כך התגלגל מגן החלשים רן מלמד לכלא ניצן
בזמן שרן מלמד, מנכ"ל עמותת ידיד, סייע לחלשים ונאבק על סולידריות חברתית, הוא הורשע בעשרות עבירות תנועה ורישיונו נפסל לצמיתות. למרות זאת, המשיך לנהוג וכעת הוא במעצר, אולי בדרך לכלא. סיפורו של מושיע עם יצר הרס עצמי
מזה כחודשיים, יושב במעצר בכלא ניצן ברמלה רן מלמד, מנכ"ל משותף בעמותת ידיד, העוסקת בצמצום פערים כלכליים וחברתיים. מלמד ממתין לגזר הדין במשפט שמתנהל נגדו, על כך שנהג ברכבו למרות שרישיונו נשלל לצמיתות לאחר כמה פסילות קודמות.
ב-27 במרץ עוד הספיק מלמד להעלות לפייסבוק שלו פוסט בנוגע לדיור הציבורי, אחד הנושאים שבהם עמותת ידיד עוסקת. באותו הערב, על פי כתב האישום שהוגש נגדו, הוא נתפס נוהג בכביש 443, סמוך לצומת שילת. השוטרים שעצרו אותו לא שיערו שהאיש על ההגה נוהג ללא רישיון תקף, שפקע בשנת 1989 ושרישיונו נדון לפסילה כמה פעמים בשנים האחרונות.
ב-2011 נדון רישיונו לפסילה לעשר שנים, ב-2017 לארבע שנים וחצי, ובסוף אותה שנה שוב - נפסל לצמיתות, ומלמד נידון למאסר של חצי שנה שהומר בעבודות שירות וכן נפסק נגדו מאסר על תנאי ל-10 חודשים.
שופטת בית המשפט לתעבורה בירושלים שגזרה עליו את העונש ציינה אז כי "בהתחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם, במצבו הבריאותי ובעובדה שהודה וחסך זמן שיפוטי יקר ועל פי עיקרון ההדרגתיות בענישה, מצאתי להשית עליו מאסר בדרך של עבודות שירות ולא מאסר מאחורי סורג ובריח וזאת לצד מאסר מותנה ארוך אשר יבטיח כי אם יורשע שוב בעבירה של נהיגה ללא רישיון או בזמן פסילה לא יהיה מנוס מריצוי מאסר מאחורי סורג ובריח לתקופה ארוכה".
הפעם, נדמה, המערכת החליטה להחמיר עם מלמד. התביעה הגישה לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשת מעצר עד תום ההליכים, שממנה עולה כי מאז שמלמד הוציא רישיון ב-1979 הוא צבר לא פחות מ-26 הרשעות במהלך השנים בעבירות תנועה שונות - פקיעת רישיון הנהיגה, עבירות מהירות, נהיגה בהיותו בלתי מורשה לסוג הרכב וההרשעות על נהיגה בזמן פסילה.
מבחינת התביעה, מלמד הוא עבריין תנועה סדרתי ולכן היא ציינה כי "אין חלופת מעצר, הרמטית ככל שתוצע, שיש בה כדי לאיין את מסוכנתו". ב-18 באפריל הודה מלמד בעובדות שבכתב האישום והורשע. כעת הוא ממתין לגזר דינו, כשבינתיים ניסיונותיו להשתחרר למעצר בית בפיקוח לא צלחו והוא עצור עד תום ההליכים.
עבריין תנועה שחוזר לכביש
הצצה לנבכי תיק התעבורה הזה מרתקת, ולו בגלל שמדובר באדם שתפקד כמנכ"ל משותף של עמותה שכל ייעודה הוא לעזור לחלשים ושמוכר בציבוריות הישראלית כמי שמסייע לאנשים לצאת ממצבי משבר, לשקם את חייהם ולממש זכויות המגיעות להם בחוק.
