מתוחכם ואוזן קשבת למחבלים: מכונת הטרור זכריה זביידי
חיפה ועפולה היו על הכוונת. פיגועי ההתאבדות שתוכננו למקומות אלה לא התממשו, אך כתב האישום נגד זכריה זביידי מתאר שורת מעללים משולחי רסן מ-2003: מהמאג הצה"לי הגנוב שנרכש ב-23 אלף שקלים, דרך התכנון לתעד פיצוץ אוטובוס מתנחלים ועד הפגישה בבית חולים לתכנון פיגוע
כתב האישום הארוך, שהוגש השבוע לבית המשפט הצבאי במחנה עופר נגד המחבל הפלסטיני זכריה זביידי, מתאר אדם שהפך למכונת טרור של ממש. מעבר לתכנון וביצוע פיגועים, שימש האיש שהשתלב כפקיד במשרד האסירים של הרשות הפלסטינית, כאוזן קשבת עבור כל מי שרוצה לפגע במטרות ישראליות בשטחי יהודה ושומרון.
במערכת הביטחון הסבירו כי זביידי, שהתחייב בסוף האינתיפאדה השנייה לחדול ממעשי טרור, הוא איש מתוחכם שיודע לבצע פיגועים במתווים שונים, מבין את מלאכת גיוס המחבלים והפעלתם בשטחי הגדה המערבית והקו הירוק, ונחשב כנחקר קשה לפיצוח.
מעלליו של זביידי, שמתוארים בכתב האישום, החלו בשנים 2003-2004. זביידי רכש באותה תקופה מאג צה"לי בשווי כולל של 23 אלף שקלים. המאג, כך נטען, נגנב מבסיס צבאי. לאחר מכן ביקש זביידי באמצעות אחרים לבצע פיגוע נגד מתנחלים סמוך ליישוב מבוא דותן בשומרון.
זביידי ואדם נוסף תכננו להניח את מטען החבלה בכביש שמוביל ליישוב ולהפעילו בזמן שאוטובוס מתנחלים עובר במקום. זביידי אף תכנן לתעד את האירוע ולהפיץ אותו בתקשורת. בסופו של דבר הנחת המטען לא יצאה אל הפועל.
בסעיף נוסף נטען כי זביידי יצר קשר עם איש ארגון גדודי חללי אל-אקצה בסוריה, וביקש ממנו לשלוח 3,000 דולר עבור ביצוע פיגוע התאבדות בישראל. בכתב האישום מתוארת גם פגישה שגרתית לכאורה בין זביידי לזוג פלסטינים שביקשו לרכוש ממנו כלי נשק. באותה פגישה אמר להם המחבל כי אין ברשותו כל נשק, אבל טענה זו מעידה כיצד הוא הפך כתובת למחבלים פוטנציאליים.
מקרה אחר מתאר כיצד הסלים זביידי את פעילותו: הוא נפגש בתיווך של אדם נוסף עם פלסטיני שביקש לבצע פיגוע התאבדות. זביידי ניסה לקדם את המהלך, אך מעצרו של המתאבד הפוטנציאלי קטע את המעשה. מאוחר יותר יצר זביידי קשר עם מתאבד נוסף, והדריך אותו לבצע פיגוע משולב בשטח ישראל.
המתווה במקרה זה היה אמור לכלול ירי ואז פיצוץ של חגורת נוסף, והמיקום להוצאת המהלך לפועל נקבע לעיר עפולה. זביידי ואחרים נפגשו בבית חולים בג'נין עם מי שראה עצמו הופך למחבל מתאבד, ואמרו לו כי עליו לקחת את חגורת הנפץ, להגיע עמה לירושלים – ומשם יאסוף אותו נהג מונית לעפולה. בסופו של דבר, גם פיגוע זה לא התממש בשל מעצרו של האיש שביקש להתאבד.
שימוש במשתפי פעולה
זביידי, כך תואר בכתב האישום, ניסה גם לתעל משתפי פעולה לצורך פגיעה באזרחים ישראלים. לטענת הפרקליטות הצבאית, פלסטיני שנחשד בשיתוף פעולה עם ישראל חזר לג'נין לאחר שחרורו מהכלא. משתף הפעולה היה מודע למצבו וניסה ככל הנראה לשוב לישראל. אנשיו של זביידי תפסו אותו בשוק של ג'נין, קשרו אותו והכו אותו.
