שתף קטע נבחר

התוכנית שתוסיף לנשים 5 שנות עבודה עד הפנסיה

המוסד לביטוח לאומי מתכנן מתווה להעלאת גיל הזכאות לקצבת אזרח ותיק לפי גילאי נשים. המשמעות: נשים צעירות יפרשו לפנסיה כשיגיעו לגיל 67

העלאת גיל הפרישה לנשים צפויה להיות במוקד עיסוקה של הכנסת החדשה בימיה הראשונים, בצל השלכות החלטת הכנסת הקודמת - שלא להעלותו ל-64 שנים כפי שנקבע בעבר. כבר עתה צפויה פגיעה בקרב עמיתי קרנות הפנסיה הוותיקות, שהחל מקצבת חודש יוני צפויים לספוג הפחתה של יותר מ־1% בקצבה. זאת, כדי לשקף את ההחלטה שמשמעה סבסוד הפרישה המוקדמת של נשים לפנסיה על ידי העמיתים האחרים.

 

גמלאי הפנסיות הוותיקות מחכים לשר האוצר שימנע פגיעה בקצבאות

בנק ישראל: העלאת גיל הפרישה לנשים תשפר את הפנסיה שלהן

הפרישה לפנסיה תחכה: שיעור בני 65 ומעלה שעובדים הכפיל עצמו ב-12 שנה

 

מי שעוד נדרש להתמודד עם הסוגיה הנפיצה הוא המוסד לביטוח לאומי, בראשות מאיר שפיגלר, שפעילותו עלולה להיפגע אם לא יאושר מתווה להעלאת גיל הפרישה, דרך גירעון הולך וגדל שייאלץ אותו לחתוך בקצבאות הזקנה.

העלאת גיל הפרישה לנשים צפויה להיות במוקד העיסוק של הכנסת החדשה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
העלאת גיל הפרישה לנשים צפויה להיות במוקד העיסוק של הכנסת החדשה(צילום: shutterstock)

לקראת הרכבת הממשלה החדשה וכניסת שר עבודה ורווחה חדש ללשכה, גובש בביטוח לאומי מתווה להעלאת גיל הזכאות לקצבת אזרח ותיק באופן דיפרנציאלי לפי גילאי הנשים. כך, נשים בנות 18 יפרשו בגיל 67, לעומת גיל 62 הקיים כיום. גיבוש התוכנית נעשה על רקע הקיפאון לגבי ההחלטה להעלות את גיל הפרישה לנשים, שהייתה אמורה להתבצע - אך הוקפאה לנוכח התנגדויות במגרש הפוליטי, ובראשם של שר האוצר משה כחלון.

 

הפתרון שגיבשה מחלקת המחקר של ביטוח לאומי, בראשות דניאל גוטליב, מורכב יותר מהעלאה גורפת של גיל הפרישה, כפי שדובר עד היום, וגורמים שעסקו בגיבוש הפתרון טוענים שהוא הוגן. גיל הזכאות לקבלת הקצבה יהיה דינמי, בהתאם לשינוי בתוחלת החיים. כיום, משך התקופה בה מקבלת אישה קצבת אזרח ותיק מהווה בממוצע 29% מחייה, לעומת 21% אצל גברים, ולאור העלייה בתוחלת החיים - שיעור זה רק הולך וגדל.

אינפו כלכלה גיל פרישה נשים ()

בביטוח לאומי מציעים לקבע את האחוז הרצוי, ובהתאם לכך לקבוע את גיל הפרישה לכל שנתון. המשמעות היא שאם השיעור יישאר על 29% כפי שקיים היום, אז גיל הפרישה לנשים יעלה באופן הדרגתי במשך 44 שנים מגיל 62 ל-67.

 

המתווה יעבור את הדרג הפוליטי?

ביטוח לאומי הגיש את ההצעה, על רקע מצבו הפיננסי הבעייתי והחשש שייכנס לגירעונות. על רקע זה אף מוצעת אפשרות של תוכנית אגרסיבית יותר, שגם תפחית את היחס בין משך קבלת הקצבה מתוך תוחלת החיים מ-29% לכיוון של 25%. כדי לא לייצר זעזועים בטווח הקצר, מוצע לשקלל את הנוסחה להענקת הקצבה בהתאם לגיל האישה בין הנוסחה הישנה (המתבססת על גיל 62 כגיל פרישה) לנוסחה החדשה, המתבססת על הגיל שיהווה 25% מתוחלת החיים.

 

לפי הנוסחה המשוקללת, אישה בת 62 תוכל לפרוש כבר היום; ואישה בגיל 40, ששילמה במשך מחצית מתקופת העבודה שלה לפי הנוסחה הישנה, ותשלם במשך המחצית השנייה לפי הנוסחה החדשה, תוכל לפרוש בגיל 66. אישה בת 18 תפרוש רק כשתגיע מעל לגיל 67.

מאיר שפיגל (צילום: דוברות המוסד לביטוח לאומי)
מאיר שפיגל, מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי(צילום: דוברות המוסד לביטוח לאומי)

על אף שמדובר בפתרון יצירתי ומדורג, שהשפעתו על נשים הקרובות לגיל 60 נמוך, אין זה טריוויאלי שהוא יצלח את הדרג הפוליטי. זאת בעיקר בשלל החשש שנשים העובדות בעבודות שוחקות, או כאלה הכרוכות במאמץ פיזי, יתקשו להמשיך ולעבוד מעבר לגיל הפרישה הנוכחי. בביטוח לאומי מודעים לכך, ומזכירים שכבר היום יש תנאים מקלים לנשים מעל גיל 55 לקבלת הבטחת הכנסה.

 

כמו כן, לא נשלל כי ביטוח לאומי יאמץ הקלות נוספות לסיוע לנשים בשכבות חלשות יותר במידת הצורך, על מנת שהמתווה המוצע יאושר. "חובה עלינו כחברה להתחשב בנשים העוסקות במקצועות שוחקים. נהיה שותפים מלאים במתן מענה סוציאלי מתאים לפתרון הסוגיה", אמר שפיגלר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים