בן 8 הוכש על-ידי נחש בצפון, מצבו קשה
הילד הוכש בגינה סמוך לבית כנסת במושב ארבל שבגליל התחתון. פרמדיקים של מד"א פינו אותו במצב קשה לבית החולים פוריה בטבריה
ילד בן 8 הוכש אמש (ו') על ידי נחש צפע בגינה של בית כנסת במושב ארבל שבגליל התחתון. מצבו קשה אך הוא בהכרה. הוא הובא ברכב פרטי לחבירה עם צוותי מד"א בצומת מצפור שליד טבריה.
חובשים ופראמדיקים של מד"א העניקו לו טיפול רפואי ופינו אותו לבית החולים פוריה שבטבריה כשעל רגלו סימני הכשה.
לפני ארבעה ימים הובהל לבית החולים הלל יפה בחדרה ילד בן תשע מגבעת עדה לאחר שהוכש על ידי נחש ברגלו. הארס החל לחדור לגופו וגרם לפגיעה קשה מסכנת חיים. הוא טופל במהירות והתאושש. הילד שיחק עם חבריו באזור מדורת ל"ג בעומר שהיה מיושר ונטול עשבייה. הילדים התרחקו מעט מאזור המדורה לעבר אזור עם עשבייה, וחש פגיעה כלשהי בקרסול השמאלי.
הטיפול בהכשה: פינוי דחוף ללא תזוזה
בשבועות האחרונים נקראו צוותי מד"א לטפל ביותר מעשרה מקרי הכשות. הנחשים הארסיים בארץ הנם צפע ארצישראלי, אפעה, שפיפון הנגב, עכן גדול, עכן קטן, צפע עין גדי, צפע החרמון, והפתן השחור. מרבית הזמן הם מסתתרים מתחת או מאחורי סלעים ורוב פעילותם הינה באביב בשעות הערב המוקדמות.
הם לרוב אינם תוקפים בני אדם אלא רק מתגוננים. לפני ההכשה עשויים הנחשים להשמיע קולות איום כדוגמת לחישה, חיכוך גופם או תנועות מאיימות.
הנחש מכיש באמצעות נשיכה: ארס הנחש חבוי בבלוטות ומוזרק לנפגע דרך שיניהם החלולות. הנשיכה או עצם התקרבות הנחש גורמת לתגובת בהלה. הנפגעים מחווירים, סובלים מהזעה מרובה לעתים גם עד איבוד הכרה.
איך מטפלים?
1. הרגיעו את הנפגע: השכיבו אותו במנוחה מוחלטת כדי להקטין ככל האפשר את התפשטות הארס בגוף.
2. קבעו את הנפגע: במידת האפשר קבעו את הגוף ובמיוחד את הגפה שנפגעה, למניעת תזוזה. הסיבה: כל תזוזה מגבירה את זרימת הדם ומחישה את התפשטות הארס בגוף.
3. הזעיקו בדחיפות צוות מד"א: הצוות יפנה את הנפגע לבית החולים. אם אפשר הביאו צילום של הנחש, אם הספקתם לצלם והראו אותו לצוות בית החולים כדי לקבוע את סוג הארס ואת הטיפול הנכון.
4. אל תעשו: אין למצוץ את הארס, אין להניח חוסם עורקים על האזור המוכש ואין לקרר את אזור ההכשה, שכן הקירור אינו מועיל ואף עלול להחמיר את הנזק. יש להימנע ממתן משקה אלכוהולי לנפגע: האלכוהול מגביר את זרימת הדם ועלול להחיש את התפשטות הארס בגוף.