לאחר שורת העינויים, זביידי הגיע למקום והציע לאיש "לנקות את שמו". הנאשם הציע לחשוד בשיתוף פעולה לבצע פיגוע התאבדות, אך הוא סירב. כך גם היה כשזביידי הציע לו לבצע פיגוע ירי. לבסוף סיכמו השניים על הנחת מטען חבלה רב-עוצמה, והמיקום לכך נקבע בשוק תלפיות בחיפה.
המטען, במשקל של 15 קילוגרמים ומלא בגולות ומסמרים, הועבר למחבל הפוטנציאלי. הוא עלה על מונית בדרך למחסום קלנדיה, וכדי להסוות את המטען - רכש עגלת משחק של ילדה והניח עליה את המשא הנפיץ. מסיבה לא ברורה המחסום נסגר, ולכן האיש הניח את המטען בין שני כלי רכב והתרחק. לוחמי משמר הגבול שהיו במחסום שאלו למי שייך החפץ החשוד, ובאותו הרגע פיצץ המחבל את המטען מרחוק. שני פלסטינים נהרגו ושני לוחמי מג"ב נפצעו קשה.
בכתב האישום מתואר גם מפגש של זביידי עם פלסטינית שהביע בפניו את רצונה לבצע פיגוע במסגרת ארגון חללי אל-אקצה. זביידי אמר לה כי תפקידה לגייס מחבלות מתאבדות. הפלסטינית חזרה אליו אחרי פגישה עם פלסטינית אחרת, שהביעה נכונות להפוך למחבלת מתאבדת. שתי הפלסטיניות קבעו בתיווכו של זביידי להיפגש בשכם – ושם להדריך את המתאבדת הפוטנציאלית כיצד להשתמש בחגורת הנפץ. סכסוך בין זביידי למפעילה טרפד את המהלך.
fvxf
ב-2006 ניסה זביידי להחדיר מטען חבלה לשטח ישראל ולגרום לפיצוצו במרכז מסחרי בפרדס חנה-כרכור או בנצרת עילית. זביידי הכין את המטען ונפגש לצורך כך עם שלושה פלסטינים. הוא גם תמחר את הפעולה: החדרת המטען לישראל תוביל להענקת 5,000 שקלים ובמקרה של חוסר הצלחה יינתנו 3,000 שקלים.
אחרי הסיכומים על היעד והתמורה, יצא המחבל לכיוון שטח ישראל. אלא שגם במקרה הזה בלמה ערנות של כוחות הביטחון את המהלך. החשוד נעצר במחסום עוד לפני הכניסה לישראל. במקרה נוסף עזה זביידי שימוש גם בשוטר פלסטיני לצורך מילוט לאחר ביצוע ירי לעבר בית המשפט הצבאי במחנה סאלם. גם באירוע זה לא היו נפגעים.
ירי משותף על אוטובוסים
כתב האישום נגד זביידי מתאר גם את הקשר הבעייתי שלו עם עו"ד טארק ברגות ממזרח ירושלים, שהואשם גם הוא בביצוע פיגועי ירי. עו"ד ברגות צפוי לרצות 15 שנות מאסר במסגרת הסדר טיעון שחתם מול הפרקליטות הצבאית.
עו"ד ברגות ייצג לא מעט מחבלים לאורך השנים, והוא נחשב לדמות מוכרת במסדרונות בתי המשפט, בעיקר בירושלים. לפי כתב האישום, ברגות יצר קשר עם זביידי וטען כי הוא כועס על התנהלות בתי המשפט בישראל ביחסה לאסירים פלסטינים. לפי הנטען, הוא ביקש מזביידי לבצע פיגוע ירי באמצעות נשק שנמצא ברשותו.
זביידי ביקש ממנו בתחילה לזנוח את הרעיון, אך עו"ד ברגות התעקש. השניים החליפו לוחיות רישוי פלסטיניות לישראליות, הותירו טלפונים ניידים במקומות מגוריהם וירו על אוטובוסים ישראליים סמוך לבית אל.
זביידי ועו"ד ברגות נעצרו ב-27 בפברואר במסגרת מבצע של שב"כ, ימ"מ וצה"ל בתום לילה שבו נערכו השניים לביצוע פיגוע נוסף. פיגוע זה סוכל על ידי הכוחות בהיערכות מוקדמת.