אלפי שוטרים, מאות אלפי בקבוקי מים: מתכוננים להילולה
הערב זה קורה: ההילולה במירון יוצאת לדרך עם אלפי שוטרים, מתנדבים וחובשים, ומקררים מלאים באלפי טונות של שתייה ומזון - חינם. מצירים חסומים ועד מוקדי סיוע - כל מה שרציתם לדעת על אירוע ההמונים הגדול בישראל. ynet ילווה את ההילולה בשידורים ישירים
"מבצע מירון" יוצא לדרך: נשלמות ההכנות לקראת הילולת ל"ג בעומר המרכזית. החל מהבוקר (יום ד') ולמשך 36 שעות צפויים לפקוד את קבר הרשב"י שבמירון מעל רבע מיליון מבקרים (ובהערכות מסוימות – 500 אלף מאמינים) - אירוע ענק המוכיח את עצמו שנה אחר שנה במספר המשתתפים כגדול ביותר בישראל. ynet ילווה את ההילולה החל מהערב בדיווחים שוטפים ובשידורים ישירים מההדלקות המרכזיות.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
ואם עוד לא נכנסתם לפרויקט קברי הצדיקים של ynet
קצת מספרים מאחורי האירוע ההמוני: 19 הדלקות צפויות במהלך ל"ג בעומר עצמו, במתחמים השונים בתוך מירון. המשרד לשירותי דת תיקצב את ההילולה בכ-15.5 מיליון שקלים. כ-5,000 שוטרים יאבטחו את העולים הרבים, שיגיעו בכ-4,000 אוטובוסים, שיבצעו כ-7,000 נסיעות הלוך וחזור.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- בית הדין הרבני הכשיר עד שפגע מינית בילד: "הייתה מעידה והוא מצטער"
- הרב הראשי: "אין שום מצווה להדליק מדורה, מנהג שיצא מפרופורציה"
- הרב אמר: "כשאת במיטה עם בעלך, תרימי לי טלפון"/
תחקיר
את המבצע הלוגיסטי המורכב הסובב את האירוע, מובילים המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, המשטרה ועמה רשות הכבאות ומד"א, וכן עשרות ארגוני הצלה ומתנדבים רבים.
"מדובר באירוע המתוכנן הגדול ביותר שמתקיים במדינת ישראל", אמרו במשטרה. "במהלך ימות החג צפויים לפקוד את הילולת רבי שמעון בר יוחאי מאות-אלפי מבקרים ומאמינים".
רכבת לילה לכרמיאל
השנה לראשונה יופעלו קווי רכבת סדירים במשך כל שעות היממה לכרמיאל וממנה. במשרד התחבורה, ברכבת ישראל ובמשטרה אומרים כי ההחלטה אמורה להביא להורדת עשרות אוטובוסים ומאות כלי רכב מהכביש.
כך, תשמש השנה כרמיאל כמרכז תעבורתי מרכזי לחוגגים. מגרשי החניה הסמוכים לתחנת הרכבת ייסגרו כבר הבוקר למשך 48 שעות, לטובת מערך ההיסעים מהתחנה למירון ובחזרה. ההסעות מכרמיאל כרוכות בתשלום נוסף. נכים יוכלו לחנות בחניוני הרכבת. בהנהלת הרכבת אמרו כי לפי הנחיית משרד התחבורה, תוגבל מכירת הכרטיסים ל-650 נוסעים לכל רכבת.
"האירוע התנועתי הגדול ביותר במדינת ישראל", מכנים את ההילולה במשטרה. "המטרה שלנו היא שכל מי שמגיע לבקר בהילולת הרשב"י ולקיים את המצווה, יחזור לביתו בשלום".
סנ"צ עמיר ג'יבלי, סגן מפקד משטרת התנועה הארצית, מזכיר כי "כמו בכל שנה, לא תתאפשר הגעה בכלי רכב פרטיים, וההגעה תתבצע אך ורק בתחבורה ציבורית". במשטרה מדגישים כי רכב שיגיע למקום או יחנה באזור, ייגרר. קווי התחבורה הציבורית תוגברו באופן משמעותי במטרה לאפשר לחוגגים להגיע בנוחות ובבטחה עד למתחם עצמו.
