שתף קטע נבחר

 

בחירות באיחוד האירופי: גם פוטין מסתכל

אזרחי האיחוד יצביעו היום בבחירות לפרלמנט האירופי. נשיא צרפת: "הבחירות החשובות אי פעם, מתנגדי האיחוד יכולים להרוס אותו מבפנים". הישגים נאים צפויים לימין הקיצוני, ברוסיה וסין יחפשו סימנים לפילוג וחולשה. אבסורד בצל הברקזיט: הבריטים יצביעו, לא בטוח שנבחריהם ייכנסו לפרלמנט

במדינות האיחוד האירופי ייצאו היום (יום ה') לדרך ארבעה ימי ההצבעה בבחירות לפרלמנט האירופי – בחירות שישפיעו לא רק על מדיניותו של האיחוד בחמש השנים הקרובות, אלא במידה מסוימת גם על עצם עתידו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

בחירות ל הפרלמנט האירופי פרלמנט האיחוד האירופי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AFP, shutterstock)
חולשה או עוצמה. גם פוטין מסתכל(צילום: AFP, shutterstock)

בריטניה לונדון הפגנת ענק נגד ה ברקזיט פרישה מ האיחוד האירופי (צילום: EPA)
מתנגדי הברקזיט. היו אמורים להיות כבר בחוץ(צילום: EPA)

בבחירות האחרונות למפרלמנט האירופי, ב-2014, הכפילו הלאומנים המתנגדים לאיחוד את כוחם בפרלמנט, ובבריטניה הם הגיעו למקום הראשון והמשיכו כל הדרך עד לניצחון במשאל העם על הברקזיט, הפרישה של בריטניה מהאיחוד, ב-2016.

 

חמש שנים עברו, והסקרים מלמדים שגם הפעם צפויים האירו-סקפטים להישגים נאים, אולם יש להם גם סיבות לדאגה: הברקזיט עדיין לא יצא לפועל; הם עדיין מתקשים לחצות את מחסום ה-20%; והימין הקיצוני מגיע אל הבחירות הללו בצל שערוריית השחיתות שבגינה נאלץ סגן הקנצלר באוסטריה, מנהיג הימין הקיצוני היינץ-כריסטיאן שטראכה, להתפטר מתפקידו.

 

אחרים המקווים לעצור את מגמות הפדרליזציה באירופה ואולי אף להפוך אותן ולבטל כליל את האיחוד האירופי, ייתקלו גם הם בקשיים. חלק מהגורמים הפוליטיים האלה, שכבר זכו לכוח רב בפוליטיקה בארצם, עשויים להתמודד כעת עם האכזבה שנחלו מביצועיהם חלק מהאזרחים שנתנו להם את קולם בעבר – בראש ובראשונה מפלגות "הליגה" ו"חמשת הכוכבים" באיטליה.

נשיא הנציבות האירופית יונקר. מפנה את המקום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא הנציבות האירופית יונקר. מפנה את המקום(צילום: רויטרס)

האיחוד האירופי כולו מתמודד עם שורה של אתגרים, בהם העימותים חסרי התקדים עם נשיא ארה"ב, סוגיית ביצור הגבולות על רקע בואם של מאות אלפי מהגרים וכלכלה מקרטעת בגלל החוב הציבורי והאתגר הנשקף מסין המתעצמת. ובכל זאת, המפלגות התומכות ברעיון שבבסיס האיחוד האירופי – שיתוף פעולה יבשתי בנושאים שיש למדינות החברות אינטרסים משותפים בהם כגון סחר, ביטחון, הגירה ושינויי האקלים – אמורות לזכות בשליטה בפרלמנט, גם אם ברוב קטן יותר מבעבר.

 

מקרון לתומכי האיחוד: "אחדו כוחות"

המלחמות שעברו על אירופה – גם החמה וגם הקרה – לא הספיקו כדי להביא לבניית אמון בעתיד המשותף. ז'אן קלוד יונקר מלוקסמבורג, שאחרי הבחירות יסיים את תפקידו כנשיא הנציבות האירופית ויוחלף, מזהיר מהתגברות הגל הלאומני באירופה, גל שלדבריו מתקיים לא רק בשוליים. מפלגות הפועלות למען אינטגרציה גדולה יותר של כלכלת גוש האירו מתקשות לזכות בלבם של הבוחרים שמאסו באליטות הפוליטיות.

