האו"ם: סייעות קוליות מעודדות סקסיזם
דו"ח חדש מטעם האו"ם מאשש את הטענה כי סייעות קוליות המבוססות על קולות נשיים, דוגמת סירי של אפל ואלכסה של אמזון, משקפות ומחזקות תפיסה סקסיסטית של נשים
היי סירי, מה זה סקסיזם? מאז שנכנסו לחיינו הסייעות הקוליות של ענקיות הטכנולוגיה, שמאפשרות לנו לבצע פעולות באמצעות שימוש בהוראה קולית, נטען כי הן מחזקות ומעודדות תפיסה סקסיסטית כלפי נשים. עכשיו, הטענה הזו מקבלת תוקף משמעותי, באמצעות דו"ח של האו"ם, שכותרתו "הייתי מסמיקה אם הייתי יכולה" - תגובה שניתנה בעבר למשתמשים על-ידי סירי, כשהיו בוחרים לגדף אותה.
ארבע הסייעות הקוליות הפופולריות היום - סירי של חברת אפל, הסייעת הקולית של גוגל, אלכסה של אמזון וקורטנה של מיקרוסופט - עושות שימוש בקול נשי כברירת מחדל, ומאופיינות לפי הדו"ח במתן תגובות כנועות, לעיתים גם סקסיסטיות ממש. השימוש בהן מעודד ומחזק את התפיסה שנשים הן עוזרות מצויינות - כנועות, קשובות וששות לרצות, ושזה התפקיד העיקרי שלהן בעולם. מעין עזר כנגדו.
בדו"ח נכתב: "הסייעות הקוליות מכבדות פקודות ומגיבות לפקודות בלי קשר לטון או למידת העוינות שמפגין המשתמש. בקהילות רבות, הדבר מחזק הטיות מגדריות לפיהן נשים הן כנועות, ומוכנות לספוג יחס שלילי או משפיל (...) בגלל שהסייעות הקוליות כולן מבוססות על קולות נשיים באופן בלעדי או כברירת מחדל, הן מחזקות תפיסה של נשים ככלים דיגיטליים (...) הפקודות שמשתמשים 'נובחים' על הסייעת הקולית - משמשות ככלים עוצמתיים של חיברות, ומלמדות אנשים, ובייחוד ילדים, על תפקידן של נשים וילדות צעירות כזמינות תמיד לפקודות".
לפי הדו"ח, הבעיה מחריפה עכשיו, משום שסייעות קוליות נכנסות בהדרגה גם לשווקים שלא מחזיקים בדעות, הבניות חברתיות ואמונות של העולם המערבי. שווקים מתפתחים כאלה חשופים להבנייה הבעייתית של נשים כממלאות פקודות, ומצבן של נשים בהם מלכתחילה בעייתי.
נוסף לסקסיזם המובנה, הדו"ח מתייחס גם לתגובות פלרטטניות שהונדסו אל הסייעות הקוליות. במחקר משנת 2017, נבחנו התגובות של סייעות קוליות להתעללות מילולית והטרדה, ונמצא כי התגובות היו פלרטטניות, מתחמקות או חיוביות באופן כללי.