שתף קטע נבחר

 

מאות ב"צעדת השרמוטות" בי-ם: "האשמת קורבנות אונס עולה על גדותיה"

אירוע המחאה נגד תקיפה מינית של נשים בשל לבוש חושפני נערך בפעם השמינית בבירה. אחת המשתתפים אמרה: "אף אישה לא אשמה בפגיעה שעברה". אדם דתי התפרץ לעבר המוחות: "מצעד של זונות"

 

מאות ב"צעדת השרמוטות" בירושלים    (צילום: משה מזרחי )

מאות ב"צעדת השרמוטות" בירושלים    (צילום: משה מזרחי )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על אף החום הכבד, כ-600 מפגינות ומפגינים השתתפו היום (ו') ב"צעדת השרמוטות" בירושלים שנערכה בפעם השמינית. הצעדה, שיצאה מכיכר הדוידקה, עברה דרך רחוב יפו, קינג ג'ורג' ובן יהודה והסתיימה בבמת נואמות בבר ברחוב הלני המלכה. אירוע המחאה נערך השנה בסימן "מצב חירום תמידי", כתיאור של מצב נשים במרחב הציבורי ש"נתונות לאלימות מינית באשר תלכנה, באשר תלבשנה, באשר תתנהגנה".

 

במהלך ההפגנה, שבה חלק מהמשתתפות היו לבושות בבגדים תחתונים בלבד, אירעו כמה תקריות חריגות. בין היתר נזרקו ביצים לעבר הצועדות, אדם דתי התפרץ לעברן וקרא "מצעד של זונות", ואדם נוסף נכנס בכוח למעגל המוחות ונעצר על ידי המשטרה.

צעדת השרמוטות בירושלים (צילום: עמית שאבי )
"צעדת השרמוטות" בירושלים, היום(צילום: עמית שאבי )

המוחות הקדישו את הצעדה לזכרה של נטע חדיד, טרנסג'נדרית ירושלמית ששמה השבוע קץ לחייה - ונשאו שלטים שעליהם נכתב: "יהי זכרה מהפכה", "אל תחשוב כמו אנס", "דמי אינו הפקר" ו"אונס היה לפני חצאיות מיני".

 

שושן ובר אמרה כי "כשנשים מספרות על אלימות מינית שהן עברו - האגרסיות שהן חוטפות יוצאות מכל פרופורציה, האשמת הקורבן עולה על גדותיה בחברה ומשפיעה על הפרקליטות ועל פסיקות בתי המשפט. מקרי הרצח המגדרי ותופעת האלימות המינית כלפי נשים - כולם תוצרים של אותה תרבות חולה. אלימות כלפי נשים היא סקאלה של עבירות פליליות, שמתחילה בהטרדות וממשיכה לתקיפות, אונס, אלימות במשפחה ובסופה רצח".

 

"אין מי שיגן עלינו" 

אנה קליימן הוסיפה: "למוסדות המדינה אין כלים להתמודד עם עבירות מין ועושה רושם שזה גם לא מעניין אותם. רף הראיות גבוה באופן בלתי סביר, בצורה שלא מותאמת לאופי העבירה, והסטטיסטיקה מדברת על קרוב ל-90% מתיקי עבירות המין שלא מגיעים לכדי כתב אישום או הסדרי טיעון, כלומר - נסגרים שלא בצדק. אנחנו במצב חירום תמידי, חשופות לסכנה ברחובות לא בטוחים כמו גם בקרבת המכרים שלנו, ואין מי שיגן עלינו. חוסר המעש של מוסדות האכיפה נותן לגברים לגיטימציה לפעול כלפינו באלימות, כי יכולת ההרתעה של המוסדות היא בדיחה".

 

מיה ברשישת אמרה כי "צריכה להיעשות רפורמה מוחלטת שתיתן מענה למצב שבו נשים צריכות להוכיח את חפותן במקום לדרוש את הצדק שמגיע להן. אף אישה לא אשמה בפגיעה שעברה, והגיע הזמן שהחברה שאנחנו חיים בה תפנים את זה ותיקח אחריות".

צעדת השרמוטות בירושלים (צילום: עמית שאבי )
(צילום: עמית שאבי )

צעדת השרמוטות בירושלים (צילום: עמית שאבי )
(צילום: עמית שאבי )

צעדת השרמוטות בירושלים (צילום: עמית שאבי )
(צילום: עמית שאבי )

צעדת השרמוטות בירושלים (צילום: עמית שאבי )
(צילום: עמית שאבי )

צעדת השרמוטות בירושלים (צילום: עמית שאבי )
(צילום: עמית שאבי )

אליס הופמן, נערה בת 16 שהשתתפה בצעדה, אמרה: "אין מישהו שלא מכיר נשים שסבלו מהטרדות מיניות. הרבה פעמים האשימו אותן, השאלה הראשונה שהן מקבלות היא 'מה לבשת' וזה לא רלוונטי. נשים מוטרדות בגלל גברים ולא בגלל מה שלבשו".

 

עידו לייטנר ממכינה קדם צבאית בירושלים הסביר מדוע מעט גברים השתתפו במחאה. "יש יותר נשים שנפגעות מהתופעה ולכן המלחמה שהן עושות היא יותר דומיננטית. אני חושב שהנוכחות הגברית מצומצמת כי קשה מאוד לדבר, גם אם הוטרדת אבל גם אם עשית משהו.

 

"גם אם זה היה משהו בתמימות ולא ידעת באמת מה הסיטואציה, ברגע שזה קרה אתה מפחד לבוא ולדבר על זה ואני חושב שגם לזה צריך להיות מקום לגיטימי בשיח ממקום של הודאה בטעות והבטחה לשינוי. חבל לי מאוד שאין פה מספיק גברים, אני חושב שזו צריכה להיות קריאה משותפת כי גם גברים מוטרדים אבל זה גם המקום שלנו להגיד שאנחנו לא מסכימים לזה וזה צריך להיפסק".

 

צעדת השרמוטות היא חלק מתנועת ה"SlutWalks", יוזמה של פעילות פמיניסטיות ברחבי העולם. המחאה פרצה ב-2011 בקנדה, בתגובה לדברי שוטר שטען כי "על נשים להימנע מלהתלבש כמו שרמוטות כדי לא להפוך לקורבן של אונס ותקיפה מינית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
"צעדת השרמוטות" בירושלים
צילום: עמית שאבי
מומלצים