מדריך: כך תימנעו מטעויות בשיפוץ האמבטיה
למה להתייחס בשלב התכנון, מאילו טעויות בהנדסת אנוש כדאי להימנע ומדוע לא כדאי לזלזל בסוג הרובה. אתר "המקצוענים" עם מדריך ראשון בסדרה, לקראת פתיחת עונת השיפוצים
אמנם אנחנו מבלים בו בממוצע רק כחצי שעה ביום, אבל הוא היכל ההתחדשות שלנו. אם בחרתם להתחדש בחדר רחצה משופץ, כדאי לתכנן אותו בחוכמה, כדי לא למצוא את עצמכם במשך 15 השנה הקרובות, עם חדר שיש בו טעויות בהנדסת אנוש, קושי בתחזוקה בשל בחירת חומרים לא מתאימה וחריגה משמעותית מהתקציב שאיתו יצאתם לדרך.
כמובן שעדיף להשקיע לפחות בשעת ייעוץ מול מעצב-פנים, ואולם אם החלטתם לקחת את הסיכון ולנהל את השיפוץ הקטן בעצמכם, המדריך הזה בשבילכם.
למה להתייחס בשלב התכנון?
מהם הצרכים והשימושים: בין אם אתם מתגוררים לבד בדירה עם חדר רחצה אחד, ובין אם אתם משפחה מרובת ילדים שלה שני חדרי רחצה נפרדים, ערכו רשימת שימושים במקלחת. זה יעזור לכם בתכנון נכון, שימקסם את השימושים בחדר זה. האם הוא מחייב אסלה, או שיש מספיק חדרי שירותים נפרדים, האם הוא משמש לאיפור, האם יש צורך בהצבת מכונת כביסה ומייבש כביסה, מהי כמות החפצים המשוערת שאתם מתכננים לאחסן בו.
מהם שטחי האחסון: עניין האחסון הוא קריטי, בייחוד אם אין לכם מספיק שטחי אחסון בשאר החדרים בבית. לעתים, ארון נסתר שלא מעמיס על החלל כמות גדולה של חפצים, יעשה את ההבדל בין חדר רחצה מפנק ומרגיע, לבין חדר שהוא אחד המבולגנים בבית. אם לא תדאגו שלכל החפצים יהיה מקום, תסבלו מבלגאן ומקושי לנקות את האמבטיה ביסודיות לעתים קרובות.
האם אתם מתכננים לאחסן בחדר זה מגבות, מוצרי היגיינה, כלי רחצה, כלי איפור, כלי ניקיון, חיתולים, מייבש שיער וכו'? אם כן, תכננו מראש מיקום נוח לכל החפצים האלו: בין אם בארונות או במגירות נוחות לפתיחה ולארגון.
הקצאת זמן לרשימה משוערת של שימושים וחפצים, תאפשר לכם תכנון חכם יותר. אם למשל, כמה ילדים מתארגנים מדי בוקר במקביל, ייתכן ששווה להשקיע בשני כיורים נפרדים, שיקלו על ההתארגנות בבוקר. אם הילדים גדלו, ושטח האמבטיה אינו גדול מספיק, ייתכן ששווה לבטל את האמבטיה ולהתקין במקומה מקלחון.
מהו התקציב: במרבית המקרים, ישנו תקציב מוגבל לחדר הרחצה. אם תערכו רשימה הכוללת את השימושים, החפצים וסדרי העדיפויות, הדבר יקל עליכם בשלב תכנון חלוקת התקציב. פעמים רבות, עניין הנוחות יכול להיות קריטי עבורכם יותר מאשר העיצוב. כך גם שיקולים של קלות הניקיון והתחזוקה, יכולים להשפיע על הבחירה שלכם בריצוף ובחיפויי הקירות.
מקסום שטח החלל: אחד האתגרים הגדולים בתכנון חלל זה, הוא העובדה שזהו חלל קטן יחסית בבית, אשר אמור לשמש למספר שימושים שונים. סידור חכם של כיור, אסלה, מקלחת וארונות אחסון, יאפשר ליצור אשליה של חלל גדול יותר.
