מי אשם בקריסת המנוף? החברות מגלגלות אחריות
אתר הבנייה שבו אירע האסון שייך לרמי שבירו, אך החברה המבצעת היא נאות שמיר שמעבירה את האחריות הלאה לחברת המנופים. שם הביעו צער על התאונה ומסרו כי המקרה עדיין בבדיקה. הרב הראשי: "קבלן שלא מוודא כי נשמרים כל כללי הבטיחות חייב נידוי"
קריסת המנוף ביבנה שהביאה למותם של ארבעה גברים התרחשה באתר בנייה השייך לחברה היזמית רמי שבירו, שבו פועלת החברה המבצעת נאות שמיר. אך בחברה הטילו את האחריות לאסון על מפעילת המנוף, רמ"א מנופים, שאנשיה הביעו צער על התאונה הקשה, וטענו כי פרטי המקרה עדיין בבדיקה. התאונה אירעה באתר הבנייה של זוכי הגרלת 303 של מחיר למשתכן, הכולל 354 יחידות דיור בשכונת נאות שמיר ביבנה הירוקה.
"הרכבת המנוף, הפעלתו ופירוקו נעשים כולם על-ידי חברת רמא מנופים ובאחריותה הבלעדית" טענו בנאות שמיר, שהוקמה על ידי שבירו ב-2016 לביצוע פרויקטים ביבנה, והוסיפו: "איננו יודעים את הנסיבות שגרמו לתאונה. חברת נאות שמיר מקפידה על שמירת כל נהלי הבטיחות המחמירים באתר. מנהל האתר הנחה הבוקר את עובדי חברת רמא מנופים בנהלי הבטיחות הנדרשים".
עם זאת, עו"ד ישראל אסל מהפורום למניעת תאונות עבודה, חולק על גישה זו."אני חושב שתמיד למבצע עבודה יש אחריות כוללות וההתנערות לא במקום", אמר ל-ynet. "מבחינת תקנות הבטיחות בעבודה, האחראי באתר הבנייה הוא מבצע העבודה, נאות שמיר. הם טוענים שאין להם אחריות כי הם הזמינו צוות מקצועי שיבוא ויפרק את הכלי. נכון שהם לא מומחים בעגורנים, אבל הם צודקים ולא צודקים, כי יש להם אחריות מלמעלה על כל מה שקורה באתר.
"לפני שצוות של פירוק מגיע, צריך לבדוק שהוא צוות מקצועי, שכולם עברו הכשרות ושכולם רשומים. אני לא יודע מה יתברר במקרה הזה, והאם יתברר שסדר הפעולות שביצעו במהלך הפירוק לא היה נכון, זו באמת סוגיה מקצועית. אבל זה רק ממחיש את הבעיתיות - כיום אין הסדרה ואין כללים איך מפרקים עגורן צריח. צריך לקבוע סדר פעולות לכל עגורן לפי הוראות יצרן וסוג העגורן".
בחברת רמא אמרו כי: "אנחנו המומים ומלאי צער נוכח התאונה הקשה, ובשעה זו ליבנו עם משפחות ההרוגים והפצועים. פרטי המקרה נמצאים כרגע בבדיקה ואין באפשרותנו להגיב על המקרה עד לבירור הפרטים". בני כץ, סניגור החברה מפעילת המנוף, שמספר מאנשיה נעצרו, מסר: "סומכים על המשטרה שתעשה את עבודתה, ויימצא כי לא נפל דופי בתהנהלותם".
רמי שבירו הוא בעליה של החברה שנושאת את שמו, יחד עם אשתו, עו”ד רונית שבירו. באופן מסורתי עוסקת החברה בבניית פרויקטים למגורים ונחשבת לאחת החברות הבולטות והפעילות במסגרת פרויקט מחיר למשתכן, לאחר שזכתה במכרזים לבניית אלפי יחידות דיור בערים בכל הארץ, בהן נתניה, הרצליה, רעננה, ראש העין ועוד. לפני כמה שנים החלה לפעול גם בתחום הנדל”ן המניב, כאשר הפרויקט המשמעותי ביותר בתחום זה הוא קניון כפר סבא הירוקה ובניין המשרדים הסמוך לו, בהשקעה כוללת של 350 מיליון שקל.
בפברואר 2017 זכתה שבירו במכרזים לבניית מספר עצום של 1,787 דירות מוזלות במסגרת מחיר למשתכן, בשמונה פרויקטים שונים (בארבעה מהמכרזים, כולל הפרויקט המדובר ביבנה, זכתה למעשה חברת דור אל ש. הנדסה בנייה והשקעות, שכמחציתה נמצאת בבעלות שבירו). בסך הכל בונה שבירו, כולל יחידות הדיור המיועדות לשוק החופשי, 3,461 יחידות דיור בשכונה.