כעת מסתבר כי במשך שנים ארוכות, לפחות בכל הנוגע לכביש, מלמד הוא עבריין תנועה סדרתי שמצפצף על החוק, וחוזר שוב ושוב לסורו ודבר לא מרתיע אותו. אפילו שירות המבחן שערך תסקיר למלמד, שהוצג בבית המשפט, קבע כי מלמד "התקשה להסביר כיצד עד כה ההליכים המשפטיים והרשעות קודמות בתחום התעבורה לא היוו עבורו גורם הרתעתי משמעותי ומציב גבולות וביטא קושי להסביר את הפער בין היותו אדם המסייע לאחרים במיצוי זכויותיהם ובהכוונה לציות לחוק כאשר באותה העת זונח את הטיפול בענייניו וממשיך בעצמו לעבור על החוק".
עמותת ידיד הוקמה ב-1997 ופועלת באמצעות 17 מרכזי סיוע ברחבי הארץ במטרה לסייע לאנשים לממש את זכיותיהם בתחומים שונים - דיור ציבורי, תעסוקה, ביטוח לאומי, הסדרי חובות מול בנקים ורשויות ועד קידום חוקים סוציאליים בכנסת. מלמד, גרוש עם ילדים, תושב ירושלים, הצטרף לעמותה לפני כ-20 שנה, ובמשך שנים היה סמנכ"ל ומשנה למנכ"ל.
לאחרונה הוא מונה למנכ"ל משותף לצד המייסדת שרי רבקין, אולם כבר שנים שהוא האדם הדומיננטי בעמותה ומשמש כפנים שלה. הוא מופיע תדיר בתקשורת, כותב מאמרים לעיתונות ונפגש עם חברי כנסת לקידום חקיקה לטובת האוכלוסיות המוחלשות.
"רן הוא כמו שר החוץ שלנו", הגדיר אותו יו"ר הוועד המנהל של עמותת ידיד גידי קפלן. "הוא איש מפתח בעמותה שעבד 24/7 לטובת אזרחי ישראל, והוא הרוח החיה בנושאי חקיקה שהביאו לחיסכון לאנשים בגובה עשרות מיליוני שקלים, כמו חיוב התקנת דודי שמש בדיור הציבורי, העלאת תקרת מענק עבודה לאמהות חד הוריות או הזנה חמה לכל תלמיד".
הוא הוסיף: "רן ידוע כמי שנותן את המקסימום לכל פונה, ויחד עם שאר העובדים משקיע במטרה להעצים את האנשים שביקשו מאיתנו סיוע ולגרום להם לצאת מהמצב אליו נקלעו", סיפר קפלן.
לדבריו, "אני לא מקל ראש בעבירה שהוא עשה שהיא חמורה וסדרתית, זו בעיה של האדם שצר לי מאוד עליה. אבל צריך לזכור שהאיש עבד 20 שנה לטובת אזרחי ישראל".
מכתבים לאיילת שקד
נדמה שיותר מכל, הפער בין שני הצדדים באישיותו של מלמד, בא לידי ביטוי בעובדה שכאשר מלמד נשלח על ידי בית המשפט למעצר בית במסגרת אחד התיקים הקודמים, הוא המשיך לשלוח מכתבים ללא אחרת משרת המשפטים איילת שקד כדי לקדם את הטיפול בפונים לעמותה. גם כעת, מספרים בידיד, מלמד מסייע להם טלפונית מהמעצר, כדי שהטיפול בפונים לא ייפגע.
קריאה מעמיקה של פרוטוקולי הדיונים בבית המשפט עשויה לספק תשובה חלקית לפער המתעתע הזה. במהלך הדיון הראשון שהתקיים בתיק בסוף מרץ נציג התביעה טען כי מלמד "לא נרתע מעונשים אשר מוטלים עליו, אף בדמות מאסר בפועל. הוא ממשיך ומפר את צווי בית המשפט".
הנציג טען גם כי הוא "בוחר להמשיך ולתעתע במערכת בית המשפט ורשויות האכיפה ולעשות כבתוך שלו. אין לתת בו מידה קלה של אמון, כל עוד הדבר תלוי ברצונו הטוב ימשיך ויעלה על ההגה וינהג בפסילה. אין דרך למנוע זאת אלא במאסר מאחורי סורג ובריח".
