העיקר להחליש את מוסד מבקר המדינה
הייתכן שהשפעתו של הדמוקרט בצלאל סמוטריץ' גדולה עד כדי כך שלא רק על נתניהו הוא מפיל את חיתתו, אלא אפילו על האופוזיציה?
והנה ביום ראשון בלילה. באישון לילה. כמעט בואכה יום שני. בדקה התשעים, כלשון אוהדי הכדורגל, הגיש בנימין נתניהו את מועמדות מתניהו אנגלמן לתפקיד מבקר המדינה. סוף סוף. איזו הקלה. נמצא המועמד המועדף. מועדף? ספק. אמנם בניגוד למשחק כדורגל אשר אורכו 90 דקות בדיוק, לא כולל הארכה במקרה הצורך, לעניין מבקר המדינה, החוק קובע שהוא יכהן שבע שנים (ללא אפשרות הארכה) – אבל ההתראה המוקדמת של שבע השנים לא הספיקה משום מה. עוד פורסם שעד הרגע האחרון, ממש לתוך הלילה, עוד הייתה התרוצצות, והתייעצות בניסיון לאתר מועמדים נוספים.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
והייתה עוד מועמדת שנייה, או שמא הראשונה שהוזכרה, עו"ד מיכל רוזנבוים, ואשר שמה ירד מעל הפרק קרוב לחצות מטעמים נסתרים שרק חובבי טוויטר ותיאוריות קונספירציה מיטיבים לנחש.
מיד לאחר קום המדינה מונו שלושה מבקרי מדינה: ד"ר זיגפריד מוזס, פרופ' יצחק נבנצל וד"ר יצחק טוניק. אף אחד מהם לא היה שופט אך שלושתם היו משפטנים מובהקים. החל מ-1987 מונו כמבקרים שלושה שופטי בית המשפט העליון בדימוס, השופטים מלץ, בן פורת וגולדברג. המגמה הייתה ח י ז ו ק מעמד המבקר.
לאחר 18 שנה, ב-2005 מונה נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס. על אף שהיה מבקר חזק ואפקטיבי, אשר מיסד את הביקורת בזמן אמת, הרי שלא היה שופט עליון.
ואחריו - מינוי יוסף חיים שפירא, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, מינוי של נתניהו, שנראה שהצטער עליו לאחר מכן, החליש עוד יותר את מעמדו של המבקר. מגמת החלשת המבקר ועמה צמצום מוסד המבקר וסמכויותיו, מחמירים והולכים במדרון חלקלק, במה שנראה כהנחיה ברורה המגיעה מלמעלה, ממש מהקודקוד.
שופטים עליונים – לא בבית ספרנו!!! שופטים מחוזיים – אפילו הם כבר לא. שופטים כלשהם? עורכי דין? לא ולא. אפילו נשיא בית המשפט המחוזי באר שבע, השופט בדימוס, הדתי, ספי אלון ששמו עלה כמועמד – פסול! נפסל על ידי הצנזור העליון. בצלאל סמוטריץ'.
האיש הרואה עצמו כשר המשפטים הבא, ומציב זאת כתנאי להצטרפות מפלגתו הזעירה לקואליציה, כתב אתמול בערוץ 7: "העובדה שאחרי 40 שנה, שני האנשים שהוגשו לתפקיד מבקר המדינה, כולל מועמד האופוזיציה, אינם שופטים או משפטנים, מבשרת על ראשיתו של התיקון הכל כך חשוב שאנחנו מקדמים בדמוקרטיה הישראלית".
הייתכן אפוא שהשפעתו של הדמוקרט סמוטריץ' גדולה עד כדי כך שלא רק על נתניהו המבקש להרכיב עתה קואליציה, תוך קשיים לא מעטים, הוא מפיל את חיתתו, אלא אפילו על האופוזיציה?
אחרת, איך יסבירו ראשי מפלגת הגנרלים כחול לבן, מדוע הציגו כמועמד מטעמם למבקר המדינה עוד גנרל? גיורא רום. מילא גנרל. האם לא יכלו למצוא גנרל רלוונטי? מישהו שהיה גם קצין שיפוט? פרקליט צבאי ראשי? משהו? רק מפיל מטוסים מצטיין? בטוח שיש לו זכויות רבות. אך מה לזה ולביקורת המדינה. כך הם מצפים להשיג רוב בהצבעה חשאית? ייתכן שיצליחו בשל חולשת מתניהו, אבל מדאיגה ומטרידה עד מאוד המגמה של החלשת מוסד המבקר.
באתר "מידה" ניתן למצוא תיאוריה שלמה תחת הכותרת: "כך הפך משרד מבקר המדינה משומר סף האמון על מינהל תקין, לגוף אקטיביסטי שמתערב במדיניות הממשלה". ניתן למצוא ניתוח שלם נגד האקטיביזם הביקורתי, ונגד העובדה שמשרד המבקר מנפיק יותר ויותר דוחות אקטואליים.
ואכן, סבורים אלה המחזיקים בתפיסה זו, לרבות כפי שנראה, ראש הממשלה המבלה לפי הפרסומים שעות רבות עם יו"ר תקומה, למה לנו ביקורת עכשיו? להחליש. להחליש. להחליש.
ודווקא משום כך צריך לחזק. בחוק יסוד מבקר המדינה שנחקק ב-1988 אין כל תנאי סף, או כלשון החוק, תנאי כשירות למי שיבחר לכהן כמבקר המדינה, זולת, היותו אזרח ישראלי ותושב ישראל. זה מביך ומביש.
אילו הייתי חברת כנסת עכשיו, הייתי מניחה כבר היום תיקון להצעת החוק, כפי שהחוק עצמו קובע שניתן לעשות, ובה תנאי כשירות נוסף על פיו: "כל אזרח ישראלי שהוא תושב ישראל וכיהן בתפקיד של שופט מחוזי או של בית משפט עליון". כן. זה המינימום. וגם אם לא יימצא כרגע רוב להצעת חוק זו, מוטב שתונח על שולחן הכנסת מיד. עוד יבואו ימים אחרים וטובים. ויושג לה רוב.
צריך לעצור את מגמת ההחלשה של שומרי הסף. מה שהתחיל בניסיון למנות נציבת שירות מדינה לא ראויה, ונמנע בבג"ץ, ממשיך בניסיון למנות מבקר שאפילו אינו עו"ד ולהצר את סמכויות מוסד המבקר, וכמובן בסדרת חוקים כובלי מערכת המשפט.
- לימור לבנת כיהנה כשרה מטעם הליכוד
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
לימור לבנת
צילום: עידו ארז
מומלצים