אוטובוסים של חברות הסעה פרטיות יופנו לחניונים בעין הוזים, צבעון ופרוד. משם יוסעו החוגגים לאתר ההילולה באמצעות שאטלים, ללא תשלום. החניונים וצירי הולכי הרגל המובילים אליהם מסומנים באופן התואם לצבע כרטיס הנסיעה: אדום, צהוב, כחול וירוק. בעלי תעודת נכה, המוגבלים בהליכה בלבד, יוסעו על ידי "עזר מציון" עד לקבר.
"אתר שאמור להכיל חצי מיליון אנשים"
מנכ"ל המשרד לשירותי דת, עו"ד עודד פלוס, סיפר כי לא פחות מחצי מיליון שקלים הושקעו בתיקון הנזקים בחניונים, שנגרמו כתוצאה מהחורף הגשום. "מדובר באחד מהאירועים המורכבים ביותר שמדינת ישראל מקיימת", אמר, "24 שעות באתר אחד שאמור להכיל כחצי מיליון אנשים".
בשעה 20:30 יינתן האות לפתיחת החגיגות, כאשר האדמו"ר מבויאן, רבי נחום דב ברייאר, ידליק את המדורה הראשונה סמוך לקבר רשב"י - הלא הוא התנא רבי שמעון בר יוחאי. הרבי מנהיג חצר קטנה יחסית, שאינה מהמרכזיות בעולם החסידי, אך הוא נהנה מ"חזקה" של יותר ממאה שנים על הצתת האש הראשונה, ומארגני ההילולה מקפידים לשמור עבורו מדי שנה את הכבוד הגדול.
אחריו, במשך 24 שעות, יעלו ויבואו עוד 18 רבנים ואדמו"רים (עד לחסידות האחרונה, כמדי שנה, "תולדות אהרן") - שזכו בפריבילגיה הנחשקת לחגוג עם בני קהילותיהם במדורה מרכזית משלהם, כל אחד במתחם ובמועד שנקבעו לו מראש. בכל אירוע כזה משתתפים אלפי חסידים ותלמידים של המדליק, כשהם רוקדים במשך שעות לצלילי מוזיקת כלייזמרים, "ניגוני מירון".
השר לשירותי דת: "אין מפיק לאירוע"
בשעות הצהריים תיערך בצפת התהלוכה המסורתית של העברת ספר התורה העתיק מבית משפחת עבו - למירון. המסורת נמשכת כבר 186 שנים ברציפות. רפאל עבו, נצר לרב שמואל עבו מייסד השושלת, שלפני כמאתיים שנה עלה מאלג'יר והתיישב בצפת - הוא דור שישי לקיום התהלוכה הפותחת את החגיגות.
מנכ"ל החברה לפיתוח המקומות הקדושים, הרב יוסף שווינגר, סיפר כי "השנה הוספנו עוד ארבעה דונמים לשטחי ההדלקה, והעולים לרגל ייהנו ממסלול עלייה חדש לציון". שווינגר מספר על שנה שלמה של היערכות לאירוע: "יום למחרת ל"ג בעומר אנחנו כבר מכינים את הילולה של השנה הבאה. זה כולל הפקת לקחים ותיאום מול משרדי ממשלה רבים, רשויות מקומיות וגופים ציבוריים".
השר לשירותי דת, הרב יצחק וקנין, אומר ל-ynet כי "הבעיה הקשה של האירוע של מירון היא שאין מפיק לאירוע, ואין גוף אחד שמופקד עליו". לדבריו, הוא הוביל השנה שינוי בחלוקת המשאבים: "אנחנו לא מעוניינים בכל שנה להשקיע את אותו כסף בתשתיות. לכן כחלק מתפיסה אסטרטגית החלטנו להשקיע בתשתיות קבע שישרתו את הציבור לאורך שנים. השקעה לטווח הרחוק".
מפת התנועה
כבר ביום שני נחסמה לתנועה הכניסה למושב מירון (למעט לתושבים ולאורחיהם הרשומים), והחל מהיום (ד', 07:00 בבוקר) ועד לסיום האירוע למחרתו, ייחסמו לתנועה הצירים הבאים: כביש 866 – מצומת חנניה לכיוון מירון, ומצומת דלתון ועד כיכר עין זיתים. כביש 89 – מצומת חירם ועד מחלף אליפלט, לשני הכיוונים (תתאפשר כניסה לצפת מכיוון אליפלט, לתושבי העיר בלבד). כביש 8900 – מצומת יער בירייה ועד כיכר עין זיתים (למעט לתושבי העיר), וכן היציאה מצפת מכביש 89.
