26 בעקבות גביע אחד: המספרים של האירוויזיון
הבלונדיניות שולטות, הגברים יותר. האנגלית תנצח, הקירחים יפסידו. לקראת הגמר: באיזה ענף התחרה נציג שבדיה, מה שמה המלא של "נועה קירל של בלרוס", באיזה תואר מחזיקה לאונורה הדנית, מה הקשר המרוקאי ומהם הסיכויים לאירוויזיון באוסטרליה? כל הנתונים לפני הגמר ב-22:00
הערב זה קורה. אחרי שנה של הכנות, שבוע של שידורים מ"הכפר" ושני חצאי גמר, מגיע רגע האמת - גמר האירוויזיון ייפתח ב-22:00, ועיני אירופה כולה יהיו נשואות לתל אביב. כדי לעזור לכם להעביר את הזמן עד לפתיחת המשדר, ולהמתנה המייסרת עד קבלת התשובה אם קובי מרימי יצליח לסיים במקום גבוה יותר מה-25 שצופים לו אתרי ההימורים, הנה קצת מספרים ונתונים על מה שהיה, ועל מה שיהיה.
עד היום רק חמש מדינות מארחות לקחו את הגביע – אירלנד (ב-1993 וב-1994), ישראל (1979, עם הללויה), שווייץ (ב-1956, האירוויזיון הראשון), לוקסמבורג (1973, בעזרת אן מארי דויד) וספרד ב-1969, אז סיימה בשוויון עם שלוש מדינות נוספות. לפי מומחי האירוויזיון, רק נס יוביל את מרימי להצטרפות לרשימה הקצרה הזו, שנה אחרי הניצחון של נטע ברזילי.
אבל הבחירה בזמר בן ה-27 מרמת גן דווקא לא מפתיעה. 13 מ-26 המדינות שמשתתפות בגמר שלחו לתחרות זמרים גברים, לעומת 9 נשים וארבע להקות. אצל הנשים רוב מוחלט לבלונדיניות - 6 לעומת 3 ברונטיות.
מחפשים בלונדינים גברים? לא כדאי לכם. רק שניים יופיעו - הזמר הצרפתי ואחד מנציגי איסלנד. גם קירחים לא ממלאים את "אקספו תל אביב". סרחאט מסן מרינו ואחד הנורבגים הם היחידים. האופציה לשיער כחול נגוזה, כשנציגת אוסטריה לא עברה את חצי הגמר.
ב-20 השנים האחרונות, מאז הותר לשיר בכל שפה, 17 מהמנצחים שרו באנגלית. ב-2019 לא צפוי שינוי. מבין 26 השירים, רק אלו של אלבניה, סלובניה, איסלנד, איטליה וספרד לא כוללים את השפה הזו. מחמוד האיטלקי שר גם בערבית, סרחאט משלב טורקית לצד האנגלית ולאונורה הדנית נותנת כבוד לצרפתית, בתקווה לקבל דוז פואה, או לפחות פואה.
מלטה תחילה
סדר ההופעות במוצאי שבת נקבע לאחר חצי הגמר השני, וממנו עלה כי מיקלה ממלטה תפתח את הגמר. זכייה אחת כבר יש לה - בעונת הפקטור של אקס פקטור המקומי - והיא תקווה לשבור את הנאחס של האי הים-תיכוני. המלטזים סיימו בעבר פעמיים במקום השני ופעמיים במקום השלישי, מה שמקנה להם את התואר: המדינה המצליחה ביותר באירוויזיון שמעולם לא זכתה בו.
קלאופטרה פוגשת את פנלופה קרוז? לא, זו רק המתחרה האלבנית ג'ונידה מליקי, השנייה ברשימה. עם פירוטכניקה סטייל הסנה הבוער, היא מקווה לשבור את הישג השיא של המדינה - מקום שביעי בגמר האירוויזיון.
במספר 3 יש כניסה ראשונה לגבר, או למעשה - לגברים. להקת הבנים הצ'כית "לייק מלאווי" העלתה את המדינה לגמר בפעם השנייה אי פעם. "חבר של חבר" של ה"ביטלס עם הסוודרים" הוא שיר פשוט, אבל צבעוני ומגניב.
ומלהקת בנים לצמד בנות. לוריקה וקרליטה, "אחיות" של גרמניה בשירן "אחות", מועמדות למקום האחרון לפי אתרי ההימורים. קובי מרימי יצפה בעניין.
