חשש: התפרצות מגיפות בעלי חיים מעזה לישראל
המצב ההומניטרי הקשה בעזה פוגע גם בבעלי החיים שמוחזקים בתנאים ירודים וללא טיפול רפואי. מתאם הפעולות בשטחים קורא לווטרינרים מהגדה להגיע לסייע מחשש להתפשטות מגפות
לצד הבעיות הרבות הקיימות, סובלת רצועת עזה ממחסור חמור של רופאים וטרינריים, בעיקר לטיפול בבעלי חיים השייכים לתעשיית המזון, כמו פרות ותרנגולות, צאן ובקר ובעלי חיים שמגדלים ברצועה באופן מסורתי כמו גמלים.
בעקבות המצב ההומניטרי הקשה בעזה בעלי חיים רבים נמצאים בסכנת חיים ואינם זוכים לטיפול רפואי ראוי כתוצאה מהמחסור בווטרינרים ובציוד רפואי מתאים. בשנים האחרונות עלה לכותרות מצבם הירוד של בעלי החיים ברצועה בהקשר של גני חיות שהוקמו ברצועת עזה ובהם אוכלסו בשנים האחרונות בעלי חיים וטורפים שהוברחו במנהרות ממצרים.
חשש מהתפרצות מגיפות
החשש הוא שמצבם הירוד של בעלי החיים עלול לגרום להתפרצות מגפות. בשנים האחרונות התגלו בעזה התפרצויות מגפות של שפעת החזירים שמקורן בבעלי חיים. לבסוף הושגה שליטה על המגפות בסיועה של הרשות הפלסטינית, אך כיום קיים נתק כמעט מוחלט בין הרש"פ לרצועת עזה כתוצאה מהמתיחות והאיבה בין פת"ח לחמאס.
בשבוע האחרון אנשי היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) פתחו בקמפיין לעידוד הגעת וטרינרים מהגדה המערבית לרצועת עזה לצורך סיוע בטיפול בבעלי החיים, מתן הכשרות והשתלמויות מקצועיות לצוותים וטרינריים שנמצאים ברצועה והענקת ייעוץ מקצועי. הקמפיין לכניסתם של וטרינרים החל ברשתות החברתיות וכן באמצעות מודעות בכלי התקשורת הפלסטיניים.
ראש המחלקה האזרחית במתפ"ש, אל"מ שרון ביטון, הזהיר כי התפרצות מגפה בעזה עלולה לגרום למפגע תברואתי וסביבתי גם בישראל. "מעבר למחויבות ההומניטרית שלנו לבני האדם ולבעלי החיים ברצועת עזה, צריך לזכור כי מגפות ומחלות אינן עוצרות בגדר. לכן, לאחר היוועצות עם כלל הגורמים והמסקנה כי מדובר באינטרס ישראלי, אני קורא לווטרינרים מיהודה ושומרון להגיע לרצועת עזה ולסייע בטיפול בבעלי החיים ובמניעת התפתחות מגפות".