שתף קטע נבחר
 

צפו: הניתוח שמחזיר את הקול הצלול למעשנים

מעשנים רבים סובלים מפגיעה באיכות הקול, מרביתם נשים מעשנות שקולן הופך עם הזמן למחוספס וגברי. ניתוח חדשני מאפשר להחזיר את הקול שנים אחורה ולהעלים כמעט לחלוטין את נזקי העישון הווקאליים. הניתוח בסל הבריאות אבל יש גם תנאי: תנותחו רק לאחר הפסקת העישון

 

האזינו: כך נשמעת רויטל לפני ואחרי הניתוח

 

 

במשך שנים היא התרגלה לקול המעובה שלה ולפניה אליה בלשון זכר: בעקבות שנים רבות של עישון, קולה של רויטל (השם המלא שמור במערכת) נשמע יותר ויותר חרוך וגברי. "התרגלתי לכך שבטלפון מדברים אליי כאילו הייתי גבר", היא מספרת, "התרגלתי מצד אחד, אבל אני לא יכולה לומר שזה לא נגע בי ופגע. הבנתי שאני אשמה במצב, ושיום אחד אצטרך להפסיק לעשן".

 

בגיל 17 הציתה רויטל את הסיגריה הראשונה, והעישון, עם הפסקות קלות פה ושם, נמשך 40 שנים, בתדירות של חפיסה ליום. בעולם הרפואה הכמות הזו נחשבת כ"40 שנות חפיסה" (הכפלה של מספר החפיסות במספר השנים), כמות עצומה, שמגבירה את הסיכון לשלל מחלות. אבל מסתבר שדווקא הפגיעה האסתטית – מקמטים, הצהבת שיניים וציפורניים, הריח הרע ועיוות הקול – הם אלה שמפריעים הכי הרבה למעשנים, ולאו דווקא המחלות.

 

הפגיעה במיתרי הקול מפריעה למעשנים יותר מהכל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפגיעה במיתרי הקול מפריעה למעשנים יותר מהכל(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד

דו"ח: כרבע מהישראלים מעשנים; יותר ממה שמציג משרד בריאות

עישון בישראל: כ-50% מהתלמידים החלו לעשן בגיל 13

סכנה: מעשנים "רק" סיגריה אחת ביום? זה מה שיקרה לכם

 

העישון פגע משמעותית במיתרי הקול, והביא לא רק לקול גברי, אלא גם לקושי בדיבור בבקרים. "הייתי קמה בבוקר והיו לוקחות לפעמים שעות עד שיכולתי בכלל לדבר", היא מספרת, "הקול פשוט היה נעלם בבוקר, ורק לקראת הצהריים העסק התחיל להתחמם ויכולתי להוציא קול.

 

"אחרי ארבעים שנות עישון החברים של הילדים התחילו לצחוק על הקול שלי", משחזרת רויטל, "הם גיחכו על כך שאימא שלהם נשמעת כמו גבר. עד אז בחרתי להתעלם, ואולי התרגלתי. אבל בנקודה הזו החלטתי שצריך להפסיק לעשן, ולטפל בפגיעה בקול".

 

רויטל פנתה לד"ר יניב חמצני, מומחה לרפואת אף אוזן גרון מבית החולים בילינסון ומנהל השירות לטיפול במחלות גידוליות של הגרון, שהתמחה בתחום ניתוחי מיתרי הקול. לאחר הניתוח התבקשה רויטל לשמור על שתיקה במשך שבוע, ולאחר מספר שבועות קולה חזר שנים אחורה. "אנשים לא הבינו למה אני נשמעת פתאום צעירה ועירנית ולא חולה ועייפה עם קול גברי", היא מספרת, "זה בהחלט ניתוח משנה חיים".