ככלל, חלל מרובע יהיה יעיל יותר מאשר חלל מלבני ומאורך. לכן, ניתן להפוך את החלל המרכזי שלו למעין ריבוע, אם ממקמים בקצהו אמבטיה או מקלחון. אם תרצו לשלב גם מקלחון וגם אמבטיה, והחלל מספיק מרווח לשם כך, תוכלו להתקין מקלחון עם זכוכית 'קליר' (שקופה לגמרי) לאורך אחד הקירות. הדבר יאפשר תחימה של החלל, מבלי להקטין אותו.
שמרו על מרחקים נוחים בין האסלה, הכיור והמקלחת. כמו כן, דאגו שתהיה פרופורציה בין האלמנטים השונים: למשל, שגודל הכיור ומשטח האחסון שתחתיו, יהיו מתאימים לגודל המראה.
טעויות בהנדסת אנוש שכדאי להכיר ולהימנע מהן
מיקום אסלה מול הדלת: ישנן מספר טעויות נפוצות בתכנון של חדרי רחצה. האחד, הוא מיקום האסלה ממש מול דלת הכניסה לחדר זה. הדבר יוצר תחושה לא נעימה, פוגע בפרטיות אם מישהו מתפרץ אל תוך החלל הזה, ולרוב מאוד לא אסתטי ולא מומלץ, אלא אם אין ברירה.
אסלה בגובה לא מתאים: טעות נוספת הקשורה לאסלה, מתייחסת לחוסר הנוחות שבישיבה עליה. הדבר קורה בעיקר בדירות קבלן שבהן הותקנה אסלה תלויה בגובה שאינו נוח לשימוש, מבחינת גוף-האדם. או שהאסלה נמוכה מדי ומקשה על התכופפות, או שהיא גבוהה מדי, והרגליים של חלק מהדיירים תלויות באוויר בעת השימוש באסלה.
מיקום ספסל הישיבה במקלחון : עוד טעות קשורה למיקום ספסל ישיבה בתוך מקלחון. המיקום הנכון הוא בצדו השני של ראש האמבטיה. מיקום שלו בקרבת ראש האמבטיה מאוד יפריע לרחצה, והוא בהחלט בבחינת טעות תכנונית.
שיפוע שלא מאפשר ניקוז מים תקין: אם החלטתם לבנות נישה בתוך המקלחון, לצורך הנחת כלי רחצה, ודאו שבעל המקצוע מקפיד להתקין את הנישה עם שיפוע נכון. אחרת, מים יקוו שם בסיום כל רחצה, והרי שמים עומדים גורמים לעובש ולפטריות לאורך זמן. וכך, המתקן שאמור היה להקל על החיים שלכם ולשפר את עיצוב המקלחת, יגרום ליותר נזק מתועלת.
ברז שתלוי במיקום לא מדויק: אם בחרתם בברז תלוי בקרבת הכיור, דעו כי על בעל המקצוע להיות מאוד מיומן ולעבוד בדיוק ברמת הסנטימטר. זאת, משום שמיקום שגוי ביחס לכיור יגרום למים להשפריץ לעברכם בכל פעם שתשטפו ידיים, או להיפך, ישפריץ לעבר השיש והקיר או המראה שממול.
כיור לא נוח לשימוש יומיומי: הכיור בחדר הרחצה, שונה מכיור בחדר שירותי אורחים. אם בשירותי אורחים, כיור מונח יעניק מראה מעוצב יותר (כמו קערה המונחת על שולחן), הוא יהיה סיוט בחדר רחצה פעיל.
בחדר רחצה לשימוש יומיומי, התפקיד שלו להיות יעיל, נוח לשימוש, בגובה מתאים של הדיירים המשתמשים בו וקל לתחזוקה. לכן, אם חדר הרחצה מיועד לילדים קטנים יחסית, שווה בהחלט לשקול להתקין למשך שנותיהם הראשונות, כיור נמוך שיקל עליהם להתארגן בכוחות עצמם. זאת, מבלי להסתכן בטיפוס על כיסאות בחלל שהרצפה שלו רטובה. כיור שקוע, בגובה נמוך יחסית, יתאים לצרכים שלהם.