"שלא יהיה לי פיתוי"
עו"ד אורית כהן שייצגה את מלמד בתחילת ההליך אמרה בדיון כי "לא מדובר בעבריין קלאסי. מדובר באדם שמבחינת העשייה הציבורית שלו הוא אדם חסיד. כל מה שמניע אותו זה חסד".
היא הסבירה כי הסיבה שנאלץ לנסוע הייתה "כדי להשיג כסף לעובדיו, למשכורות שלהם. כאשר אתה נוסע בניגוד להחלטת בית המשפט זה מזלזל. אך יש הבדל בין מי שנוסע לקנות סיגריות או נוסע להביא כסף לעובדיו".
עורכת הדין הסבירה גם כי מלמד החזיק במשך זמן רב נהג מונית אשר נהג איתו כל הזמן. "מה שקרה שהוא היה חייב לו כסף והוא התבייש להגיד לו לבוא לנהוג. יש מעידה שבאה ללמד על היותו של אדם בן אנוש שטעה, אך עם הרבה זכויות".
מלמד עצמו העיד וסיפר כי מאז שנפסל רישיונו לצמיתות ב-2017, "עשיתי את העבודה בעזרת מוניות או ברכב שלי שנהגו בו אנשים. היו שני נהגים שקיבלו על זה כסף". הוא סיפר על קשיי בריאות שהוא סובל מהם, סיפר על עזרתו לזולת, "מאנשים ברמה הכי חלשה ועד הרמה הגבוהה. אני לא דואג לעצמי ולא יוצא לחופשות".
בקשה אחת של מלמד במהלך הדיון גם חושפת את הלכי רוחו של מי שאסור לו לעלות על הכביש אך לא עומד בפיתוי: "אין לי רכב, הוא מושבת. הוא נמצא במגרש במשטרה. אני לא רוצה שגם יחזירו לי אותו שלא יהיה לי פיתוי. אין לי כרגע את הפיתוי, ומכאן המסוכנות. הפסילה לא היתה בגלל שעשיתי תאונה, אלא כי לא הייתי בסדר ונסעתי בלי רישיון בתוקף... המסוכנות נוגעת לנהיגה, אבל בכל שאר הדברים אני חושב שאפשר לתת בי אמון". הוא גם העלה את החשש שאם יישלח למעצר מאחורי סורג ובריח, "אני אאבד את הקריירה שלי בגיל 58 ולא יהיה לי סיכוי לחזור למעגל העבודה".
"אדם שלא מוכן לקבל את הדין בתחום התעבורה"
אלא שהשופטת מגי כהן לא קיבלה את בקשת מלמד וקבעה כי יישאר עצור. "אין מחלוקת כי עבירה של נהיגה בזמן פסילה הינה מן העבירות החמורות. המשיב לא מציית להחלטות בית המשפט ולא מוכן להתרחק מן ההגה על אף פסילתו לצמיתות", כתבה בהחלטתה, "עולה כי אין מדובר באדם נורמטיבי בתחום התעבורה, אלא באדם רצידיביסט בתחום התעבורה, שלא מוכן לקבל את הדין".
בדיון נוסף שהתקיים כעבור שלושה שבועות תיארה עורכת הדין את התהליך שעובר על מלמד ונשאה נאום שיכול להעיד מעט על אישיותו: "למרות עבודות שירות, למרות מאסר על תנאי, למרות הפגיעה המעמדית כמנכ"ל של עמותה שעוזרת בכל מקום אפשרי בישראל - זה מראה על אישיות בעייתית".
היא סיפרה שביקרה אותו כמה פעמים במעצר ובכל פעם ראתה, "איך החרב הזו שהונחה על צווארו כבר לא כאפשרות, אלא כעובדה ממשית, שאתה אינך בן חורין, לכל צעד ושעל שלך אתה אזוק - אחרי זה אתה לא יכול להיות אותו אדם שהיית".
