שתף קטע נבחר
 

אז איך תראה הקואליציה?

אחרי הארכה נוספת של 14 יום להרכבת הקואליציה, מתמודד נתניהו עם אתגרים משמעותיים בדרך לממשלה החדשה וגם כחול לבן עוד עלולה למצוא את עצמה בפנים. ניתוח מיוחד

השבוע קיבל נתניהו ארכה של עוד 14 ימים לכינון קואליציה. כפי שצפינו, חלק מהשותפים הטבעיים עושים חיים קשים במשא ומתן והפערים בין הרצונות והדרישות השונות גדולים. לעתים נדירות אף מהותיים.

 

למרות שטרם נחתמו הסכמים עם אף אחת מהשותפות, ישנן הסכמות על מהותם של דברים מסוימים, בעיקר בתחום שלטון החוק (או העדרו, תלוי איך מסתכלים על כך), כאשר כל השותפות מסכימות לתמוך במהפכה החוקתית שמוביל בנימין נתניהו ועיקרה החלשת מעמד הרשות השופטת והאיזונים והבלמים הקיימים בין שלוש הרשויות ובסופו של יום גם הענקת חסינות לנתניהו. אמנם השיח הוא סביב חוק המסתננים, חוק גירוש משפחות מחבלים וחוק פסקת ההתגברות, המעניקה לכנסת ולממשלה (באמצעות הכְּנֶסֶת בשבתה כרשות המחוקקת) את היכולת לחוקק חוקים עוקפי בג"צ, אולם גם חלק מחברי הקואליציה העתידית מדברים בצורה גלויה על כך שיש להעניק לנתניהו חסינות מפני העמדה לדין בפרשות השונות.

 

אז מדוע לא הוקמה הקואליציה עד כה? ובכן, אבן הנגף היחידה האמיתית העומדת בפני הממשלה הבאה היא חוק הגיוס, כאשר מצד אחד של המתרס עומדת מפלגת ישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן אשר עומדים על העברת חוק הגיוס כמתכונתו הנוכחית ולחייב אברכים בגיוס לצבא, ומהצד השני של המתרס עומדים יעקב ליצמן ומפלגת אגודת ישראל המתנגדים לגיוס החרדים לצבא באופן גורף, ועל עריכת שינויים מרחיקי לכת בחוק טרם העברתו בכנסת.

 

נתניהו חושד כי התעקשותו של ליברמן וחוסר מוכנותו להתגמש אינה אידיאולוגית אלא עקרונית. ליברמן בזבז בעבר את כל האשראי הציבורי שהיה לו וכעת, לאחר שעבר כנגד כל הסיכויים את אחוז החסימה ונבחר שוב לכנסת בניגוד לכל הסקרים, חשוב לו להציג אי אילו קבלות לציבור שתמך בו. נתניהו חושד כי ליברמן ביחד עם משה כחלון עשו יד אחת כדי למנוע מנתניהו להקים ממשלה. אך האם למשה כחלון באמת יד בדבר? קשה לדעת. אמנם משה כחלון הצהיר השבוע (יום ב') כי לא יחתום על הסכם קואליציוני לפני שיחתם הסכם עם מפלגת ישראל ביתנו, אולם קשה לדעת האם כך באמת יקרה.

 

בכל מקרה עומדת בפני נתניהו האפשרות להקים קואליציה גם בלי ליברמן. אמנם תהיה זו קואליציית מיעוט בת 60 חברים, אולם בליכוד מעריכים כי ליברמן לא יצביע נגד הקואליציה, גם אם משבר הגיוס לא ייפתר. זוהי ברירת מחדל אולם נתניהו חייב לסיים את מלאכת הרכבת הממשלה עד תום 14 הימים שהוקנו לו על-ידי נשיא המדינה.

 

- ()
אופוזיציה או קואליציה? בני גנץ

 

האם קואליציית מיעוט יכולה לשרוד? ובכן, אני מעריך כי נתניהו ימצא נוסחה לצרופו של ליברמן לקואליציה. לנתניהו אין כל רצון להיות נתון לחסדיו של כל חבר כנסת (ע"ע אורן חזן ומיקי זהר בכנסת היוצאת, אשר "עשו שרירים" אל מול הקואליציה בעת ההצבעה על תקציב המדינה) והוא נחוש שהקואליציה בראשותו תהיה גדולה יותר.

 

נשאלת השאלה הבאה – מה קורה עם כחול לבן? ובכן, נכון לרגע זה נראה כי כחול-לבן טרם נכנסה לתפקידה כאופוזיציה. אמנם מספר חברי כנסת כבר יצאו בהצהרות, אולם לא נשמעו הצהרות גדולות מצד ארבעת מובילי הסיעה ולא נראה כי מתוכננת פעולה גדולה להוציא אנשים לרחובות. אם ניתן להמר, נתניהו מגשש גם בקרב חלק מהחברים כדי לראות אם יוכל לקושש תמיכה גם בקרב חלק מחברי הסיעה שקשה להאמין שתשרוד את הכנסת ה-21 כמקשה אחת.

 

בקרב קולות רבים במחנה השמאל-מרכז יש חשש מהמהפכה החוקתית שמתכנן נתניהו ולצורך כך מבקשים להכניס מפלגת שמאל-מרכז או "גורמים ממתנים" לממשלה ובכך לאזן במקצת את הרצון להחליש את הרשות השופטת ולהסיר את האיום מעל השולחן. יש בכך סוג של משאלת לב ותמימות שכן בקרב חברי הקואליציה המתהווה יש תמימות דעים בעניין שאת הרשות השופטת חובה להחליש על-מנת להחזיר את "ריבונות העם", כלשון חלק מחברי הקואליציה המתגבשת.

 

יחד עם זאת יתכן וכי בטווח הזמן הקרוב נתניהו יציב מלכודת דבש בדמות תיק משפטים למפלגת האופוזיציה הראשית בניסיון למשוך אותם או לפחות את חלקם לקואליציה. במצב כזה צפוי פילוג בסיעה – יאיר לפיד מבין כבר כי את השלטון לוקחים מהאופוזיציה, ולא דרך "שליחויות מדיניות" מטעם עצמו, בעוד שבני גנץ וחלק מאנשיו לא נראים כל כך החלטיים. גם בקרב חברי תל"ם, הסמן הימני של הסיעה אין תמימות דעים. האם חברי כנסת כיועז הנדל וצבי האוזר יצביעו כנגד הצעות חוק בעלות אופי "לאומי"? ימים יגידו.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, יצחק קלמן
מי ישב בממשלה החדשה?
צילום: EPA, יצחק קלמן
מומלצים