין קארד - המזהה את נושאו כבעל מעמד של תושב קבע שאינו אזרח בארצות הברית - היו כאלו.
התוכנית של טראמפ תשמור על ההגירה החוקית יציבה - 1.1 מיליון איש בשנה, אבל ההגירה המבוססת על קשרים משפחתיים תהיה רק שליש מכמות זו. במקום זה, אנשים בעלי מיומנות גבוהה יקבלו עדיפות, ויוכלו להביא עמם את בני זוגם וילדיהם. כך אמרו בכירי הממשל לכתבים בבית הלבן.
"המטרה שלנו בטווח הקצר היא לוודא שאנו מגדירים מדיניות בנושא רפורמת ההגירה, ואנו רוצים לראות אם נוכל להביא את המפלגה הרפובליקנית להסכים למדיניות זו, שהיא לדעתנו הגיונית מאוד", אמרו פקידי הממשל. לדבריהם, "טראמפ יציג סקירה של התוכנית, כולל מסמך גדול מאוד שיפורסם בשבועות הקרובים".
התוכנית אינה מתייחסת לכמה מהנושאים השנויים במחלוקת בנושא ההגירה, כמו פתרון לגל האנשים שחוצים את הגבול הדרומי ממקסיקו. היא אינה עוסקת גם בילדיהם של המהגרים הלא חוקיים שכבר נכנסו למדינה, או בכאלו שנמצאים בה תחת מעמד מוגן זמני. היא גם אינה מטפלת בדרכים לסייע לחקלאים ולמעסיקים עונתיים למשוך יותר עובדים זמניים.
במקום זה, קושנר ואחרים בחנו את מערכת ההגירה של קנדה, יפן, אוסטרליה וניו זילנד, כדי להפוך את המדיניות האמריקנית לכזו המבוססת יותר על משיכת עובדים מיומנים ופחות על איחוד משפחות. לאחר בחינה זו, הם מצאו כי רק 12% מההגירה למדינה התבססה על תעסוקה ומיומנות, לעומת 63% בקנדה, 57% בניו זילנד, 68% באוסטרליה ו-52% ביפן.
לדברי הפקידים הבכירים, על ידי מתן עדיפות למהגרים הבקיאים באנגלית, בעלי תואר, הכשרה או הצעות עבודה, התוכנית תביא לכך ש-57% ממי שיקבלו את הגרין קארד הנכסף - יקבלו אותו בהתבסס על תעסוקה וכישורים.
בנוסף, טראמפ גם יציע לסיים את שיטת ההגרלה לקבלת הגרין קארד, שהציעה אפשרות לאזרחי מדינות עם שיעורי הגירה נמוכים לארצות הברית את האפשרות לקבל אשרות הגירה למדינה.