אחריהן יעלה ראשון הפייבוריטים, סרגיי לזארב הרוסי. כמו בכל ההופעות הקודמות של רוסיה, גם השנה נציג המדינה עלה לגמר. הפעם, בלבן ועם פירוטכניקה נפלאה, יש לו גם סיכוי קטן להפתיע.
מחליקה אמנותית ליד ענן
לאונורה הדנית, בשיר באנגלית-צרפתית, תעלה במספר 6. אלופת דנמרק לשעבר בהחלקה אמנותית, שמופיעה קרוב לעננים עם שלייקס ופירוטכניקה בסגנון ערוץ "הופ", מאמינה ש"אהבה היא לתמיד". או לפחות, זה מה שמאמינים כותבי השיר שלה.
אחריה יצעד לבמה סרחאט, זמר טורקי ורופא שיניים בהכשרתו. זו הפעם השנייה שהוא מייצג את סן מרינו באירוויזיון ואם לא יסיים במקום האחרון או הלפני אחרון, הוא ישבור את שיא הדירוג של המדינה.
צפון מקדוניה מתחרה לראשונה בשם זה, בעקבות ההסכם עם יוון על שינוי השם ממקדוניה. תמרה תודבסקה הבלונדינית נראית לבושה כאילו הגיעה לאוסקר, או אם תרצו - ליידי גאגא ב"כוכב נולד".
ספרינטר בגוספל
מספר 9 ברשימה הוא ג'ון לונדוויק השבדי, ספרינטר מצוין שזכה בעבר במדליית ארד באליפות שבדיה באתלטיקה. בתל אביב הוא מכוון לזהב, אבל אחרי חצי הגמר הסיכויים שלו ירדו במעט. השיר שלו נפתח רגוע, אבל אז מתחיל קטע הגוספל, והאולם מתפוצץ.
אחריו זה הזמן להירגע, עם צמד הגיקים החמודים מסלובניה. המצלמה שמסתובבת סביב הזוג עושה סחרחורת, אבל מלבד זה יהיה קשה למצוא רגע שקט יותר הערב.
חושבים ש"פואגו" של אלני פוריירה - זו שהפסידה לנטע אשתקד - מבצע קאמבק? לא, זו רק טאמטה, הנציגה הפעם של קפריסין, האי שהשתתף 36 פעמים באירוויזיון, ועדיין לא זכה. סוג של שיא, שלילי.
47% לניצחון הולנדי
אחריה יעלה ויבוא הפייבוריט הגדול לזכייה השניה. לפי אתרי ההימורים, לדאנקן לורנס מהולנד סיכוי של לא פחות מ-47% להביא את אירוויזיון 2020 להולנד. לורנס, שנולד בכלל כדאנקן דה מור, שם קצת יותר הולנדי, הלך נגד הטרנד ולפחות בחצי הגמר לא לבש שחור וגם לא לבן.
הגענו לאמצע הדרך, ואל נציגת יוון קתרינה דוסקה. מחכים לפירוטכניקה בשיר שלה? תחשבו על "הולדת ונוס" פוגשת את הבלט הרוסי עם חרבות והתעמלות אמנותית. עכשיו תמשיכו.
שיר מספר 14 הוא הרגע הגדול של ישראל, ושל קובי מרימי. הזמר הצעיר, שהפחית 50 ק"ג ממשקלו לאחר השחרור וקיבל לא מעט השוואות לפרדי מרקורי, ניצח "בכוכב הבא לאירוויזיון" - לאחר שכבר הודח. קשה להאמין שישחזר את ההישג של נטע שתופיע לפניו עם "ננה בננה" ויכבוש את אירופה כמו להקת שלוה, שוויתרה על האופציה לזכות בכרטיס עקב החזרות בשבת.
הוויקינגים מנורבגיה, אישה ושני גברים, חושבים שהם גיבורי על. כשברקורד של המדינה שלך 11 פעמים מקום אחרון, יותר מכל מדינה אחרת, כנראה עושים כל דבר כדי לבלוט.
"אד שירן להמונים", שמייצג את בריטניה וידוע יותר (או פחות) בשם מייקל רייס, לא צפוי לקרב לזכייה את הלוזרים של אירופה, שסיימו 15 פעמים במקום השני.
זמן הפרובוקציה
הפרובוקציה השנתית עשויה להגיע בשיר מספר 17. האיסלנדים השונאים "הייטרי" הביאו שני גברים לבושים בסטייל סאדו-מאזו, כלוב ענק – וגבר שלישי שמכה בפטיש. הם הזמינו את נתניהו לקרב ואמרו כי ישמחו לראות את סיומו של הכיבוש הישראלי. כמו כל שנה, גם הפעם כל המדינה צפויה לצפות בהם - אשתקד יותר מ-97% מאלו שפתחו טלוויזיה בשעת גמר האירוויזיון, צפו במשדר זה.
