בחירות לפרלמנט האירופי: "תוכיחו שהיהודים רצויים"
לקראת הבחירות מחר לפרלמנט האירופי קוראים ראשי הקהילה היהודית ביבשת להתאחד נגד מועמדים לאומנים ואנטישמים: "הקיצוניים מפיצים שנאה שגורמת למתקפות נגד היהודים. אם המצב לא ישתפר הם יעזבו"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בשנים האחרונות חלה עלייה באנטישמיות בחלקים גדולים באירופה. האווירה האלימה מחלחלת לעיתים גם לפוליטיקה הממוסדת. אריאלה ווייצ'יק, בכירה בקונגרס היהודי האירופי, קוראת להתנגד לקיצוניים בבחירות שיחלו ביום חמישי ויסתיימו בראשון.
"אנחנו יודעים, אולי יותר טוב מכל אחד אחר, על מה נבנתה אירופה אחרי השואה וזוועות המלחמה", אמרה ווייצ'יק. "אנחנו לא מתייחסים לשלום הזה כדבר של מה בכך". ווייצ'יק אמרה את הדברים בבריסל, העיר שבה חיילים ושוטרים עדיין נמצאים מחוץ לבתי הכנסת והחנויות הכשרות – חמש שנים אחרי הפיגוע במוזיאון היהודי.
מחקר של האיחוד האירופי, שנערך לאחרונה ב-12 מדינות באיחוד, מציג תמונה קשה. יותר מרבע מהמשתתפים היהודים בסקר סיפרו שעברו תקרית אנטישמית אחת לפחות ב-12 החודשים שקדמו למחקר. "מאות נשאלים העידו על תקיפה פיזית על רקע אנטישמי בפרק הזמן הזה", נכתב במחקר.
ורה יורובה, נציבת המשפטים של האיחוד האירופי, הזהירה בינואר מסכנות האנטישמיות. "כשהיהודים עזבו בעבר את אירופה זה אף פעם לא היה סימן טוב למצבה של היבשת", היא אמרה. המציאות היום באירופה גורמת לחלק מהיהודים לשקול לעזוב.
"ב-20 השנים האחרונות יש ירידה", מספר פנחס גולדשמידט, הרב הראשי של מוסקבה ונשיא מועצת רבני אירופה. "היו שני מיליון יהודים והיום יש 1.6 מיליון", הוא מוסיף. לפי ההערכות לפני השואה חיו באירופה תשעה מיליון יהודים.
"הרבה אנשים עזבו", אומר גולדשמידט. "היה לנו גל טרור שלם בצרפת, בבלגיה, בדנמרק ובמקומות אחרים. מבחינתנו לבחירות האלה יש חשיבות עצומה, במטרה להעביר מסר ליהודי אירופה שאנחנו עדיין רצויים".
מפלגות מודרניות באירופה, אפילו בימין הקיצוני, ממעטות לתמוך בגלוי באנטישמיות. עם זאת, בקמפיין הבחירות האחרון היו מקרים שהדאיגו את הקהילה היהודית. בהונגריה למשל המפלגה של ראש הממשלה ויקטור אורבן המשיכה לתקוף את הפילנתרופ היהודי ג'ורג' סורוס, והאשימה אותו בקשירת קשר עם האיחוד האירופי כדי להציף את היבשת במהגרים.
ראש ממשלת פולין, מתיאוש מורבייצקי, עורר השבוע סערה כשאמר שאם ורשה תשלם פיצויים ליהודים שרכושם נבזז במהלך השואה זה יהיה "ניצחון להיטלר". קודם לכן, במהלך עימות טלוויזיוני, קטע איש ימין קיצוני שרץ לפרלמנט האירופי את דבריה של מועמדת ממפלגת השלטון. הוא ניסה להניח כיפה על ראשה, ואמר שהמפלגה שלה "מתכופפת בפני היהודים".
עבור גולדשמידט המגמות בקמפיין הן חלק מאקלים של שנאה, שבמסגרתו קיצוניים בגרמניה צועדים עם סמלים נאציים ללא הפרעה. "אנחנו רואים את אנשי 'החולצות החומות' צועדים בגרמניה. אנטישמיות היא שוב חלק מהמיינסטרים. הפוליטיקאים כבר לא מפחדים להשתמש בה כשהם צריכים. מלחמת העולם השנייה הופכת לזיכרון רחוק, ואנשים שוכחים איך זה לחיות בלי איחוד אירופי וללא הערכים האלה, שחשובים כל כך ליבשת שהייתה במשך מאות שנים במצב מתמשך של מלחמה".
הקונגרס היהודי האירופי, וארגונים יהודיים נוספים, מצליחים לעיתים לשכנע מדינות שחברות באיחוד לאמץ את הגדרת האנטישמיות של הברית הבינלאומית לזיכרון השואה. מנהיגי הקהילה מסכימים שהרבה מהמפלגות הצליחו להבין, גם אם באיחור, את היקף הבעיה. למרות זאת הן מתקשות להתמודד איתה.
לקראת הבחירות קוראים מנהיגי הקהילה היהודית לאירופאים להצביע נגד הקיצוניים. "לא משנה אם זה מגיע משמאל או מימין, שני הצדדים הקיצוניים שליליים מאוד", אומרת ווייצ'יק. "הם מפיצים שנאה, גם ברשת וגם במתקפות פיזיות אלימות. זה יוצר תחושת חרדה בקרב יהודי אירופה". היא מזהירה שאם המצב לא ישתפר היהודים ישקלו לעזוב. "המסר שאנחנו מנסים להפיץ עכשיו הוא לקרוא לאנשים לצאת להצביע, ולהצביע למפלגה פרו-אירופית".