בעת בחירת סוג הכיור ומיקומו, שימו לב שאתם לא ממקמים שקעי חשמל בסמוך מדי לנקודה זו, שבה כמות גדולה של מים. זאת, מטעמי בטיחות, כמובן.
עוד כתבות בנושא:
קונים דירה מיד שנייה? הכינו כסף לשיפוצים
שיפוץ הבית המשותף
היעדר אוורור – ההבדל בין חדר רחצה נעים לחדר מלא טחב
בבנייה הרוויה של ימינו, לא תמיד יש חלון בחדר הרחצה. במצב כזה, חשוב מאוד לדאוג לתעלת אוורור והתקנת ונטה עם יכולת שאיבה טובה. אחרת, חלל שבו יש כמות גדולה של לחות, יהיה מחניק, מלא טחב ועובש. אם חדר הרחצה צמוד לקיר חיצוני, תוכלו לדאוג לפתח חיצוני עם זכוכית חלבית (או אטומה), כדי שתהנו גם מפרטיות וגם מאוורור. פתרון מוכר כיום הוא שימוש בחלונות מסוג "קיפ", בעלי ציר תחתון שנפתח כלפי מעלה.
תאורה לא מספקת לגילוח ולאיפור
זוכרים את התחושה הלא נעימה שלרוב יש בבתי-מלון, שבהם קשה להתאפר או להתגלח בחדר רחצה בשל תנאי תאורה גרועים? דאגו שזה לא יקרה לכם בחדר שבו התאורה היא הכרחית. תוכלו לדאוג למספר תרחישי תאורה שונים, ואולם אל תוותרו על תאורה מרכזית טובה, ועל תאורה ממוקדת בקרבת הכיור והמראה.
איטום איכותי ימנע בעיות רטיבות ונזקים שתחויבו בפיצוי השכנים בגינם
אחד הדברים הכי חשובים בחדר רחצה הוא איכות האיטום. כשלי איטום לא רק יגרמו לבעיות רטיבות אצלכם, אלא גם נזקים לדירות של השכנים, אשר יחייבו אתכם לשלם להם פיצויים בגינם. נזקי רטיבות הם מסוג הרעות החולות הכי נפוצות בבנייה רוויה בימינו. הנזק שרטיבות גורמת יכול להגיע לסכומים מאוד גבוהים, ולגרור שיפוצים מיותרים.
"כדי למנוע זאת, ודאו כי בעלי המקצוע מתקינים את אביזרי הניקוז בצורה מקצועית, בהתאם לתקן הנדרש", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "כמו כן, יש לוודא שהם מבצעים איטום איכותי לפני שלב הריצוף (עם יריעות ביטומניות עם רולקות שאוטמות גם את החיבור שבין הרצפה לקירות).
"בנוסף, התעקשו על כך שהם ישתמשו ברובה איכותית וכן פוגות במרווח מתאים – כלומר שהאריחים לא מיושמים כך שהם קרובים מדי אחד לשני, מה שלא יאפשר ליישם רובה ביניהם".
"בעלי מקצוע רבים מעדיפים לעבוד עם רובה אקרילית, שהרבה יותר קלה ונוחה לעבודה", מוסיפים במוקד השירות. "לכן הם משכנעים אתכם שהיא מספיקה. ואולם, מעצבי פנים רבים מדגישים את חשיבות השימוש ברובה אפוקסית, בחדר הרחצה. רובה שאמנם קשה יותר ליישום, אך מחזיקה מעמד לאורך זמן רב יותר, אינה מתפוררת בקלות ומונעת חדירת מים אל מתחת לריצוף. לגבי ההתקנה, ודאו כי בטרם יישום הרובה הם שואבים בצורה מקצועית את הפוגות, מכל שאריות חומרי הבניין, כדי שהרובה תיאחז בצורה מושלמת".
צריכים קבלן שיפוצים? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"