מתיאו סלביני ועמנואל מקרון (צילום: EPA, רויטרס)
סלביני ומקרון. "סכנה לאיחוד? בוודאי"(צילום: EPA, רויטרס)

 

הבחירות לפרלמנט האירופי – עוד כתבות:

קריאה למצביעים: "תוכיחו שהיהודים רצויים"

החשש: עוד כוח לימין הקיצוני

למדתי מטראמפ: נייג'ל פראג' נוסק בבריטניה

 

 

נשיא צרפת עמנואל מקרון, הנחשב לאיש מרכז, תיאר את הבחירות הקרובות לפרלמנט האירופי כ"בחירות החשובות ביותר, בלי שום ספק" מאז הבחירות הראשונות לפרלמנט הזה, שנערכו ב-1979. הוא קרא לשמרנים, לסוציאליסטים ולמפלגות הירוקות ברחבי אירופה לשלב ידיים כדי לנצח את הכוחות המתנגדים לאיחוד האירופי. "בעולם של היום אנחנו זקוקים לאירופה חזקה ומאוחדת יותר", אמר מקרון לעיתון "לה סואר" בבלגיה. כשנשאל אם הוא מאמין שהיריבים שלו ושל שותפיו יכולים להרוס את האיחוד האירופי השיב: "בוודאי".

 

כדי להתרשם מהאיום די למקרון בהעפת מבט אל המתחולל בארצו שלו. מפלגת "האיחוד הלאומי" של מרין לה פן, ששינתה את שמה מ"החזית הלאומית" כדי להיפטר מדימויה הימני-קיצוני, מקווה להגיע שוב למקום הראשון בצרפת בבחירות לפרלמנט האירופי. לה פן מספרת בשמחה למצביעים שתמצא עוד בעלי ברית רבים כדי לעצור את "הנהירה לפדרליזם", כפי שהיא מכנה את הניסיון להפוך את מדינות האיחוד לגוש יותר ויותר אחיד הכפוף להוראות מבריסל.

  (צילום: AP)
מרין לה פן. נגד "הנהירה לפדרליזם"(צילום: AP)

מפלגת "הליגה" של מנהיג הימין האיטלקי מתיאו סלביני עשויה להפוך בבחירות האלה למפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט, שבו 751 מושבים, ולנשל בכך מהתואר את מפלגת הנוצרים הדמוקרטים של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. מפלגות השלטון הימניות בפולין ובהונגריה צפויות גם הן להחזיר לפרלמנט ביום ראשון הקרוב מחוקקים אירו-סקפטים.

 

בחירות שלא היו אמורות להיערך

בבריטניה, "מפלגת הברקזיט" המתנגדת לאיחוד האירופי עשויה להגיע למקום הראשון. הבחירות לפרלמנט האירופי נערכות בממלכה במצב אבסורדי: הבריטים ייצאו מחר להצביע חודשיים אחרי המועד שבו היו אמורים לעזוב כבר את האיחוד, 29 במרץ, בעקבות משאל העם ב-2016 שבו הצביעו אזרחי הממלכה בעד פרישה ממנו. בבחירות שבהם כלל לא התכוונו להשתתף יבחרו כעת הבריטים 73 חברים בפרלמנט האירופי, אבל אם בריטניה תשלים את פרישתה עד יולי – החברים האלה כלל לא ייכנסו לפרלמנט, ומושביהם יחולקו למדינות אחרות.

האיחוד האירופי ()

תוצאות הבחירות צפויות להתברר ביום ראשון בלילה. לאחר מכן יחלו המפלגות שייכנסו לפרלמנט דיונים שיימשכו שבועות ושבמסגרתם ינסו הגושים השונים לגבש רוב בפרלמנט. מנהיגי המדינות החברות באיחוד האירופי ינצלו את השבועות האלה כדי לבחור נשיא חדש לנציבות האירופית ולמנות אישים חדשים לתפקידים בכירים אחרים באיחוד.

 

באירופה רבים מהאזרחים אדישים למתרחש בבריסל, אבל במוסקבה, בוושינגטון, בבייג'ינג ובמקומות אחרים בעולם יעקבו באדיקות אחר המתרחש שם, בחיפוש אחר סימנים לחולשה או עוצמה פוליטית באיחוד, שהוא הגוש הכלכלי הגדול ביותר בעולם.


פורסם לראשונה 22/05/2019 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, shutterstock
פוטין ודגל האיחוד. גם וושינגטון תתעניין
צילום: AFP, shutterstock
מומלצים