עוד סיפרה כי מלמד אמר לה כי "מקומו לא שם, הוא אדם אחר, ואולי סוף סוף הצליח להבין. הוא לא עולה על רכב גם אם ישימו לי אותו מונע ויגידו שהשופט מרשה".
מלמד דיבר גם הוא בבית המשפט ואמר: "אני בוש ונכלם. אין דרך לתאר עד כמה אני מצטער על מה שעשיתי. אין לי ספק שלא אחזור על כך לעולם. לפעמים אדם צריך לקבל מכה כל כך חזקה כדי להבין שהוא לא יכול לחזור על מה שעשה בטיפשות". הוא שוב סיפר על מצבו הבריאותי המדרדר ואמר: "הפכתי לשבר כלי, אני לא אותו אדם שהייתי לפני שלושה שבועות ולא בטוח שאחזור להיות אותו אדם".
עורכת הדין הציעה שוב לשחרר את מלמד למעצר בית בביתה של מנכ"לית עמותת ידיד שרי רבקין, לאחר שחלופת ההוסטל נדחתה, והציעה לבית המשפט כמה מפקחים אפשריים. היא הציעה גם להצמיד לגופו אזיק אלקטרוני - אך התביעה התנגדה לכך.
בהחלטתה קיבלה השופטת את ממצאי תסקיר שירות המבחן שנערך למלמד ושמצא כי החלופות שהוצעו עד כה אינן מספקות, וקבעה כי יישאר במעצר. בין היתר עלה מהתסקיר כי מלמד לא ממזער מחומרת מעשיו והביע הסכמתו להשתלב בטיפול אך הדגיש כי "לא עשיתי תאונות, לא דרסתי אנשים".
התסקיר קבע עוד כי "ההליכים המשפטיים וההרשעות הקודמות בתחום התעבורה לא היוו גורם הרתעה משמעותי ומציב גבולות, כאשר פעם אחר פעם (מלמד) המשיך בדפוס פעולה התנהגותי בעייתי. על כן, התרשם שירות המבחן כי גם כיום מלמד מגלה מודעות נמוכה להתנהגותו המסכנת ומעריכים כי קיים סיכון משמעותי להישנות התנהגות פוגענית דומה".
"המעידה הזו תחלוף"
בדיון הבא, והאחרון עד כה, שנערך בתחילת חודש מאי, התייצב מלמד עם עו"ד חדש, רועי בראונר, שטען כי התביעה מנסה להתעמר במפקחים שהם הציעו כדי להביא לשחרורו של מלמד למעצר בית - בעיקר כלפי מנכ"לית העמותה רבקין, שהתקשתה לענות לשאלות התובע בשל מצבה הבריאותי.
מלמד כמעט בכה ואמר: "אני לא רוצה להעביר אותה את מסכת הייסורים הזו, אני מוכן לוותר על ההליך". בתום הדיון הסוער קבעה השופטת כי מלמד יישאר במעצר עד תום ההליכים.
עו"ד בראונר אמר השבוע כי "המעצר מאוד קשה לו. בן אדם מהשורה מגיע למקום של עבריינים ומדובר בהתמודדות קשה. אנו מנסים לראות איך בכל זאת נוציא אותו לחלופה אחרת".
עו"ד גל־עד חריש, יו"ר עמותת לשובע, שמסייעת למעוטי יכולת, המכיר את מלמד עשרות שנים כקולגה לפעילות הציבורית, נרתם גם כן לסייע לו. "קטונתי מלהסביר את הפער הזה, וגם רן בעצמו לא יודע להסביר את זה. כל אדם שמכיר את רן הופתע ונדהם כששמע שהוא נעצר", אמר.
הוא הוסיף כי "יש ביטוי שאומר שבע פעמים יפול צדיק וקם. רן עכשיו נפל אבל אני בטוח שהוא יקום מהר מאוד. הוא איש רב פעלים ויכולות ואני בטוח שהמעידה הנוראית הזו תחלוף והוא יתאושש ויחזור לעצמו ולפעילות הנפלאה שלו".