"חוזרים לטבע": גופות אמריקנים יהפכו לדשן
וושינגטון הפכה למדינה הראשונה בארה"ב שמאשרת להשתמש בגופת אדם לקומפוסט - דשן לגידול צמחים. התומכים במהלך מזכירים את הזיהום שנגרם משריפת הגופות, בתקופה שבה "הקבורה הירוקה" צוברת תאוצה באמריקה
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
החוק החדש ייכנס לתוקף במאי 2020. במסגרתו תהיה לתושבי מדינת וושינגטון אפשרות לבחור אם הם מעוניינים שאחרי מותם הגופה שלהם לא תיקבר - אלא תהפוך לדשן בתהליך שנקרא "הרכבה מחדש". "ההליך מציע חלופה טבעית ובטוחה לקבורה ולשריפה", אומרת קטרינה ספייד, מייסדת חברת "הרכבה מחדש". החברה מסיאטל היא הראשונה שמספקת את השירות.
לפי ספייד תוצאות המהלך יובילו לצמצום משמעותי בפליטת הפחמן ובנזק לקרקע. פעילים סביבתיים אומרים שהקבורה הקונבנציונלית – שבה נעשה שימוש בפורמלין וכימיקלים אחרים ובארונות שאינם מתכלים – מזיקה לאדמה ולמי התהום. "הרעיון של החזרה לטבע בצורה ישירה כל כך הוא יפה", אמרה ספייד.
ספייד התחילה להתעניין בתהליך לפני כעשור, כשהגיעה לגיל 30 והתחילה להתעסק יותר ויותר במוות שלה. ספייד התחילה לחקור את ההיבטים הטכניים של יצירת סביבה ידידותית, שתתחרה בתעשיית הקבורה בארה"ב. התעשייה הזאת, שמגלגלת 20 מיליארד דולר בשנה, מציעה לאמריקנים קבורה קונבנציונלית או שריפה.
את המחקר פיתחה החברה של ספייד יחד עם אוניברסיטת וושינגטון. האוניברסיטה בחנה את השיטה באמצעות גופות שנתרמו. החוקרים הכניסו כל גופה למיכל מתכת עם שבבי עצים, אלפלפה וקש, סגרו את המיכל והמתינו 30 יום. בעזרת חיידקים הגופות נרקבו והמוצר הסופי שהתקבל הוא אדמה יבשה ועשירה, שדומה לזו שאפשר לקנות במשתלה מקומית ומתאימה לגינון ולגידול ירקות.
"הכול עובר הרכבה מחדש - אפילו העצמות והשיניים", אומרת ספייד. "זה בגלל שהמערכת שלנו יוצרת את הסביבה המושלמת לחיידקים שאוהבים חום, שעוזרים לפרק הכול די במהירות". מדובר בהליך דומה לזה שמתבצע כבר עשרות שנים עם פגרי חיות.
לפי הסטטיסטיקה רוב האמריקנים מעדיפים שגופתם תישרף. במדינת וושינגטון כמעט 75% מהתושבים מעדיפים את האפשרות הזאת על פני קבורה רגילה. ספייד אמרה שהחברה שלה מתכוונת לגבות כ-5,500 דולר עבור התהליך - מעט יקר יותר משריפת גופה, זול מקבורה בארון.
החוק בוושינגטון מגיע בתקופה שבה הקבורה "הירוקה" צוברת תאוצה בארה"ב. חברות קבורה מציעות כעת ארונות קבורה אורגניים או לבוש "ידודתי לסביבה". השחקן לוק פרי נקבר לבקשתו בחליפה מתכלה שהייתה עשויה בין השאר מפטריות.
החוק החדש של וושינגטון מעורר כצפוי אי נוחות בכנסייה הקתולית במדינה, שחושבת שמדובר בהליך לא מכובד. ג'וזף ספרג, ראש המועצה הקתולית בוושינגטון, כתב לוועדה שהגישה את החוק שהקבורה הסטנדרטית מכבדת את המנוח – בניגוד לשימוש בשרידי המנוח כדשן.