סקסטינג מזיק לבריאות? רק כשהוא לא הדדי
החלפת הודעות ותמונות בעלות אופי מיני הפכה בשנים האחרונות לצורת תקשורת שכיחה. יש הטוענים שמדובר בהתנהגות מינית נורמטיבית לתקופתנו, ויש המתריעים מפני השלכות שליליות פוטנציאליות. מחקר חדש שבחן את הקשר שבין סקסטינג לבעיות נפשיות, שופך אור על הפרקטיקה, כולל בשורה מפתיעה מאוד לגברים שביניכם
סקסטינג (שליחת טקסטים בעלי תוכן מיני מפורש, בין אם מדובר במלל ובין אם בתמונות עירום) הפך בשנים האחרונות לצורת תקשורת שכיחה. צורת תקשורת זו נפוצה בעיקר בקרב צעירים – כחצי מהצעירים שולחים הודעות מיניות, ויותר מחצי נוהגים לקבל כאלה, אם כי היא מקובלת בעיקר לאחר סיום גיל ההתבגרות (רק כעשרה אחוזים מהמתבגרים נוהגים לשלוח ולקבל הודעות מיניות הדדיות).
סקסטינג - המדריך לשליחת הודעות ארוטיות
הדעות לגבי סקסטינג מצד אנשי מקצוע, חוקרים והציבור הרחב, הן חלוקות. יש הטוענים שמדובר בהתנהגות מינית נורמטיבית לתקופתנו, ויש המתריעים מפני השלכות שליליות פוטנציאליות ומצביעים על התופעות המסוכנות המלוות פעמים רבות את הסקסטינג, כמו: בריונות, פרסום ללא רשות של תמונות אינטימיות ואלימות כלפי נשים. בנוסף לכך, נערכו מחקרים רבים בפסיכולוגיה שניסו להראות קשר בין סקסטינג לבין מגוון של בעיות נפשיות, אולם טרם התקבלו ממצאים אחידים.
36% קיבלו הודעות סקס לא רצויות
אז מהי האמת? האם סקסטינג הוא ביטוי לגיטימי של מיניות, או שמא מדובר ברעה חולה שיש להישמר מפניה? מחקר חדש שפורסם לאחרונה ב- Journal of Cyberpsychology Behavior and Social Networking ובדק את הקשר בין סקסטינג לבעיות נפשיות, מספק פתרון לדילמה. הוא מראה שלסקסטינג יש השפעה שלילית על הנפש שלנו, אולם רק כאשר הוא נעשה שלא בהסכמה או בכפייה.
המחקר נערך על מדגם של 444 צעירים בגילאי 18-21, והתמקד בסקסטינג של תמונות עירום. מטרתו היתה לבדוק את הקשר בין שליחת וקבלת תמונות עירום לבין ארבעה סוגים של בעיות אפשריות: דיכאון, חרדה, תסמיני לחץ ודימוי עצמי נמוך. שלושה רבעים מהנחקרים דיווחו שהם קיבלו הודעות מיניות (78% מהגברים, ו-66% מהנשים), וכחצי הודו שהם שלחו כאלה (57% מהגברים ו-55% מהנשים). אולם לא נמצא קשר בין עצם הקבלה והשליחה של הודעות סקס לבין בעיות נפשיות כאלה או אחרות.
רק כאשר הכניסו החוקרים למשוואה משתנה נוסף – האם הודעות אלה היו רצויות - התגלה הקשר שבין סקסטינג למגוון של בעיות. החוקרים שאלו את הנבדקים שתי שאלות: האם אי פעם קיבלת הודעת טקסט עם תמונות מיניות מפורשות של אדם אחר מבלי שהיית מעוניין/ת בכך, והאם אי פעם הסכמת לשלוח הודעות מיניות למרות שלמעשה לא היית מעוניין/ת בכך. מסתבר שיותר משליש (36%) מהנחקרים קיבלו הודעות סקס לא רצויות, וכרבע (23%) אולצו לשלוח כאלו למרות שלא היו מעוניינים בכך. באופן לא מפתיע, שיעור הנשים שקיבלו תמונות עירום בניגוד לרצונן וללא הסכמתן היה כפול משיעור הגברים שמצאו תמונות לא רצויות במסנג'ר שלהם.
כאשר נבדק הקשר בין קבלת תמונות עירום ללא הסכמה ובין שליחת תמונות עירום תחת לחץ לבין משתנים נפשיים, נמצא ששניהם קשורים לרמות גבוהות יותר של דיכאון וחרדה, לתסמיני לחץ ולדימוי עצמי נמוך. מכאן ששתי חוויות הסקסטינג הבלתי רצוי, ביחד ולחוד, יכולות לנבא מצוקה נפשית בקרב צעירים.
"דיכאון עלול להיות מקושר לסקסטינג כאשר אנשים חשים בצורך באישור מאנשים אחרים, וחשים מחויבים לשלוח סקסטינג בגלל תחושת חוסר שליטה או דימוי עצמי נמוך", מסבירים החוקרים. "אנשים עם רמות גבוהות של חרדה עשויים לעשות סקסטינג מתוך תקווה שהדבר ישפר את מערכות היחסים הקיימות או הפוטנציאליות שלהם, או בכדי למנוע קונפליקט. הם עלולים לחוש חרדה מתוצאות שליליות כמו חשיפת התמונות ששלחו".
גברים ונשים במבחן התוצאה
הממצא המעניין מכל התקבל כאשר בדקו כיצד סקסטינג לא רצוי משפיע על גברים לעומת נשים. לפי האמונה הרווחת, נשים מושפעות לרעה מסקסטינג יותר מגברים, אולם ממצאי המחקר הראו את ההפך. מסתבר שאומנם נשים מקבלות יותר תמונות עירום בניגוד לרצונן, אבל גברים מושפעים באופן שלילי יותר מקבלת תמונות עירום שלא ביקשו בהן. קבלת תמונות סקס לא רצויות היתה קשורה למצוקה נפשית רבה יותר אצל גברים.
סקסטינג, אם כן, הוא התנהגות מינית מקובלת, כל עוד הוא נעשה בהסכמה ומתוך רצון חופשי של שני הצדדים. ברגע שקבלתו או שליחתו אינה רצויה, עלולות להיות לו השלכות נפשיות שליליות על גברים ונשים כאחד. לכן, לפני שאתם שולחים ולפני שאתן שולחות תמונה של איבריכם/ן המוצנעים, וודאו שהצד השני אכן מעוניין בכך, ולעולם אל תלחצו על הצד השני לשלוח אליכם את תמונתה או לנקוט בכל פעילות מינית שאינה מעוניינת בה.