במצבי עומס ייתכנו סגירות של צירי תנועה היקפיים נוספים, ובהם כביש 65 – מצלמון לכיוון קדרים וכביש 85 – מצומת ראמה לצומת עמיעד, לשני הכיוונים. כניסה לצפת תתאפשר דרך מחלף אליפלט וכביש 8900. יציאה מצפת תתאפשר דרך כביש 8900 לכיוון ראש פינה בלבד.
תושבים המתגוררים בסמוך למירון, מורשים לנסוע בכבישים הצגת תעודת זהות שבה יצוין מקום מגוריהם. אורחים שהזמינו מקומות לאירוח באזור, יתבקשו להציג אישור רישום למקום האירוח ומתבקשים לוודא עם המארחים כי העבירו את פרטיהם העדכניים למועצה האזורית מרום גליל. כלי הרכב יישארו במירון עד לסיומה של ההילולה. המשטרה תספק מידע שוטף קודם לאירוע ובסיומו דרך מוקד 110 (מוקד המידע הארצי של המשטרה), ולא מוקד 100 המשמש למיקרי חירום.
"מרכז קליטה" לילדים אבודים
משטרת ישראל בשיתוף זק"א פתחו עמדה עבור בעלי צרכים מיוחדים או ילדים שהלכו לאיבוד, הממוקמת בעלייה לכיוון קבר רשב"י מצד ימין, ובה יחולקו צמידים שעליהם מספרי טלפון של ההורים או המבוגר האחראי. היא תופעל עד ליום ראשון הקרוב בשעות הצהריים.
בזק"א הבהירו כי ניתן להתקשר מכל טלפון למספר 1220 או להגיע לעמדה של זק"א. מתנדבי זק"א ומשטרת ישראל יפעלו לאיתור הנעדר. מבעוד מועד חולקו בבתי הספר והגנים צמידים שעליהם רשומים מספרי הטלפון של ההורים, כך שבמהלך ההילולה הילדים יענדו את הצמידים ובמידה וילכו לאיבוד ניתן יהיה לאתר אותם בקלות.
"במעלה ההר, במקום מרכזי, הוקם מרכז קליטה מיוחד עם מספר חדרים גדולים מאובזרים, אשר יכילו גם משחקים וצעצועים לילדים על מנת להעביר את זמנם בנעימים עד אשר יגיעו ההורים לאתרם", מוסר יהודה משי-זהב, יו"ר זק"א.
200 אמבולנסים
מד"א - בסיוע 23 ארגוני הצלה של מתנדבים - יפעילו מאות רופאים, פרמדיקים, חובשים ומגישי עזרה ראשונה – ומדווחים כי המסוק הצפוני של מד"א - להק יעמוד בכוננות ויוזנק במידת הצורך. בשטח יוצבו כ-200 אמבולנסים מסוגים שונים, ויופעל מוקד שליטה מיוחד ושתי מרפאות (במתחם מד"א המרכזי, צמוד לישיבת בני עקיבא, ובסמוך לחניון שזיפרון לרגלי הר מירון). סמוך לקבר הרשב"י ובציר המהדרין נפרס כוח רגלי של מאות פאראמדיקים וחובשים.
בימי ההילולה וחגיגות ל"ג בעומר, יתוגברו הצוותים הרפואיים במרכז הרפואי "זיו" שבצפת. מנהל בית החולים, ד"ר סלמאן זרקא, אמר כי מידי שנה מטופלים במרכז הרפואי זיו עשרות נפגעים מהילולת מירון הסובלים מכוויות, חבלות, התייבשות או תופעות של מחלות כרוניות. "אנו מבקשים מציבור החוגגים במירון ובל"ג בעומר נקיטת זהירות והקפדה על אמצעי בטיחות, ובעיקר שמירה על הילדים והקשישים", אמר.