פרופ' רוני נבון מהפקולטה להנדסה אזרחית בטכניון ויו"ר הוועדה המייעצת לרשם הקבלנים במשרד השיכון, הזהיר באולפן ynet כי האסון הבא עלול לקרות כבר "מחר, מחרתיים, ללא ספק". לדבריו, "אם נחלק את "האחריות" לשלוש שכבות - למעלה יושבים הקבלנים והיזמים, מתחת המהנדסים ומתחתם מנהלי העבודה. רק למנהלי העבודה יש אחריות פלילית. לאחרים, למהנדסים ולקבלנים אין אחריות כזו, מקרים בודדים מגיעים בכלל לתביעה ואני לא זוכר מקרה שישבו בבית סוהר.
"עד שלא תהייה אחריות פלילית בחקיקה כמו של מנהלי עבודה, גם ליזמים וקבלנים וגם למהנדסים, לא יקרה כלום וזה ימשיך", הוסיף. "ליזמים ולקבלנים יש עוצמה אדירה, ואני לא מסוגל להעלות על הדעת איזשהו איש ציבור שיוכל לגרום לזה שהם יכנסו לתוך מערכת האחריות הפלילית".
20 פועלים הרוגים מתחילת השנה
17 בעלי תפקידים שונים עוכבו לחקירה בעקבות התאונה הקטלנית, בהם 11 שנחקרו באזהרה. לקראת שעות הערב אתמול שוחררו ארבעה מעורבים למעצר בית למשך חמישה ימים יחד עם תנאים מגבילים נוספים, והשאר שוחררו בסיום החקירה. מיחידת "פלס", החוקרת תאונות עבודה בשיתוף פעולה של המשטרה ומשרד הרווחה, נמסר כי לזירה הובאו מומחים שיטפלו בה, והמנוף הורד לצורך תחקור האירוע.
אתמול פורסם שמו של אחד מההרוגים - גיל חזאזי, בן 51 מחדרה, שהותיר אחריו אישה ושלוש בנות. "גיל היה אבא שנתן את הנשמה לבנות שלו. הוא דאג לאחותי לאורך כל הדרך ותמך בה", ספד לו גיסו אילן קנשתי. שמם של שלושה ההרוגים הנוספים לא הותר לפרסום עדיין.
ארבעת הגברים שנהרגו אתמול מצטרפים לרשימה ארוכה ומדממת של 16 פועלי בניין נוספים שמצאו את מותם במהלך עבודתם מתחילת השנה.
בארגון "קו לעובד" הכריזו אמש כי מדובר ב"מצב חירום": "נדרשת הרתעה תקיפה", אמרו בארגון."20 עובדים נהרגו בתאונות עבודה בענף הבניין. דם העובדים ממשיך להישפך והרשויות השונות לא עושות את העבודה הנרדשת לעצור את התופעה".
בארגון תקפו את היחידה המיוחדת של המשטרה ומשרד הרווחה. "יחידת פלס, שהוקמה לשם חקירת התאונות, חקרה עד כה שתיים בלבד. למרות ההסכמות עם ההסתדרות לא נעשה תיקון חקיקה בכל הנוגע לתחזורת ותקינות המנופים, ומספר הבודקים עלה מ-7 ל-13 בלבד, כאשר שליש מהמנופים יוצרו בשנות השבעים והשמונים, ורבים ללא רישיון. רק בחודש החולף נהרג עובד בתאונה קטלנית באותו אתר של החברה המבצעת".
במשטרה ציינו כי "המפלג לחקירת תאונות עבודה ימשיך לחקור את האירועים שהובילו לקריסת חלקי המנוף וימשיך לעסוק בגיבוש ראייה כוללת לטיפול בתופעת תאונות העבודה, בחקירת אירועי תאונות עבודה חמורות ובחשיפת עבירות פליליות נוספות המשיקות לתחום ובגילוי עבירות המשפיעות באופן ישיר על שלומם ובריאותם של האזרחים והעובדים".
גם הרב הראשי לישראל, הראשון לציון הרב יצחק יוסף, התייחסות לאסונות בענף הבנייה ואמר כי "על פי ההלכה קבלן העוסק בבנייה ולא מוודא כי נשמרים כל כללי הבטיחות על מנת למנוע פגיעה בעובדים, הרי הוא עובר על איסור תורה של 'לא תשים דמים בביתך' וחייב נידוי".