אסטוניה שלחה דווקא זמר שבדי, ולמרות שם השיר, "סערה" לא צפויה בשלוש הדקות הללו. האסטונים זכו בעבר פעם אחת באירוויזיון ואף פעם לא סיימו אחרונים בגמר.
זנה, "נועה קירל של בלרוס", העלתה את המדינה בפעם השנייה לגמר. היא רק בת 16, אבל ברקורד שלה כבר יש שתי הופעות במוקדמות הבלרוסיות של האירוויזיון לילדים. ולא, זנה זה לא שמה המלא. הוא קצת יותר ארוך – זינאידה אלכסנדרובנה קופריאנוביץ'.
זמן אזרבייג'ן מגיע, וזה גם זמן הפאתט. בתלבושת שלקוחה מ"סטאר טרק" ובפירוטכניקה סטייל "איירון מן" ממשיך צ'ינגיז היטב את דרכה של המדינה שהשקיעה את הסכום הגבוה ביותר אי פעם לאירוח אירוויזיון.
בילאל לפני מחמוד
אחד המתחרים המוכרים ביותר יעלה במספר 19. זהו בילאל חסאני, בן 19 מצרפת, שנולד בפריז למשפחת מהגרים ממרוקו. בציוץ ב-2014 מחשבונו הואשמה ישראל בפשעים נגד האנושות, אבל בילאל טען כי לא הוא כתב את הציוץ הזה. את השיר שלו, "רוי", הוא דווקא כן כתב.
מחמוד האיטלקי, בן לאב מצרי שגדל עם אמו ילידת סרדיניה, מכנה את הסגנון שלו "פופ מרוקאי". את שם הבמה שלו לקח מי שגדל כאלסנדרו מחמוד משם משפחתו. הוא ינסה להביא את הגביע לאחת המממנות של האירוויזיון, שהקונספט שלו מבוסס למעשה על פסטיבל סן רמו המיתולוגי. ניצחון בגרסה ה-69 של סן רמו הביא את מחמוד לאירוויזיון.
סרביה, המדינה הראשונה שזכתה בהשתתפות הבכורה שלה באירוויזיון (חוץ משווייץ באירוויזיון הראשון) שלחה הפעם את מי שלפחות במראה מזכירה את אורית שחף מהיהודים. נבנה בוזוביץ' נולדה ב-1994 בקוסובו, ארבע שנים לפני המלחמה.
הרשימה כמעט נגמרת, ואנחנו מגיעים לשני מועמדים לניצחון. הזמר-דוגמן השווייצרי לוקה הני בחר בחולצה שקופה לחצי הגמר, ובריקודים סטייל ג'סטין טימברלייק. אתרי ההימורים מעניקים לו את המקום השלישי עם סיכוי של 7% לקפוץ לכיכר רבין אחרי חצות.
פסל החירות בבלונד תביא גביע?
אחריו תעלה לבמה האוסטרלית המרחפת קייט מילר-היידקה, "פסל החירות בבלונד", אם תרצו. לפי ההימורים, רק ההולנדי מדורג לפניה - והשיבוץ, רגע לפני הסיום, פועל לטובתה. אם הזמרת בת ה-37 תגבור עליו ועל יתר 24 המתחרים, באירוויזיון תזכה לראשונה מדינה מהצד השני של העולם. למעשה, אם לא מחשיבים את ישראל, אוסטרליה היא המדינה הלא אירופית השנייה שמשתתפת באירוויזיון, אחרי הבלחה של מרוקו ב-1980. אבל בכל מקרה, האירוויזיון לא יגיע לאוסטרליה. עקב פערי השעות, בין היתר, במקרה של ניצחון אוסטרלי הם לא יארחו את התחרות - אלא יוכלו לקבוע את זהות האירופית שתארח. בין האופציות, לפי ההערכות: גרמניה ובריטניה.
ועכשיו - הסוף. שיר מספר 26 הגיע, שירו של מיקי מספרד. הספרדים היו הראשונים שזכו פעמיים ברציפות, ב-1968 וב-1969, עשור בדיוק לפני הדאבל שלנו. הפעם יש להם שיר כייפי, ואם לא תירדמו, לא תפספסו כנראה את הטרנינגים הצבעוניים.