שווינגר אחראי זו השנה ה-18 ברציפות על אירועי ל"ג בעומר במירון. "בשל השרב הכבד הצפוי, קיבלנו שתי החלטות חשובות: להגדיל בצורה משמעותית את חלוקת השתייה הקרה, ובמקביל לבטל לחלוטין את ההצבה של שירותים כימיים", הוא מספר ל-ynet. "בשנה שעברה הקמנו לראשונה מתחם לנשים בלבד, והשנה יהיו ארבעה מתחמים כאלה. דיילות יקבלו את פני הנשים, יציעו להן מים קרים וכיבוד ויכניסו אותן לחדרי הנקה ולחדרי החתלה"
לא תצאו רעבים
ההילולה במירון היא שעתם הגדולה של ארגוני החסד, ואלה נערכו במלוא הכוח כדי להאכיל את המבקרים הרבים: "תורם מארה"ב שביקש לשמור על עילום שם, מימן לנו הצבה של מערכת מיוחדת שתספק מים קרים, ובמקביל גם מים חמים לצורך הכנת משקאות חמים, לכל אורך שעות היממה", שווינגר מפרט. "תורם אחר תרם 120 אלף עוגות אישיות במשקל כולל של 20 טון, שהגיעו בטיסה ישירה מארה"ב ויחולקו למבקרים בתחנון ריענון מיוחדות שיוצבו לאורך הדרך שבין החניונים לציון הקבר".
מי שמגיע למירון לא ייצא כנראה רעב בשום שעה משעות היממה. העמותות השונות הפועלות במקום מתחרות מי תאכיל יותר אנשים ביותר מזון. ב"הכנסת אורחים רשב''י" שכרו חדרי קירור ענקיים שיכילו את כמויות האוכל והשתייה, הכוללים לא פחות מ-60 אלף בורקסים, כ-20 טון ירקות, 600 אלף כוסות שתייה, 200 אלף ליטר שתייה קרה, 80 אלף שניצלים, ו-50 אלף לחמניות.
"בנוסף נחלק 130 אלף בקבוקי מים מינרליים אישיים בנפח של חצי ליטר", מוסיף הרב אליעזר קרליבך, מנהל העמותה. "כלקח מהשנה שעברה, ראינו שאנשים שהיו כל הלילה בהר, ממהרים לעזוב לכיוון החניונים בבוקר. לכן נחלק השנה 50 אלף עוגות בבוקר ו-25 אלף שקיות שוקו. הכול - מתרומות של עם ישראל, שרואה ישועות בזכות החיבור לרשב''י הקדוש. אלפי ניסים וסיפורי ישועות שמעתי בעצמי על הסגולות הנפלאות של מי שמנדב אוכל ושתייה לזכות הרשב''י".
אוכל בכמויות - גם לנהגים
בעמותת "אור הרשב"י" שכרו גנרטורים ענקיים שיאפשרו מיזוג אוויר וחשמל בכל שעות ההילולה, כלקח מקריסות החשמל שאירעו בשנים הקודמות בשעות העומס. הרב נתי ביבי מציין כי בסמוך לקבר הרשב"י הוקמו אוהלי ענק ממוזגים שבהם כ-2,500 מקומות ישיבה. "נחלק כ-400 אלף מנות אוכל חם, כ-200 אלף בקבוקי שתייה - ובבוקר נחלק עשרות-אלפי שקיות שוקו.
גם בזק"א מתכננים להשקות את הציבור. יהודה משי זהב אומר כי מתנדבי זק"א וקופ"ח "מאוחדת" משתפים פעולה ויחלקו 30 אלף בקבוקי מים סמוך למוקד זק"א במעלה ההר, "וזאת כלקח משנים עברו, עת שאלפי איש נתקעו בדרכים בחום הלוהט ללא מי שתייה".
חגיגות ל"ג בעומר נערכות בזמן צום הרמדן, מה שדורש כשלעצמו היערכות מיוחדת: ישראל גנון, יו"ר ארגון נהגי האוטובוסים בישראל, מספר שהדבר הפך את פרויקט ההסעות הגדול למירון למאתגר במיוחד, מאחר שבצפון יש נהגים מוסלמים רבים. "עם צאת הצום יוגשו להם צלחות עם תמרים ושתייה חמה וקרה, ולקראת הבוקר הם ייהנו מסעודה בשרית חמה", הוא מספר.
ככלל מתארגנים במירון להאכיל לא רק את המבקרים הרבים – אלא גם את הנהגים, שיקבלו בערב שיפודי פרגיות, אנטריקוטים, קבבים ובשרים, ובבוקר, חביתות ושקשוקות מיוחדות. כעשרת-אלפים ביצים נקנו לצורך המבצע הזה בלבד.