 

כמו מיתר שאינו מתוח

מיתרי הקול הנמצאים במעמקי הגרון, בנויים ממספר שכבות: מדובר באיבר שרירי המצופה בשכבה עדינה של רירית. כדי לייצר את הקול, נדרש רטט. מיתרי הקול הם שרוטטים, כמו מיתרי גיטרה. משב אויר המגיע מהריאות, עובר דרך מיתרי הקול וגורם לרטט שלהם, הקול שנוצר עולה ללשון ולשיניים שם נוצרות ההברות והמילים.

 

כאשר מיתרי הקול בריאים דקים עדינים ומתוחים, מתקבל רטט בתדר מסוים האופייני לגבר או לאישה. אולם כשהמיתרים הופכים להיות נפוחים ובצקתיים, נוצר קול מעובה כמו במיתר של גיטרה שאינו מתוח ועבה. כך, הקול של אישה מעשנת שאמור להיות גבוה, הופך להיות נמוך עד קול בס.

 

"כל דבר קטן יכול לגרות את הרירית של מיתרי הקול", מסביר ד"ר חמצני, "החל מזיהום אוויר, וירוסים, חיידקים, אלרגיות, מזון חומצי, וכלה בעשן הסיגריות והרעלנים שבו. כאשר יש חשיפה כרונית במשך שנים לעשן הסיגריות, הופכת הרירית למודלקת, בצקתית ונפוחה".

 

כאשר יש חשיפה כרונית במשך שנים לעשן הסיגריות, מיתרי הקול הפכים להיות נפוחים ובצקתיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאשר יש חשיפה כרונית במשך שנים לעשן הסיגריות, מיתרי הקול הפכים להיות נפוחים ובצקתיים(צילום: shutterstock)

 

אבל זו לא הסכנה היחידה למיתרי הקול כתוצאה מעישון: "רעלני הסיגריה מגבירים את הסיכון גם לגידולים וסרטן במיתרי הקול המשפיעים אף הם על הצרידות וצלילות הקול".

 

לדברי ד"ר חמצני, מי שמפתח צרידות מעל פרק זמן של 3 שבועות, צריך להגיע לבדיקה אצל רופא אף אוזן גרון. במהלך הבדיקה מוחדר סיב אופטי ובקצהו מצלמת וידאו המדגימה את מיתרי הקול. במידה שמתגלה ממצא חשוד על פני המיתרים, יכול הרופא ליטול ביופסיה מהאזור. אם מדובר בנגע שפיר כמו פוליפ, נשלח המטופל להדרכת היגיינה קולית אצל קלינאית תקשורת. כאשר מדובר על מעשן, הדרך לריפוי חייבת לעבור דרך הפסקת עישון.

 

אבל זה לא מספיק: מי שעישן במשך שנים, סובל כאמור מבצקת כרונית במיתרי הקול, שהיא לעיתים בלתי הפיכה גם לאחר הפסקת העישון. במקרה כזה, הדרך היחידה לשיפור הקול היא באמצעות ניתוח אנדוסקופי המבוצע כולו דרך הפה ללא צלקות בצוואר. הפרוצדורה אורכת כשעה תחת הרדמה כללית, במהלכה מנוקזת הבצקת ממיתרי הקול. לאחר הניתוח מתבקש המטופל שלא לדבר במשך שבוע. אחר כך, ייארכו עוד כמה שבועות עד שהקול ישוב לקדמותו. והתוצאות – משמעותיות.

 

"הניתוח בדרך כלל לא מחזיר את הקול לימי הנעורים אבל הוא מביא לשיפור משמעותי ביותר" מסביר ד"ר חמצני, "נשים שעישנו חוזרות להיות בעלות קול נשי, הצרידות נעלמת, וגם הקושי להפיק קול בבוקר נעלם". על פי ההערכות, עד כה ביצעו מאות נשים וגברים מעשנים את הניתוח שנמצא בסל התרופות ונחשב לבטוח ובעל סיכונים נמוכים. אבל אם תרצו לעבור אותו, תאלצו להתמודד עם תנאי אחד: הפסקת עישון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה העישון עושה לקול?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים