שתף קטע נבחר
 

כצפוי: בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.25%

הוועדה המוניטרית ציינה כי תוואי העלאת הריבית בעתיד יהיה הדרגתי וזהיר כדי לתמוך בתהליך שבסופו האינפלציה תתייצב בסביבת מרכז תחום היעד: "הייסוף של השקל - הגורם העיקרי שמעכב את המשך עליית האינפלציה למרכז היעד". בתחזית שפרסמה חטיבת המחקר של בנק ישראל בחודש שעבר העריכו הכלכלנים כי הריבית תעלה ל-0.5% לקראת סוף הרבעון השלישי של 2019

הריבית לחודש הקרוב (יוני) נותרה בשיעור של 0.25%. כך קבעה היום (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשה עומד נגיד הבנק, פרופ' אמיר ירון.

 

רגע לפני הבחירות: בנק ישראל חותך את תחזית הצמיחה ל-2019

הסתרת נתוני הגירעון מהציבור? זה לא שפוי

העלאת הריבית: "המרוויחים הגדולים הם הבנקים וחברות הביטוח"

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

הוועדה ציינה כי היא מעריכה שתוואי העלאת הריבית בעתיד יהיה הדרגתי וזהיר, באופן שיתמוך בתהליך שבסופו האינפלציה תתייצב בסביבת מרכז תחום היעד, ובפעילות הכלכלית.

פרופסור אמיר ירון נגיד בנק ישראל ()
הנגיד, פרופ' אמיר ירון
 

עוד ציינה הוועדה בנוגע לאינפלציה כי "סביבת האינפלציה נותרה יציבה מעל הגבול התחתון של היעד. מדד אפריל היה נמוך מההערכות טרם פרסומו, אולם מדדי שלושת החודשים הקודמים הפתיעו כלפי מעלה, והאינפלציה השנתית מצויה ברמה דומה לזו של החודשים האחרונים. הציפיות והתחזיות לאינפלציה לשנה מצויות מעט מעל הגבול התחתון של היעד, והציפיות לטווחים הבינוניים והארוכים נותרו בקרבת מרכז היעד".

 

בנוגע לשער המטבע ציינה הוועדה, כי "השקל התחזק במונחי שער החליפין האפקטיבי ב-6% מתחילת השנה, וב-1.2% מאז החלטת הריבית הקודמת. הייסוף הוא הגורם העיקרי שמעכב את המשך עליית האינפלציה לכיוון מרכז היעד".

 

בנוגע לצמיחה שמה הוועדה את הנתונים החיוביים בפרופורציות המתאימות ומציינת, כי "נתון הצמיחה הגבוה ברבעון הראשון (5.2%, ע"מ) הושפע בצורה משמעותית מהיבוא המוגבר של כלי רכב, תוך צמיחה נאה של היצוא. בניכוי השפעה זו המשק צמח מעט מתחת לקצב הפוטנציאלי".

 

עוד התייחסה הוועדה לסביבה הבינלאומית וציינה כי "הסיכונים לכלכלה העולמית התגברו, בעיקר לנוכח החרפת מלחמת הסחר, על אף שנתוני הצמיחה של המשקים העיקריים ברבעון הראשון הפתיעו לטובה. ההאטה בסחר העולמי נמשכת וכוללת גם את המשקים המתעוררים. קרן המטבע עדכנה שוב כלפי מטה את תחזיות הסחר העולמי והצמיחה למרבית הגושים".

 

בדיוני הריבית הקודמים אחד מחברי הוועדה תמך בהעלאת הריבית

בדיוני החלטת הריבית הקודמת, זו של חודש אפריל, אחד מחמשת חברי הוועדה תמך בהעלאת הריבית ל-0.5%, בעוד שארבעת האחרים תמכו בהותרת הריבית ללא שינוי.

 

בתחזית שפרסמה חטיבת המחקר של בנק ישראל בחודש שעבר העריכו הכלכלנים כי הריבית תעלה ל-0.5% לקראת סוף הרבעון השלישי של 2019, בעוד שההערכה הקודמת מחודש ינואר דיברה על העלאת הריבית במהלך הרבעון השלישי, ולא בסופו.

 

עוד העריכו בחטיבת המחקר, כי במהלך שנת 2020 הריבית תעלה רק עוד פעמיים, לשיעור של 1%; לפי ההערכה שגובשה בינואר, במהלך 2020 צפויה לעלות הריבית ל-1.25%. 

 

במקביל עדכנה בחודש שעבר חטיבת המחקר את תחזית הצמיחה של המשק כלפי מטה, ב-0.2%, והעריכה כי הצמיחה תעמוד השנה על 3.2%.

 

מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אפריל ב-0.3%, כאשר האינפלציה ל-12 החודשים האחרונים עמדה על 1.3% - תחתית טווח יעד האינפלציה, שנע בין 1% ל-3%. במקביל ממשיך השקל לשמור על עוצמתו בהשוואה לסל המטבעות.

 

בסקירה שהוציא אתמול הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל מיכאל בפמן, הוא העריך כי "המדד הנמוך הביא לכך שהשוק מגלם כרגע העלאת ריבית בנק ישראל רק במהלך החודשים ספטמבר – אוקטובר. אנו סבורים כי תיתכן העלאת ריבית מוקדמת יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הנגיד, אמיר ירון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים