פייסבוק הסירה רשת חשבונות מזוייפים שפעלה מישראל
קבוצת ארכימדס, חברה ישראלית למינוף קמפיינים ברשתות החברתיות הפועלת בעיקר באפריקה, הפעילה רשת מאורגנת של חשבונות ועמודים מזוייפים שנועדו לייצר השפעה פוליטית. "הציגו עצמם כארגוני חדשות מקומיים"
רשת מאורגנת של חשבונות מזוייפים, הופעלה על ידי חברה ישראלית במטרה למנף קמפיינים פוליטיים באפריקה ובדרום-אמריקה ברשתות החברתיות: פייסבוק הודיעה היום (ה') כי לאחר חקירה ממושכת של פעילות "קבוצת ארכימדס", הוחלט להסיר לאלתר את כל הנכסים הדיגיטליים שלה מפייסבוק ומאינסטגרם, ולא לאפשר לחברה לחזור ולפעול על גבי הרשת החברתית.
בסך הכל הוסרו 256 חשבונות ועמודי פייסבוק ואינסטגרם שהיו בבעלות החברה והופעלו בצורה בלתי אותנטית: 65 חשבונות פייסבוק, 161 עמודי פייסבוק, 23 קבוצות פייסבוק, 12 אירועים ו-4 עמודי אינסטגרם. כולם הופעלו על ידי החברה הישראלית, מישראל, ויועדו למשתמשים בעיקר באפריקה, בדרום אמריקה ובדרום-מזרח אסיה. כ-2.8 מיליון משתמשים עקבו אחרי אחד או יותר מהעמודים הללו.
"הקבוצה פעלה באמצעות קבוצה מאורגנת של חשבונות מזוייפים, כדי ליצור מעורבות באופן מלאכותי על גבי הפלטפורמה של פייסבוק", מסביר נתנאל גליישר, מנהל מדיניות אבטחת הסייבר בפייסבוק העולמית. "מדובר בעמודים וחשבונות שהוצגו כאילו והם שייכים לארגוני חדשות מקומיים, ועסקו הדלפת מידע על פוליטיקאים, הדיפת ביקורת ויצירת נרטיב חיובי עבור לקוחות החברה".
גליישר חוזר ומסביר כי הסרת פעילות בלתי מהימנה מאורגנת בפייסבוק - מבוססת על דפוסי הפעילות עצמם ולא על התוכן. "המודעה המוקדמת ביותר שהצלחנו לזהות שמקושרת לפעילות החברה היא משנת 2012", מסביר גליישר, "יש לנו מערכות אוטומטיות שעוסקות בזיהוי והסרה של עמודים מזוייפים - אבל כאן מדובר בצעד חמור יותר שהוא תוצאה של חקירה מקיפה של דפוסי ההתנהגות של החברה".
גליישר מסביר כי במקרה של קבוצת ארכימדס הוסרו כל הנכסים הדיגיטליים מהפלטפורמות השונות של פייסבוק, ואם יתגלו נסיונות לפתיחה מחדש של עמודים וחשבונות - אלה ייחסמו. בנוסף אמר כי פייסבוק הוציאה מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים לחברה הישראלית.
לקבוצת ארכימדס יש נוכחות דלה במיוחד ברשת: באתר החברה המינימליסטי משהו, נכתב: "קבוצת ארכימדס מורכבת ממומחים המגיעים ממנעד רחב של תחומים, כולל ייעוץ, לובי, דיפלומטיה ויחסים בינלאומיים, מידע ורשתות חברתיות. הצוותים שלנו נטלו חלק משמעותי בקמפיינים פוליטיים וציבוריים רבים, בהם מערכות בחירות לנשיאות ופרויקטים נוספים ברשתות החברתיות". עוד נכתב באתר כי "ארכימדס יוצרת ומפעילה שדה עצמאי בתוך הזירה של רשתות חברתיות".